Et historisk hus
Stråtækte bondehuse er indbegrebet af landlig harmoni, og med deres idylliske atmosfære er de eftertragtede. Vanligvis ses de med lerklinede vægge og romantiske stokroser, men hos denne tyske familie er huset trukket ind i en ny tidsalder gennem en særlig modernitet.
Det gennemrenoverede hus ligger i Sydslesvig og blev oprindeligt bygget af bønder i slutningen af 1800-tallet. Omgivelserne tæller pittoreske rugmarker og udsigt til naturreservatet i Gelting Birk, hvor der stadig lever vilde heste og hjorte i marsklandet. Ejerne var derfor opsatte på at få huset, selvom det var i en sørgelig forfatning. Gennem et årti havde det stået forladt hen og var forfaldet i takt med tiden.
Utraditionelt landsted
Stilmæssigt stod bygningen i en form for original stand med en så lav loftshøjde, at ejerne ikke kunne stå oprejst i de fleste rum. På bagsiden var en grisesti, ligesom der var bygget flere småskure udenpå, og desuden var taget nærmest styrtet sammen.
Det krævede en visionær tilgang at se mulighederne i huset, og derfor kontaktede ejerne Jan Henrik Jansen Arkitekter, som med deres eksperimentelle tilgang har vundet priser for deres særegne sommerhuse, og den australske arkitekt Marshall Blecher, der er partner på Copenhagen Islands-projektet, der er flydende øgrupper i Københavns Havn.
Drømmen var nemlig at konvertere huset om til et både utraditionelt og moderne landsted, hvor ejerne, som driver en international virksomhed og bor i Hamborg, kunne slappe af i weekenderne og senere have som fast bolig.
Respekt for originalitet
Da området er præget af, at lignende huse er blevet renoveret til ukendelighed, var det vigtigt for arkitekterne at bevare husets historiske udtryk. I det øjemed blev husfacaden ud mod vejen bevaret og genopbygget med minimale ændringer. Kun et kvistvindue af sort stål indikerer, at der er sket mere substantielle ændringer. Og det er der i høj grad på bagsiden, der vender ud mod haven.
Her er en diskret tilbygning med sortrammede, store gulv til loft vinduer bygget ind under stråtaget som kontrast til det historiske udtryk fra mursten og stråtag. Her ligger stuen, der bogstaveligt talt er rammet ind af egetræ, som er et udtryk, der fortsætter ud i en nedsunket træterrasse, som der er udgang til.
Fra 14 rum til ét
I processen blev der ikke gjort vold mod det, der kunne bruges af den originale bygning. Tværtimod blev glaspartierne bygget ind i områderne, der var beskadiget fra de tidligere tilbygninger.
Indenfor var husets center defineret af en labyrintisk konstruktion med 14 rum, som blev sløjfet og i stedet åbnet op, så det i dag er et stort, rummeligt køkken-alrum med loft til kip, fritlagte egetræsbjælker og en nærmest sakral stemning – en smuk forening af det historiske og moderne.
En miljøvenlig løsning
I samme midte blev en seks meter lang betonsokkel sænket ind med en kran, mens taget blev rekonstrueret, og soklen fungerer både som køkkenø og spiseplads. Materialemæssigt står den flot til væggene, som er pudset med ubehandlet kalkpuds.
På samme måde er de specialdesignede døre i tysk eg, så de matcher gulvene, der også er af eg. Ud over de visuelle ændringer følger det gennemisolerede hus med gulvvarme moderne miljøkrav, som fremtidssikrer huset, der i dag er et perfekt tilflugtssted.