Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Huset ved Amager Strand blev kompromiset mellem by og natur

Se det unikke toplanshus, hvor hver en m2 er optimalt udnyttet.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Det arkitekttegnede hus af Baki Katsinis er placeret på Amager midt imellem by og natur. når man går op ad trappen, som er tegnet af Baki og bygget af Trappetrinnet, kigger man lige op i himlen. Der er på den måde tænkt over, at det skal være en oplevelse at bevæge sig rundt i huset.

Smart 360 grader rundt

Det unikke toplanshus tæt ved Amager Strand er smart på flere planer: Det er bygget med respekt for omgivelserne, lys og luft er tænkt ind i arkitekturen, så der skabes et sundt indeklima, og hver en m² er optimalt udnyttet og tilpasset familiens behov.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Det unikke toplanshus tæt ved Amager Strand er smart på flere planer: Det er bygget med respekt for omgivelserne, lys og luft er tænkt ind i arkitekturen, så der skabes et sundt indeklima, og hver en m² er optimalt udnyttet og tilpasset familiens behov.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Trappen er husets skulpturelle centerpiece. Den binder huset sammen og fungerer samtidig som rumopdeler. Familiens hund kigger på Børge Mogensen sofaen, som er dækket af en lilla plaid, der hvor hunden har bidt hul i armlænet. Husets ejer, Henrik, kunne med ærgrelse følge med i miseren på sin telefon via overvågning i hjemmet.

Kompromiset mellem naturen og byen

Da Jette og Henrik for snart fem år siden købte en grund tæt på Amager Strand, var det med drømmen om at finde et sted, som både tilfredsstillede Jettes ønske om at komme tættere på naturen og vandet og Henriks behov for at blive tæt på et urbant miljø.

På Amager fandt de kompromiset. De kontaktede arkitekten Baki Katsinis fra tegnestuen Studiobaki og bad ham tegne et hus, som var minimalistisk i den forstand, at der ikke skulle være noget overflødigt – hverken æstetisk eller i forhold til kvadratmeterne. De ville gerne bo simpelt og integrere omgivelserne i husets udformning.

– Grunden er placeret i et spændingsfelt mellem urbane traces med metro og flyvemaskiner, som suser forbi, og samtidig kan man fornemme vandet, som ligger på den anden side af det hele. Der er desuden sådan nogle mikrostrukturer med kolonihaverne på den ene side, nybyggeriet på den anden og et gammelt villakvarter på den tredje, fortæller Baki.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Store mængder lys vælter ind i hjemmet fra de store vinduer.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

I køkkenet er der bygget en kasse på huset, som er lavet til en bænk. Her sidder Jette ofte med en kop kaffe og kigger ud.

Praktiske artkitekttegnede funktioner

For at få huset til at passe ind i omgivelserne tegnede Baki et toplanshus, som er trukket et stykke ind på grunden. På den måde virkede det ikke anmassende på naboerne, og samtidig fredede de derved et stort, gammelt æbletræ, hvis æbler smagte fantastisk, og som fungerede som et socialt omdrejningspunkt i kvarteret, fordi alle naboer hvert år ville komme forbi og spise et æble.

På nederste plan lukker huset til mod gaden og åbner op mod haven. På øverste plan åbner det op mod gaden, hvorfra der er kig til havet, og lukker til mod haven, så man ikke beglor de små kolonihaver. Desuden er huset bygget i to forskudte planer, som giver det en skæv og anderledes form, som passer godt ind i de eklektiske omgivelser. Den særegne form har samtidig en praktisk funktion.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Husets køkken er fra Køkkensnedkeren.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Fra stik til kaffemaskinen til plads til barstole – alt er i køkkenet skræddersyet familiens behov.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Lys og luft sikres fra store vinduer og døre overalt i huset, og grænserne mellem inde og ude nedbrydes. Fra husets kontor er der udsigt over charmerende kolonihaver. Skrivebordslampen er fra Vipp, og stolen er Wegners Savbukstol.

Har ladet huset og haven smelte sammen

– Det var et stort ønske for familien at kunne være så meget udenfor som muligt. Med de forskudte planer får man i stuen en overdækket terrasse, så man kan være ude næsten hele året rundt, og på første sal får man en lille terrasse, som man kan gå ud på. Overdækket skygger desuden imod den akutte sol om sommeren, når den står højt på himlen, og om vinteren lader det den lavthængende sol varme stuen op. På den måde fungerer formen på huset som et naturligt klimaanlæg, forklarer Baki.

Det har været et grundlæggende princip for husets udformning at lade grænserne mellem inde og ude smelte sammen for at imødekomme familiens ønske om at være tættere på naturen. De store panoramavinduer sikrer, at huset er oplyst fra morgen til aften året rundt, og ovenlyset i bygningens tag sørger for, at intet hjørne i huset efterlades i mørke. Næsten overalt i huset kan man desuden åbne døre og gå ud, og på det flade tag er der plantet sukkulenter, som er med til at optage regnvandet.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Fra soveværelset er der udkig til havet. Stolen er Cueros Flagermusstol, og lampen er en Arigato-loftslampe fra Grupa Products.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Døre er der ikke mange af. I stedet er der skabt små nicher, hvor man kan søge ro, samtidig med at man stadig er sammen med familien.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

I både trappeopgang og badeværelse er der indbygget ovenlys, som igen skaber en tæt forbindelse til naturen. Næsten uanset hvor i huset du er, kan du følge med i solens rytme.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Terrasseområdet, som ligger i forlængelse af haven, bliver flittigt brugt næsten hele året rundt.

Resultatet af reducering og optimering

– Lysindfaldet fungerer rigtig godt. Man kan ikke få en vinterdepression i det her hus. Der er bare frisk luft og lys, og det indbyder til, at man åbner dørene og lader naturen komme ind. Her er et helt fantastisk indeklima, og man har den her følelse af at kunne ånde lettere, fortæller Jette.

Familiens ønske om at bo simpelt uden nogen overflødige m² var et andet grundlæggende dogme for Bakis arbejde.

– Her var det ligesom noget med at reducere og optimere så meget som muligt. Det betød, at vi måtte gentænke nogle af rummene, som måske på papiret virker små, men som pga. de meget store vinduesåbninger, de flydende grænser imellem rummene, den svævende, lette trappe samt “kassen”, som ligesom popper ud ved køkkenet, får huset til at virke meget større, end det egentlig er, forklarer Baki, og Jette supplerer:

– Vi kan godt lide at være sammen i vores familie, så derfor havde vi ikke behov for så meget plads. Man kan sagtens trække sig tilbage i nogle af de her nicher, men der er ikke nogen lukkede døre. Det er vores drømmehus, og det er blevet meget bedre, end vi havde forventet.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Huset er beklædt med skifer fra firmaet Saxo Solution, og overlapper 50%, så det får visuel effekt af mursten. Skifer er et materiale, som bliver smukkere med tiden, og som ikke kræver nogen vedligeholdelse.

Boligreportage fra BO BEDRE: Toplanshus ved amager strand

© Andreas Mikkel Hansen

Den øverste etage fungerer som et naturligt klimaanlæg. Om vinteren kommer solen helt ind og varmer huset op, og om sommeren, når den står højt, stopper den lige ved vindueskanten, så man undgår, at stuen udvikler sig til et drivhus.

Relaterede Artikler