fanø sommerhus © andreas mikkel hansen

Oplev det nybyggede sommerhus på Fanø, hvor natur og arkitektur smelter sammen

Mellem tre klittoppe og nær Nationalpark Vadehavet, har Anne og Christian bygget et sommerhus, hvor roen sænker sig, så snart du træder inden for døren.

En særlig beliggenhed

Med en fantastisk udsigt til vilde kaniner, rådyr, ræve og den rå natur, har Anne, Christian og deres tre børn fået bygget et sommerhus med en helt særlig placering ud til Nationalpark Vadehavet.

Familien har tilknytning til Fanø og er kommet på øen i mange år. Derfor har de godt kendskab til den smukke natur, og da et ældre sommerhus blev sat til salg på et af deres favoritsteder, valgte familien at slå til.

– Vi kunne se mulighederne i grunden. Der var en fantastisk udsigt til det helt særlige landskab og dyreliv, fortæller Christian.

sommerhus på fanø
© Andreas mikkel hansen

Facaden, vinduer og terrassegulv er opført i bæredygtigt træ fra den norske virksomhed Kebony. Træet imprægneres og hærdes, hvilket gør det ekstremt stærkt og vejrbestandigt. Det er derfor vedligeholdelsesfrit i 60 år.

sommerhus fanø
© andreas mikkel hansen

Den store terrasse er omkranset af flere læhegn og har plads til familiens mange gæster. Terrassebord og-stole er designet af Thomas Alken og produceres af FDB Møbler. Plaiden er fra &Tradition og puderne fra Society.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Sedumtaget og træfacaden får sommerhuset til at blende ind i de omkringliggende omgivelser.

Sommerhusdrømmen blev til virkelighed

Parret kontaktede derfor N+P Arkitektur for at få tegnet et nyt sommerhus. Familien ønskede et hus, hvor der var god plads til at bo mange mennesker sammen, så venner og familie kunne komme på besøg. Samtidig var det vigtigt for Anne og Christian, at huset ikke skulle vække opsigt, men i stedet smelte ind i klitterne.

Med det udgangspunkt gik arkitekten i gang med tegningerne til huset.

– Vores tanke var at tegne et hus, der spredte sig mellem de tre klittoppe. Derfor arbejdede vi med forestillingen om at lægge en hånd ned over klitterne, hvor selve håndfladen er køkkenrummet, og fingrene så spredes ud i resten af rummene, siger arkitekt Lars Bo Poulsen fra N+P Arkitektur.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Opholdsrummet er husets hjerte. Brændeovnen og gulvvarmen i hele huset gør, at familien bruger huset hele året og altid opholder sig der hen over nytåret. Lænestolen fra Sigurd Resell, sofaen fra italienske Bonaldo og Arne Jacobsen-sofabordet danner rammen for husets stueområde. De stribede puder i sofaen er fra henholdsvis A. Petersen og Paustian. Den lille skammel har Peter Klint snedkereret, og Kiplampen er designet af Kaare Klint.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Hele huset er beklædt med de massive gulvbrædder på vægge og lofter og også i soveværelserne.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Fra alle vinkler i huset er der kun udsigt til klitterne, og man oplever derfor en helt særlig ro

Et åndehul med fokus på ro og natur

Resultatet blev et hus på 135 m², der med sedumtag og træfacade nærmest selv syner som en klittop, som skyder op og orienterer sig mod naturen. Når man træder ind i huset, mærker man straks den ro, der er lagt vægt på i arkitekturen og husets placering på grunden, hvor man ikke fornemmer naboerne.

– Ved ankomsten lukker huset sig mod de bagvedliggende omgivelser, men indefra åbner landskabet sig helt op. Man får fantastiske views, der bliver indrammet af klitter på begge sider, og du har ikke kig til andet end naturen, fortæller Lars Bo.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Køkkenet fra Reform er bevidst valgt i en mørkegrøn farve med gråbeige bordplade for at understrege sommerhusets naturskønne beliggenhed.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Sommerhuset er fyldt med små hyggekroge, som denne alkove, der er flittigt brugt.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

Husets højeste punkt findes i køkkenet med over fire meter til loftet. For at give det nybyggede hus en hyggelig sommerhusstemning valgte familien at beklæde vægge og lofter i massive gulvbrædder fra PA Savværk, der også er lagt på gulvet. Den specielle trækonstruktion i loftet var en udfordring for håndværkerne, men giver en helt særlig arkitektur i rummet

Husets hjerterum

Husets nøgleposition er køkkenet, hvor loftets toppunkt er placeret fire meter oppe, og hvor du kan overskue alle dele i huset med en udsigt til syd, øst og vest. De massive gulvbrædder, som vægge og lofter er beklædt med, samler sig i en smuk konstruktion over køkkenet.

Ønsket om god plads afspejler sig i husets store køkken-alrum, fire soveværelser og to badeværelser, og samtidig er der etableret en meget stor træterrasse ud mod det fredede naturområde. Det giver både plads til at invitere mange gæster og mulighed for at finde læ.

– Vi kender øen godt og ved, at det altid blæser på Fanø. Derfor har terrasserne mange kroge rundt om huset og flere læhegn, så man altid kan finde et godt sted udendørs, når solen skinner, siger Christian.

sommerhus på fanø
© andreas mikkel hansen

For at skærme mod vinden besluttede arkitekten og familien at lave skjulte læhegn i husets facade, der kan slås ud efter behov. Dermed kan solen nydes i dækstolen fra Børge Mogensen uanset vindretningen. Bakken er fra ArchitectMade og er designet af Finn Juhl.

fanø sommerhus
© andreas mikkel hansen

Udebruseren bruges sommeren lang, når familien har været på stranden.