Klein A45
© Laura Stamer

Kig ind i Klein A45 – Et prisvindende mini-sommerhus

Anna Løwe fra BO BEDRE har overnattet i BIG og Kleins arkitekttegnede vidunder på bare 21,2 m², som rykker grænserne for sommerhusets egenskaber og klimaaftryk

Spritnyt hus klar til brug

Sengen er lige akkurat redt, og duften af friskt træ møder mig i det sekund, jeg åbner døren til det, der skal være mit hjem i det næste døgn. Få dage forinden var huset blevet løftet ind med kran, og blot timer forinden stod det klar til brug.

Og som det står dér i gårdhaven og peger mod himlen, er det med iver, jeg får overrakt nøglerne og kan gå på opdagelse i det lillebitte hus.

Klein A45

Hemsen tilgås via en stige, der kan flyttes. Ved siden af indgangen længst bagude hænger en højttaler og en transportabel lanterne, og til venstre ses det træbeklædte badeværelse.

© Laura Stamer
Klein A45

I det lille køkken er der installeret Vola-armatur, og her kan man brygge frisk kaffe eller nyde lokal vin fra det lille køleskab.

© Laura Stamer

Luksuriøs indretning med dansk design

Indenfor bliver jeg mødt af 21,2 m² ren luksus fordelt på to etager. Nederst et opholdsrum med spiseplads, daybed, køkken, badeværelse og opbevaringsrum og øverst en rummelig hems med dobbeltseng og udsigt over Utzon Centers karakteristiske tage.

Alt sammen indrammet af smuk, lys birkefiner og Dinesen-gulve i en varm og hjemlig atmosfære med design og interiør fra bl.a. Vola, Skagerak, Stilleben, Juna og Hay.

Huset er en integreret del af museets nyeste udstilling, SOMMERHUS, i Utzon Centers atriumgård tæt ved fjorden i Aalborg. Og søster til det allerførste hus, der står i en skov uden for New York.

Husene er tegnet af Bjarke Ingels Group for den danske virksomhed Klein, hvis mission er at skabe bæredygtige tiny houses til at arbejde, lege og leve i. Klein ønsker at flytte grænserne for, hvordan vi lever – og hvor vi lever. Den danske designer Søren Rose har grundlagt Klein.

Klein A45

Dobbeltsengen på hemsen er redt med sengetøj fra Juna og sengetæppe fra Stilleben i 100 procent hør. På gulvet ligger bøger om bl.a. Jørn Utzon.

© Laura Stamer
Klein A45

Vola-armaturer i messing går igen på badeværelset, der er behandlet med en særlig lak for at vådrumssikre træet.

© Laura Stamer
Klein A45

Daybed fra Skagerak og dør til det lille opbevaringsrum på nederste etage.

© Laura Stamer

Hver en kvadratmeter er udnyttet

På trods af de få kvadratmeter er der ikke noget, det lille hus mangler – der er sørget for natmaske og ørepropper ved sengen, lokal vin og chokolade i køleskabet og en højttaler, så jeg kan nyde en musikalsk stund midt i stilheden.

Opholdsrummets minimalistiske indretning inviterer også til at gå på opdagelse – for her er vægge ikke bare vægge. Med et let tryk transformerer de sig til døre, der skjuler et opbevaringsrum med garderobe, badeværelset og en række hylder med bl.a. puslespil, anbefalinger til byen og en gæstebog.

Alt sammen elementer, der bidrager til den hyggelige og hjemlige atmosfære, som kendetegner tilværelsen i sommerhuse.

Klein A45

Klein A45 hedder huset, der er modstandsdygtigt over for store mængder sne og regn grundet dets særlige A-form og op til 90 procent bedre isoleret end almindelige bygninger

© Laura Stamer
Klein A45

Træ er dominerende overalt i det lille hus. Fra vægge og lofter i birkefiner til spisebordet og stolene fra Skagerak og gulvet fra Dinesen.

© Laura Stamer

Med bølgeskvulp og smukt lysindfald

De store glaspartier både oppe og nede trækker naturen med ind – eller sommerhuset med ud, om man vil. Og de japanske referencer, der møder øjet i Utzon Centers lyse gårdhave, efterlader mig med en øjeblikkelig fornemmelse af ro. Præcis som det er tanken og meningen med livet i sommerhus.

Resten af dagen tilbringer jeg i huset, hvor jeg nyder at iagttage lysets konstante skiften udenfor, mens jeg luner mig med en friskbrygget kop kaffe.

Da mørket falder på, tager jeg et varmt bad i det træbeklædte badeværelse, inden jeg kravler op ad stigen og ned under det dugfriske sengetøj, hvorfra jeg har fuldt udsyn til månen, der spejler sig i fjordens bølgeskvulp.

Klein A45

Utzon center i Aalborg skaber med dets flotte tage markante silhuetter ved havnen. Nu i dialog med det prisvindende typehus Klein A45 i museets gårdhave.

© Laura Stamer

Book en overnatning og udvid din horisont

Klein A45 står som et skråsikkert eksempel på store rumlige kvaliteter fordelt på meget få kvadratmeter – en fuldkommen og fuldført mission, der ikke blot efterlader mig med store indtryk, men også med en udvidet horisont. På meget mere end 21,2 m².

Du kan booke en overnatning inklusive adgang til SOMMERHUS-udstillingen og brunch på Restaurant JØRN via udlejningsplatformen landfolk.com.

Udstillingen løber indtil 8. januar 2023.