Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Fortryllende og meditativt hotel blandt trækronerne

Udgangspunktet er small-scale living og bæredygtighed.

Sov i en trætop

At sove i en skov og mærke roen og naturen er idéen bag hotellet Løvtag i Himmerland, hvor man kan bo i en hytte i en trækrone.

På få m², der bruges optimalt, er der indrettet en komfortabel hytte, der er i tråd med vor tids idealer om simple living og small-scale living og bæredygtighed.

Se med her, hvordan det kan gøres.

© Søren Larsen

Blandt trækronerne i en skov i Himmerland ligger hotellet Løvtag, hvor man kan komme i ét med naturen. Hytten er lavet med udgangspunkt i small-scale living og med et bæredygtigt design.

I ét med naturen

Naturen og dens forunderlige liv er fascinerende for os mennesker, der i vores moderne liv har arbejdet hårdt på at blive fremmedgjort fra den. Alligevel er det her, vi kan mærke os selv, og derfor er vi begyndt at søge ud i den igen.

I en skov i Himmerland på hotellet Løvtag kan man nu tilbringe natten blandt trækroner.

Telte og sheltere har hidtil stået for den autentiske naturoplevelse, men her er de fugtige morgener omme bag en teltdug erstattet af en arkitekttegnet hytte med en komfortabel seng. Samtidig kan man stadigvæk føle, at man er i pagt med naturen.

© Søren Larsen

Skoven trækkes ind gennem store vinduer og skaber rumlighed i soveværelset. Da udsigten er essentiel, er den komfortable indbyggede seng tænkt ind i indretningen som et opholdsrum. Husets fundament er træstammen, der er synlig fra alle rum, så den minder en om, hvor man er. Væglampen Noc er fra Hay, og madrassen fra 7+7 Futon.

En drengedrøm

Idéen til trætophotellet opstod, da de to brødre Rasmus og Lasse Lybæk gik en tur i familiens løv- og nåleskov på den fædrene gård ved Als Odde, hvor deres far havde måttet indse, at skovhugst ikke var rentabelt.

I takt med en tendens over hele landet, hvor industriområder er blevet omformet til rekreative, ville brødrene bruge skoven til at skabe helt anderledes, sanselige, oplevelser for det moderne, fortravlede menneske, der er kommet ud af trit med skovens dybe, stille ro.

– Oplevelsen af at være lige under trækronerne er helt speciel. Udsigten og lyset er fantastiske. Det er det, børn opdager, når de kravler derop. Derfor havde vi en gammel drengedrøm om at bygge hytter i de store træer. I dag er den realiseret og opgraderet, så man kan overnatte i behagelige omgivelser, siger Rasmus.

© Søren Larsen

Hytten er et pilotprojekt, og planen er at bygge otte hytter mere.

© Søren Larsen

Stuens nordiske og minimalistiske indretning er centreret om skoven, som man ser ud på fra sofaen, der er designet af Nanna Balsby og specialfremstillet. Sofabordet Tulou og den bærbare bordlampe PC er fra Hay.

Naturens materialer

Der er sidenhen kommet flere med på projektet som turismekonsulenten Nanna Balsby og arkitekten Sigurd Larsen.

Alle har de været enige om at bygge langtidsholdbart, fordi de mener, at hvis man bygger et spændende og samtidig godt udført hus, vil fremtidige generationer også bruge og vedligeholde det.

– Vi har valgt at bruge naturlige og ubehandlede træmaterialer, der får patina og bliver smukkere og endnu mere integreret i trækronerne med tiden, siger Sigurd.

Hytten er konstrueret rundt om en træstamme. Der er indlagt vand og el til køkken, toilet og udendørsbad. Derudover er der en stue og i alt fire sovepladser. Ovenpå er der en tagterrasse, hvor man kan grille og nyde udsigten i skoven.

– Det er lidt af en udfordring at bygge et hus på stylter, hvor der vokser et træ igennem. Træet skal jo blive ved med at vokse og have det godt. Derfor brugte vi nogle særlige skruefundamenter for at bevare rødderne. For at træet skal kunne svaje frit i vinden, er stammen omgivet af en pude, der bevæger sig, hvor gulv og loft møder stammen, forklarer Sigurd.

© Søren Larsen

Badet er en udendørsbruser med et gitter for at give privatliv.

© Søren Larsen

Der er masser af nicher og vinkler med udsigt, som får hytten til at virke større.

Et meditativt frirum

Da en trækrone har en naturlig begrænset plads, måtte Sigurd tænke kreativt for at optimere den.

Det er i tråd med tanken om small-scale living, hvor vi som mennesker har brug for at skalere ned for at mærke os selv og vores reelle behov i stedet for at opfylde en kunstigt fremstillet overflod af dem.

– Hyttens plantegning er ultraeffektiv. Alle tricks har vi brugt for at få de små rum til at virke store og komfortable. På de få m² er der masser af nicher med flotte udsigter og lysindfald, der hiver skovens store rum ind i den lille hytte. Men vi har prioriteret hårdt blandt funktionerne. Sengen er stor, magelig og centralt placeret med udsigt mod solnedgangen, som opgraderer den til opholdsrum. Badet er en udendørsbruser på facaden, hvor et gitter sikrer privatlivet, og spisebordet er multifunktionelt, så det kan bruges i køkkenet under madlavningen. Ved ganske enkelt at have færre ting i hytten har vi minimeret opbevaringen, siger Sigurd.

I mængden af alternative og bæredygtige boformer adskiller trætophytten sig i sin omgang med de eksisterende træer, mener Sigurd, som håber på, at folk, der prøver at sove i skoven, kommer hjem med ny viden og erfaring fra naturen – og ro.

– At sidde i sengen og se husets gennemgående træstamme svaje langsomt samt det skiftende lys gennem trækronerne er utrolig meditativt og får en væk fra hverdagen. Derfor er der ikke internet i hytten, så man kan blive opmærksom på sine omgivelser, gåture, madlavning og fordybelse, fortæller Sigurd.

© Søren Larsen

Oven på hytten ligger en tagterrasse, hvorpå man kan føle sig som en del af skoven, og som skærmes af kronen ovenover. Havemøblementet Palissade er fra Hay.

© Søren Larsen

Huset er bygget rundt om en stamme og understøttet af pæle, der er fæstnet forsigtigt i jorden med respekt for træets rødder.

Besøg Løvtag

❊ fundamentet til pælene, som hytten hviler på, er ikke lavet af beton som normalt. Derimod er de skruet forsigtigt ned i skovbunden for at passe på rødderne.

❊ indretningen tager højde for, at der er 25 m². Derfor er der få og multifunktionelle møbler, hvor sengen er indtænkt som centralt møbel, og bruseren er sat udenfor.

❊ hytten har kostet ca. 1,5 mio. kr., og prisen for en overnatning for to personer med morgenmad ligger på 1750 og 2750 kr. i henholdsvis lav- og højsæson.

Relaterede Artikler