Et arkitekttegnet hus fra 50'erne nord for København
Som i eventyret Tornerose lå møbelfirmaet Sibast Furniture stille hen, før fjerde generation pustede liv i det. Vi har besøgt familien Sibast i deres arkitekttegnede hus fra 50'erne nord for København. Her bor de med møbler af egen produktion.
Af
Det var Ditlev Sibast og hans kone Anna, der i 2012 børstede støvet af gamle møbeltegninger og endte med at genetablere familievirksomheden Sibast fra 1908. Han er oldebarn af stifteren, og parret er dermed fjerde generation i Sibast Furniture.
– Vi opdagede stolen Sibast No 8 helt tilfældigt hos en marskandiser. Vi vidste godt, at der lå nogle skatte i form af produktionstegninger, men det var først, da vi købte stolen, at vi fik idéen til at sætte den i produktion igen. Den var simpelthen for smuk til at lade gå i glemmebogen, fortæller Anna Sibast.
Ditlevs morfar Helge Sibast har tegnet stolen i 1953, og i dag forhandles den i 10 lande. Senest er den leveret til restauranter i Kuala Lumpur og New York. Anna og Ditlev Sibast har sat flere af de originale møbler i produktion – nyeste relancerede skud er stolen No 7. Og med inspiration i et lille sidebord tegnet af Helge Sibast har parret selv designet et spisebord, som også produceres i Sibast Furniture.
Villa tegnet af arkitekt Johan Christensen
Møblerne har også fundet vej til familiens eget hjem, hvor de som 50’er- design går fint i tråd med indretningen i den funktionalistiske villa fra 1954, der er familiens private base. Huset ligger i smukke, grønne områder nord for København og er tegnet af arkitekt Johan Christensen, der dengang boede i kvarteret. Tidstypisk for byggestilen i 1950’erne har huset én etage, masser af lysindfald og er rummeligt til en kernefamilie på 4-5 personer, som var en familieform, der blomstrede op i den periode.
– Vi faldt for sjælen i huset, og ikke mindst fordi det er et klassisk eksempel fra perioden, som vi er begejstret for. Udefra er huset enkelt og syner mindre, end det er, men kommer man indenfor, åbner dets personlighed sig op. Særligt rummeligheden overraskede os, og vi fornemmede derfor med det samme mulighederne for at skabe åbne rum, som giver en god fleksibilitet i dagligdagen, når man har tre små børn, siger Ditlev Sibast.
Renovering og opdatering af huset
For at skabe et flow med store åbne rum lavede Anna og Ditlev Sibast en gennemgribende renovering og opdatering af huset, med respekt for den oprindelige byggestil. Tro mod stedets ånd er flere af de originale ting bevaret, som de lyse travertingulve, trægulvene i bøgeparket og pejsen i gangen. Deri- mod er rumfordelingen vendt på hovedet. Det oprindelige køkken blev nedlagt, vægge fjernet, og flere rum lagt sammen under istandsættelsen. Det har resulteret i et stort og højloftet køkken-alrum med åben forbindelse til sofaområdet – og med masser af lysindfald. I ombygningen deltog også Ditlev Sibasts mor og søster, som begge er arkitekter.
– Med en pendant til vores virksomhed Sibast Furniture er fortiden bragt ind i nutiden i huset. Essentielt for vores indretning er sammenhængen mellem kvalitet og funktion, for vores bolig skal rumme os og børnene og samtidig være æstetisk. Derfor skal møblerne passe ind i husets rammer og have en snert af moderne funktionalisme. Jeg kan godt lide at blande klassikere med en nutidig lampe, men overordnet vælger vi kun møbler ud fra en idé om, at vi skal have dem i mange år. Det er ud fra samme bæredygtighedskoncept, at vi har genoptaget møbelproduktionen i Sibast Furniture, siger Anna Sibast, og Ditlev Sibast supplerer: – Det er en smuk designarv, min morfar har efterladt, og det er med glæde og ydmyghed, at vi igen producerer hans møbler, som vi er så heldige også at kunne nyde i hverdagen.

En træterrasse løber langs husets sydlige facade, hvor vinduespartierne blev udskiftet under istandsættelsen og erstattet med vinduer i gulvhøjde. Havemøblerne er af cedertræ og har fulgt familien i en årrække. Hængestolen er fra Sika Design. Sandkassen har parret malet sort, så den matcher træværket ved vinduerne og derudover fremstår som et mindre møblement.

Sibast No 7 blev designet i 1953 af Helge Sibast, men blev relanceret i 2015 i forskellige versioner, som røget eg, ligesom sidebordet, hvor de mørke kølige toner skaber en nordisk stemning, der bliver understreget af en enkel grøn buket i en transparent vase.

Gangens lyse travertingulv hører originalt til huset. En pejs luner det store rum op, som også fungerer som fordelingsgang til husets øvrige rum. Et skulpturelt tøjstativ fra Hay bliver brugt til overtøj.

Moderne klassikere præger stuens indretning med Mies van der Rohes Barcelona-stole af krom og sort læder, sat sammen med en brun Erik Jørgensen Delphi-sofa. Som blødt modspil hænger pendlen Secto Octo i formbøjet træ fra Secto Design samt sofabordet med glasplade af Isamu Noguchi.

Naturmaterialer som træ, krom, glas, læder og uld møblerer stuen.

Spisebordet Sibast 2 af olieret røget eg er designet af Anna og Ditlev Sibast. Den minimalistiske spisebordslampe af oxyderet kobber er en Anour-lampe. De stabelbare Nagel-stager blev tegnet af den tyske arkitekt Frits Nagel i 1965 og er atter sat i produktion.

Fotokunsten af Jacob Gils i spisestuen forestiller Knippelsbro, hvor tårnets irrede farve spejler sig i den stramt designede Anour-lampe. De sortlakerede stole, Sibast No 8, er designet i 1953, men med en tidløshed, hvor de enkle linjer glider ind i bordet, som Anna og Ditlev har tegnet med inspiration fra et Helge Sibast-sidebord fra 1953.

Køkkenet er tegnet af Ditlev Sibasts mor og søster, som begge er arkitekter og har været med til ombygningen. De hvide moduler fra Inform er af laminat, og bordpladen er af stål. Det lyse bøgetræsparketgulv er husets originale. Maleriet med kontrastfyldte farver er malet af Bozena Ossowski, og de hvide vaser i forskellige former er fra Ditte Fischer, Bahne samt Lyngby Porcelæn.

Skænken er af Cuba-mahogni, som især blev brugt til møbler op gennem 50’erne og 60’erne. Hos Anna og Ditlev Sibast har den fået plads i gangen, hvor den går fint i tråd med husets byggeår og indretningsstil.

En arbejdspost har fået plads i soveværelset. Stolene med grafiske former er henholdsvis Sibast No 7 og No 8 i sortlakeret eg. Bordet er designet af Anna og Ditlev og er et Sibast No 2. Et figentræ henter naturen indenfor.

En kombineret seng, hule og skrivebord er tegnet og bygget af Ditlev selv. Stolen er en Eames LCW Plywood Lounge.

To sideborde, de eneste originaler, der eksisterer, bliver brugt som natborde. Oprindeligt lavede Helge Sibast dem som en gave til sin hustru.

Badeværelset er istandsat af husets tidligere ejere, men er blevet opdateret af parret. Træstubbe fungerer som en original løsning på skamler til børnene.