Birkerød
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Udefra ser Charlottes stråtækte gård ud, som da den blev bygget i 1731, men indenfor...!

Charlotte og familien har fået deres hjem gennemrenoveret, så det står flottere og mere funktionelt end nogensinde før. Samtidig har de respekteret husets unikke historie – faktisk så meget, at de har vundet en bevaringspris for det.

Familien ønskede at finde tilbage til husets oprindelige nerve

Midt i Birkerød ligger en klynge af små, gamle stråtækte huse og en enkelt lille kirke. Alle er de fra begyndelsen af 1700-tallet. Man fornemmer, at det er herfra, byen har udviklet sig. 50 m derfra ligger gågaden, 300 m derfra finder man Birkerød Station, og skov og sø er inden for gåafstand.

I et af de gamle huse bor parret Charlotte Syppli og Jacob Smergel-Krog, deres drenge, Bastian, Justus og Birk på hhv. 15, 13 og 7 år, samt hunden Sophus. Jacob arbejder med ejendomsinvesteringer og -forvaltning, og Charlotte er uddannet sundhedsplejerske, men har prioriteret at gå hjemme for at skabe en bedre hverdag for familien.

De flyttede ind i huset for syv år siden, kort tid efter at den yngste dreng var kommet til verden. De faldt for husets historie og charme, som var bevaret udvendigt, men som indvendigt var gået tabt pga. mange mindre ombygninger fra forskellige tider. Familien ønskede at finde tilbage til husets oprindelige nerve, og samtidig havde de et konkret behov for flere reelle værelser til de tre drenge. For at få puslespillet til at gå op kontaktede de arkitekt Mikkel Thams Olsen fra tegnestuen BIOSIS.

– Mikkel har en særlig evne til at kombinere husets fortid med løsninger, som passer til os og den måde, vi lever vores liv på. Der er skabt klare indvendige linjer gennem husets stueplan samt delvist åbnet op til kip, hvor bjælker og hanebånd er gjort synlige. Den rumlige skala fra det gamle hus er bevaret, selv- om planløsningen opleves mere nutidig. Spisestue, stue, køkken og de to førstesalsreposer i hver sin ende af huset opleves på den ene side som ét stort rum og på den anden side som forskellige afdelinger. Vi har fornemmelsen af at være sammen med vores drenge, selvom de er på deres værelser, pga. de åbne reposer, hvorfra man kan se direkte ned i stuen, forklarer Charlotte.

- Vi forelskede os i terrazzoen

Ud over at skabe et fleksibelt og åbent hjem, hvor man både kan være sammen og finde ro ved hjælp af skydedøre, så hjalp arkitekt Mikkel Thams Olsen også med at skabe en stærk sammenhængskraft i boligen ved hjælp af materialer, som går igen i hele boligen.

– Mikkel har taget udgangspunkt i de materialer, som oprindeligt var brugt i huset – heriblandt terrazzo. I den proces fik vi kontakt til firmaet Råform, som er specialister i italiensk terrazzo. Simon og Jacob fra Råform har en kæmpe kærlighed for terrazzo. Det smitter, og vi forelskede os i idéen om, at terrazzoen skulle være et gennemgående element i huset – fra gulve til pejs/rumdeler, badeværelse osv. Vi lærte også, at terrazzo ikke bare er terrazzo, men at man, for at nå præcis det udtryk, man ønsker, skal finde den rette balance mellem stenstørrelse, mængden af sten, stenenes farve, farven på cementen osv., fortæller Charlotte.

Det var i det hele taget vigtigt for familien, at huset skulle udstråle kvalitet og en stor detaljerigdom. Foruden den helt rette terrazzo har huset flyvende paneler, som er en diskret detalje, som understøtter det lette, luftige udtryk, man oplever i hjemmet.

En anden detalje er de naturlige revner i egetræsplankerne fra Dinesen, som er bevaret og låst med sløjfer. De samme planker, som er brugt på gulvene, går desuden igen på spisebord, skrivebord og køkkenbord, hvilket igen er med til at skabe sammenhæng på tværs af huset. Med hvidkalkede vægge, terrazzo på gulvet, egetræ samt detaljer i messing er der gjort brug af materialer, som man brugte i tilsvarende ejendomme fra 1700-tallet, så renoveringen er forblevet tro over for det oprindelige.

Af højeste kvalitet både udvendig som indvendig

– Vi havde en idé om, at vi kunne præge husets ydre i en mere moderne retning ved at åbne facaden lidt mere op ud mod gårdspladsen, men efter arkitektens dialog med kommunen skiftede vi spor. Hele husets ydre er renoveret, så det respekterer fredningen og bevarer det oprindelige udtryk. Fx er alle vinduer og døre skiftet, så de er endnu tættere på et oprindeligt udtryk end de forrige. Indvendigt har vi egentlig måttet gøre, hvad vi ville, men har også her forsøgt at være tro over for husets historie. Bl.a. har vi genopført en skorsten til brænde- ovnen, som tidligere var blevet fjernet, fortæller Charlotte.

I 2021 modtog familien Rudersdal Kommunes bevaringspris for huset. Her fremhævede kommunen den høje kvalitet i både den udvendige renovering og den indvendige materialebrug.

De skrev desuden, at det var et smukt eksempel på, hvordan man kan skabe en nutidig bolig i et gammelt hus, og hvordan de nye tiltag går i dialog med det gamle på en overbevisende måde. For familien hænger den vellykkede renovering sammen med samarbejdet med deres arkitekt, og derfor har de et råd til andre, som står over for en lignende renovering:

– Tag en god arkitekt med på rejsen. Det var aldrig blevet dette resultat, hvis ikke Mikkel havde tegnet og forstået vores behov så godt, som han gjorde. Det, at vi havde BIOSIS og Mikkel med gennem hele processen, gjorde den helt store forskel for os. Mikkel slap os ikke efter at have afleveret tegningerne af huset, men kom gennem hele byggeprocessen og justerede løbende i forhold til de uforudsete ting, som opstod undervejs, fortæller Charlotte.