Det lille, blå sommerhus ligner noget fra en drøm

Blomsterengen giver en flot kontrast til husets stramme ydre.

Sommerhuset i stål er omgivet af vild natur

// Det stilrene hus er lavet af lakerede lysegrå stålprofiler fra DS Stålprofil. Skruerne er skjult i pladetypen, hvis bredde har defineret størrelsen og detaljeringen på vinduerne og dørene. Indenfor er det et stort rum.

© Gert Skærlund
Naturen vokser vildt omkring sommerhuset

// Vild natur omgiver huset og giver en flot kontrast til det stramme ydre.

© Gert Skærlund

Vedligeholdelsesfrit og bæredygtigt

Stålfronter ude og træbeklædning inde kombineret med en god isolering. Sådan skaber man et vedligeholdelsesfrit og bæredygtigt – også økonomisk – sommerhus.

Her kan du lade dig inspirere af arkitekten Karen Kjærgaards enkle tilgang til materialer og rumtænkning, hvor ét rum med en funktionel kerne i midten udgør hendes hus.

Sommerhuset er konstrueret som ét rum

// Huset er konstrueret som ét rum, men med en kerne, der samler køkken og bad, og hvor der er en hems på toppen. Krydsfiner tegner sig som gennemgående materiale indenfor. Det topisolerede hus opvarmes i vinterhalvåret udelukkende af Antonio Citterios Shaker-brændeovn fra Skantherm.

© Gert Skærlund
Arkitekt Karen Kjærgaard plukker nogle af de vilde blomster nær sommerhuset

// Arkitekten Karen Kjærgaard har bygget sit eget sommerhus. Forudsætningen bag det enkle hus var, at det skulle være let at vedligeholde samt være økonomisk og af god kvalitet. Oveni skulle det kunne rumme én til flere personer.

© Gert Skærlund

Et hus skabt med tanke på afslapning

Efter 12 år med mange besøg og ferier i venners sommerhuse købte arkitekten Karen Kjærgaard omsider selv en naturgrund på spidsen af Sjællands Odde. Her tegnede hun sit eget fritidshus med tanke på at kunne slappe af og bade året rundt og ikke mindst nyde lyset på det sted, hvor Kattegat deles, og naturen er rå og stærk.

Strandsten

// Sandsten bliver brugt som naturligt pynt rundtomkring i huset.

© Gert Skærlund
Hyggelig sommerhusstemning

// De to savbrikse og savstolen i bøg og kanvas, der er tegnet af Ole Gjerløv-Knudsen i 1962, understreger husets enkle og uprætentiøse stil. Den gule fodskammel er fra Karens egen designserie
De syv små dværge. Den ene gavl er domineret af en reol, der er bygget rundt om vinduespartiet, og som bliver brugt til bøger og udstilling af keramik og de mange sten, som Karen samler på stranden. Beige Divina-stof fra Kvadrat dækker ¾ af vinduet, hvor det fungerer som casual varmeregulering om sommeren og skaber hygge i vinterhalvåret. Som dekoration på væggen hænger en lyserød papirkost fra Eritrea og et gult værk af Elle-Mie Ejdrup Hansen.

© Gert Skærlund
Lyset vælter ind i det lille sommerhus

// I spiseområdet er der fuld udsigt til naturen. De grønne Charles og Ray Eames-DSR-stole fra Vitra skaber farvekontraster i stuen og reference til det grønne uden for vinduerne. Spisebordet er en midlertidig løsning, som Karen har designet ud af to Dinesen-planker og fire bordben fra Ikea. Den røde skammel Mezzadro fra Zanotta er tegnet af Achille Castiglioni, mens den anden er købt brugt. Lampen 265, der er designet af Paolo Rizzato for Flos, kan drejes 265 grader og skabe lys efter behov.

© Gert Skærlund

Et legende og overraskende sommerhus

Ud over at tegne huset har hun også indrettet med eget design. For Karen arbejder i et grænsefelt mellem kunst, håndværk og arkitektur, hvor hun på en nytænkende måde udfordrer de standardiserede arkitektoniske praksisser. Derfor er der et legende og overraskende element i alt, hvad hun rører ved.

Således breder hun sig over flere faggrænser, som har udmøntet sig i en blanding af møbeldesign og konceptuelt design, ligesom hun arbejder som kurator på arkitektur- og designudstillinger samt med indretningsopgaver.

Det emmer af ro og sommer i det lille sommerhus

// Sommerhusstemningen er i top i det lyse sommerhus, hvor man kan ligge dagen lang på en briks og læse bøger. Puderne er designet af Doshi Levien, og plaiden af Raf Simons. Træskamlen af arkitekten Jacob Hermann, som arbejdede med at nedbryde grænserne mellem møbel og skulptur, er et arvestykke.

© Gert Skærlund
Store vinduespartier lader lyset komme ind i sommerhuset

// Frit udsyn er et fast element i hele huset, der er udgjort af ét rum.

© Gert Skærlund

Bæredygtighed var et krav

Huset har en helt arketypisk grundform med sadeltag og ét vindueshul pr. side, der er tilpasset de fire verdenshjørner. På den måde falder lyset løbende og naturligt ind gennem vinduerne, som solen bevæger sig rundt.

Kravet til arkitekturen og rumfordelingen var, at huset skulle rumme en person og samtidig åbne op og have seks sovepladser. Yderligere skulle det være bæredygtigt, også økonomisk, og af god kvalitet.

Krydsfiner skaber et lyst og varmt udtryk i sommerhuset

// Skabet med front af krydsfiner og et gammelt stålstativ har Karen selv designet med henblik på at lave et specialdesignet karlekammerskab. I materiale glider det ind i husets vægbeklædning og skaber et harmonisk udtryk. Tolomeo-lamper fra Artemide i forskellige varianter hænger rundtomkring i huset og udgør belysningen.

© Gert Skærlund
Lyst køkken i krydsfiner

// Den lyse køkkenkrog har Karen selv designet. Bag lågen er et indbygget køleskab fra Smeg, hvor gaskomfuret også er fra. Gul bliver brugt som en varm, livgivende farve, og den ses her i vandhanen fra Vola og to vintageskåle fra Ørskov & Co. Opbevaringstavlen Uten.Silo er designet af Dorothee Becker i 1969 for Vitra. Fiskefadet er fundet brugt.

© Gert Skærlund
Keramikværk med træstruktur

// Det keramiske værk med træstruktur af Martin Bodilsen Kaldahl refererer til husets indre af træ og er endnu en gennemtænkt detalje i huset.

© Gert Skærlund

Ét stort rum

Løsningen blev ét stort rum på 5,5 x 11 meter, hvor der er lavet en kerne med en hems i midten. Kernen fungerer som rumdeler og gæsteværelse, ligesom der er et indbygget køkken, bad, vandvarmer, vaskemaskine og kosteskab her.

Da konstruktionen er let forskudt, giver den god køkkenplads til den ene side og en mindre entré til den anden side.

Sommerhus med personlig stemning

// Finurlige ting i form af en fiskebøje med rød børste fundet ved Vesterhavet skaber en personlig stemning i huset. På knagerækken Coat Dots, der er designet af Hella Jongerius for Vitra, hænger et udvalg af ting, som jævnligt bliver brugt i sommerhuset. Hængelampen May day er designet af Konstantin Grcic for Flos. En stor strandsten bliver brugt som dørstopper.

© Gert Skærlund

Et sommerhus i stål

Et must ved huset var, at det skulle være let at vedligeholde. Derfor valgte Karen en front af lakerede lysegrå stålprofiler fra DS Stålprofil. Normalt bruger man ikke denne type plader til private boliger og slet ikke som her på både facade og tag, hvor de i
Karens hænder er blevet til en gennemført stålkasse, der ser ud, som om den er i ét stykke.

Udtrykket forstærkes af, at der er tale om en ny pladetype, hvor skruerne er skjulte, og af, at Karen har gennemtænkt alle detaljer og hjørneprofiler. Størrelsen og detaljeringen på vinduerne og dørene er dog defineret af pladernes bredde på 27,5 cm. Og da alt skulle gå op, så pladerne kunne forblive hele striber, har de derfor været udslagsgivende for husets endelige design.

Fokus på materialerne

Det grå hus’ stramme, ensartede, monokrome ydre er videreført indvendigt med et konsekvent valg af materialer. Polsk krydsfiner dækker alle vægge og lofter samt husets kerne og køkkennichen for at skabe et ensartet udtryk. Træelementet fortsætter i vinduesrammerne, som er udført i massivt og ubehandlet kernefyr. Som et samlende underlag for de varme træfarver er et lysegråt betongulv. Huset er topisoleret, og det opvarmes i vinterhalvåret udelukkende af Antonio Citterios stilige Shaker-brændeovn.

Den gule dør er inspireret af naturens farver

// En gul skydedør skaber blikfang i huset, hvor naturlige materialer som træ og gråt stål er brugt som base i udtrykket.

© Gert Skærlund
Den gule dør giver varme og personlighed
© Gert Skærlund

Inspiration fra naturen

En vild natur omgiver huset med fyr, birk, markblomster og skriggul gyvel, som har givet farven til badeværelsets fliser, vægge og Vola-armatur samt skydedøren ind til rummet.

Et skrigende gult badeværelse

// Toilettet og vasken er fra Duravit, armaturet er fra Vola, og det sorte opbevaringsmøbel er fra Kartell.

© Gert Skærlund
Et skrigende gult badeværelse

// Den gule farve på badeværelset er inspireret af en gul gyvel i naturen, og for at forstærke farven har Karen brugt neon.

© Gert Skærlund
Soveværelse med vægge i krydsfiner og gult sengetæppe

// Soveværelset er i den anden ende af husets trækerne. For at skabe reference til resten af indretningen og en rød tråd er natbordet gult, og sengetæppet har gule striber. Natbordet Zig Zag er designet af Pols Potten, og sengetæppet Reflex er designet af Raf Simons. På væggen hænger et aborigint værk fra Australien lavet af fjer fra emuer.

© Gert Skærlund

Gule nuancer

Men også i resten af huset ses den gule farve i en plaid, Raf Simons-tekstil fra Kvadrat, en skammel, et sidebord, et billede og et par skåle. Det gule komplementeres af en meget stærk grøn farve på nogle Eames-stole samt en mørkviolet farve på et gelænder. Med materiale og farvevalg er udtrykket her enkelt med en let stemning fuld af sommer og sol.

Sommerhus i stål

// Som en gennemført metal- og trækasse ligger det enkle sommerhus midt i den frodige natur, som skaber et kontrastfyldt modspil.

© Gert Skærlund
Hyggelig oase midt i naturen

// Havemøblerne Palissade er designet af brødrene Ronan og Erwan Bouroullec for Hay. Karen har valgt dem, fordi farven er den samme som husets stålplader, og de er lette at flytte rundt på alt efter sol og gæster.

© Gert Skærlund