Dette køkken er en arkitektonisk genistreg - det rummer nemlig også et soveværelse

Hvad gør man, når man mangler et ekstra børneværelse, men hverken må bygge til eller har lyst til at flytte? Denne udfordring tog arkitekt Line Frier op, og resultatet blev en flot alkove midt i køkkenalrummet.

Smukt køkken i træ med blomster, pendel og alkove
© Line Frier

Køkkenet ligger i forlængelse af spise- og dagligstuen, men kan lukkes med en skydedør. Det er en praktisk løsning for familien i forbindelse med eksempelvis madlavning eller hjemmeskole.

Indbygget alkove med soveværelse
© Line Frier

Den indbyggede alkove i køkkenalrummet kan lukkes af med en skydedør. Alkoven kan både bruges både til lektielæsning og hyggekrog i løbet af dagen eller gemmes væk, mens den om natten er forældrenes sengeplads.

Køkken i træ
© Line Frier

Køkkenet ligger i forlængelse af spise- og dagligstuen, men kan lukkes med en skydedør. Det er en praktisk løsning for familien i forbindelse med eksempelvis madlavning eller hjemmeskole.

Køkken i træ
© Line Frier

Køkkenet ligger i forlængelse af spise- og dagligstuen, men kan lukkes med en skydedør. Det er en praktisk løsning for familien i forbindelse med eksempelvis madlavning eller hjemmeskole.

Et ekstra soveværelse uden ekstra kvadratmeter

Da en familie på fem fra Aarhus begyndte at mangle et ekstra børneværelse, stod de i et dilemma. Familien boede nemlig i et to-etagers bevaringsværdigt rækkehus, hvor det ikke er tilladt at bygge ud. Tankerne om at flytte til noget større begyndte at vokse, men familien var ked af at skulle flytte fra huset. Området var perfekt og fællesskabet med naboerne kunne ikke være bedre. Samtidig var familien glade for rækkehuset, der, udover de manglende kvadratmeter, ellers opfyldte deres behov. Derfor besluttede de sig for at se på mulighederne for at optimere de eksisterende kvadratmeter og kontaktede i den sammenhæng arkitekt Line Frier.

– Opgaven var at finde en ekstra soveplads til forældrene i huset, så børnene kunne få førstesalens tre værelser for sig selv. Det var en spændende og udfordrende opgave, for pladsen skulle findes i de eksisterende rammer i stueetagen, fortæller Line Frier, der er indehaver af tegnestuen Frier Architecture og medlem af Danske BoligArkitekter.

Indbygget alkove med soveværelse
© Line Frier

Den indbyggede alkove i køkkenalrummet kan lukkes af med en skydedør. Alkoven kan både bruges både til lektielæsning og hyggekrog i løbet af dagen eller gemmes væk, mens den om natten er forældrenes sengeplads.

Køkken i træ
© Line Frier

Køkkenet ligger i forlængelse af spise- og dagligstuen, men kan lukkes med en skydedør. Det er en praktisk løsning for familien i forbindelse med eksempelvis madlavning eller hjemmeskole.

Køkken i træ med skydedør
© Line Frier

Arkitekt Line Frier har tegnet et stort møbel i egetræ, som følger væggene i hele stueplanen. Alle kroge er udnyttet, og møblet er specialdesignet til familiens behov for opbevaring, for eksempel til at gemme ekstra spisebordsplader væk.

Et rum i rummet

Da Line Frier mødtes med familien første gang, viste de hende inspiration, som de selv havde fundet, blandt andet senge, der kunne foldes ud fra væggen eller hejses ned fra loftet. Hun fik dog fuldstændigt frie hænder til at komme med sit eget forslag, og da hun senere vendte tilbage med en løsning, der var illustreret i en lille papfigur, havde hun ramt fuldstændig plet i forhold til familiens ønsker.

– Jeg tegnede ét stort møbel i formspændt egetræ til hele stueetagen, hvor der blev integreret en indbygget alkove med skydedør. Møblet løber hele vejen rundt og indeholder også bogreol, tv-bænk og sidde-niche samt masser af opbevaringsplads, siger Line Frier.

Idéen til den indbyggede alkove i køkkenalrummet tager udgangspunkt i at lave et rum i rummet, som ikke kun bliver brugt, når forældrene skal sove.

– Jeg ville gerne stille spørgsmålstegn ved de traditionelle værelser, som vi ellers ser i villaer. Normalt bliver der jo brugt 10-20 kvadratmeter på et soveværelse, hvor døren så ellers er lukket resten af dagen. Mit ønske var at lave et rum, som hele familien kunne få glæde af og bruge i løbet af dagen, for eksempel som en lille hyggelig hule for børnene, fortæller Line Frier.

Bogreol
© Line Frier
Indbygget alkove med soveværelse
© Line Frier

Den indbyggede alkove i køkkenalrummet kan lukkes af med en skydedør. Alkoven kan både bruges både til lektielæsning og hyggekrog i løbet af dagen eller gemmes væk, mens den om natten er forældrenes sengeplads.

Indbygget alkove med soveværelse
© Line Frier

Den indbyggede alkove i køkkenalrummet kan lukkes af med en skydedør. Alkoven kan både bruges både til lektielæsning og hyggekrog i løbet af dagen eller gemmes væk, mens den om natten er forældrenes sengeplads.

Indbygget alkove med soveværelse
© Line Frier

Den indbyggede alkove i køkkenalrummet kan lukkes af med en skydedør. Alkoven kan både bruges både til lektielæsning og hyggekrog i løbet af dagen eller gemmes væk, mens den om natten er forældrenes sengeplads.

Efter renoveringen

I dag er familien meget glade for den nye løsning. Børnene har fået førstesalen for sig selv og stueetagen er udnyttet optimalt med den nye soveplads og god opbevaring. Renoveringen har gjort, at familien fortsat kan blive boende i rækkehuset i mange år, og når børnene efterhånden flytter hjemmefra, kan den ekstra soveplads blive brugt til gæster. Mest glade er de dog for, at drømmen om tre børneværelser og en soveplads til forældrene blev indfriet uden at familien skulle flytte.

Indbygget alkove med soveværelse
© Line Frier

Den indbyggede alkove i køkkenalrummet kan lukkes af med en skydedør. Alkoven kan både bruges både til lektielæsning og hyggekrog i løbet af dagen eller gemmes væk, mens den om natten er forældrenes sengeplads.

Indbygget alkove med soveværelse
© Line Frier

Den indbyggede alkove i køkkenalrummet kan lukkes af med en skydedør. Alkoven kan både bruges både til lektielæsning og hyggekrog i løbet af dagen eller gemmes væk, mens den om natten er forældrenes sengeplads.

Nieuwe plattegrond
© Line Frier

Om ruimte te maken voor een slaapplaats op de begane grond zijn er meerdere muren doorgebroken. Vanuit de entree kom je nu rechtstreeks in de keuken, die wordt afgeschermd door een zitnis. Vervolgens kom je in de eet- en woonkamer, waar de nieuwe alkoof is geïntegreerd in het grote eikenhouten meubel dat de wanden van de ruimte volgt.

Nieuwe plattegrond
© Line Frier

Om ruimte te maken voor een slaapplaats op de begane grond zijn er meerdere muren doorgebroken. Vanuit de entree kom je nu rechtstreeks in de keuken, die wordt afgeschermd door een zitnis. Vervolgens kom je in de eet- en woonkamer, waar de nieuwe alkoof is geïntegreerd in het grote eikenhouten meubel dat de wanden van de ruimte volgt.

Danske boligarkitekter - De winnaar van de Ideeënprijs 2014