Forvandling: Fra gammelt baghus til moderne drømmehus

På bare 2 år fik parret skabt deres drømmehjem.

© Andreas Mikkel Hansen

To år tog det for Karin og Jesper Therkildsen at ombygge det nedslidte baghus til en drøm af et hjem.

Fra yt til nyt

Se arkitekten Jesper Therkildsens Forvandling af et gammelt baghus i fredericias centrum til et hyper moderne drømmehus fyldt med skræddersyede luksusløsninger.

© Andreas Mikkel Hansen

Baghuset blev oprindelig bygget til De Danske Statsbaners Brugsforening i 1930'erne, og senere også Etatens Brugsforening. I dag står huset knivskarpt med hvidpudset facade og sorte industrielle vinduer, der sender hilsener til dets fortid som lagerbygning, hvortil den nybyggede træbro til hoveddøren er en ekstra effekt.

"Jeg tror ikke på, at man kan tegne et hus til hele livet"

Tegl og beton forgår aldrig. Sådan sagde Jesper Therkildsen til sig selv, og sin hustru Karin, da de stod foran det gamle baghus fra 1930'erne i Fredericia centrum. Der var hul i taget, og baggården var kendt som en af byens skumle adresser, og her stod de og så på det store skrummel, som havde stået tomt siden hvidevarekæden Skousen havde forladt stedet i slutningen af 00’erne.

– Bygningen havde nogle særlige proportioner og en utrolig spændende form, ligesom den gamle lagerbygning med synlige konstruktioner, murværk og spær ville være interessant at arbejde med, fortæller Jesper Therkildsen, der som arkitekt er vant til at tænke både kreativt og konstruktivt. Han havde på dette tidspunkt allerede bygget flere hjem til sig selv og sin familie, senest et moderne hus med udsigt til et af Fredericias fineste naturområder. Blikket var nu kastet på et baghus flankeret af hovedgaden og Fredericias grønne volde.

– Karin og jeg boede rigtig flot, så dette skulle blive ligeså godt. Helst bedre. For vi ville gerne have vores liv og arbejde til at hænge bedre sammen, og her kunne Karin indrette sin kosmetikklinik i forhuset, og jeg min tegnestue i baghuset. Jeg tror ikke på, at man kan tegne et hus til hele livet. Hver alder har sine behov, vi er der nu, hvor livet bare skal leves fuldt ud, siger Jesper Therkildsen.

© Andreas Mikkel Hansen

Trappen, som Jesper Therkildsen selv har designet, er svejset op på en vange i den ene side og er spændt ud på stålwirer fra loftet. Sammen med hallen skal den give en følelse af, at huset åbner sig på tværs af alle tre etager.

En skøn kombination at nyt og gammelt

Derfor er der skruet op for livsnyderiet i huset, der på 370 m² har fået plads til hjemmebiograf, dartbane, motionsrum, vinkælder og walk-in-garderobe.

– På vores kvadratmeter har vi forsøgt at skabe nogle flotte, særlige rammer og oplevelser. Vi har hævet overliggeren for projektet flere gange, og har valgt de bedste materialer, og det fedeste køkken. Vi har brugt meget plads på den store åbne trappe, og en lille formue på at skabe lys i særklasse, både inde og ude. Samtidigt har vi ønsket at bevare den oprindelige bygning og rammerne, så det stadigvæk så lidt gammelt ud. Men at få en håndværker til at bygge noget skævt med vilje, det er altså svært, ler Jesper Therkildsen.

Det store køkkenalrum har været i fokus fra begyndelsen, hvor fritlagte bjælker og råt murværk, der trækker spor til bygningens fortid, går i dialog med det spritnye Multiform-køkken med fleksible elementer.

– Æstetikken i den gamle bygning har lagt vejen for os, og de rustikke vægge og synlige konstruktioner har præsenteret os for nogle særlige muligheder. For mig har det hele tiden været et spørgsmål om at fremhæve kontrasterne, for det er dér, det spændende sker. Derfor er køkkenet en god kombination af elementer af røget eg, stål og hvidlakeret træ, der står i kontrast til det rå murværk. Rørene til emhætten er ikke skjult, men synlige og med til at skabe den her industrielle vibe, som bygningen rummer. Designet af køkkenet er opstået i sammenhæng med rummet, for det handler jo om mere end bare et nyt køkken – det handler om at skabe et rum. De praktiske løsninger er valgt ud fra de funktioner, vi ønsker som familie. Det er her, vi kobler af og mødes, og vi er ikke for fine til at se en film, mens vi spiser, forklarer Jesper Therkildsen.

© Andreas Mikkel Hansen

Stuen er indrettet omkring pejsen, hvor man særligt nyder godt af varmen i den runde lænestol Ball Chair af Eero Aarnio. Den rygvendte sofa fra Eilersen skærmer stuen fra spisestuen, der udgøres af et rundt spisebord af eget design, bygget i samarbejde med Erbs Design tilsat Poul Kjærholms PK9-stole produceret af Fritz Hansen. Som et gennemgående element i huset er både trappen og gulvene lagt med brede planker i Douglas fra Dinesen.

© Andreas Mikkel Hansen

Under fritlagte bjælker og med masser af ovenlys ligger stuen, hvor to af Poul Kjærholms PK22-stole har frit udsyn til pejsen. Tæppet er fra Ilva, og sofabordet med industrielle hjul, Tavola con Ruote, der betyder bord med hjul, er designet af Gae Aulenti for Fontana Arte.

Virkeligheden oversteg forventningerne

Køkkenet vidner om, ligesom resten af huset, at parret ikke er gået på kompromis. Hverken med æstetik, personlige løsninger og materialer. Gulvene er lagt med brede planker, og indretningen smager af et liv, hvor nydelsen er i fokus, og hvor rammerne spiller en aktiv rolle i det liv, som Karin og Jesper Therkildsen så for sig, da de gik i gang med det omfattende baggårdsprojekt.

– Det har, for nu at bruge en kliché, virkeligt været som at flytte ind i en drøm. Virkeligheden har oversteget vores forventninger, og vi har fået nogle fantastiske rum, der i den grad giver glæde i hverdagen. Skulle jeg gøre det hele om, så ville jeg ikke ændre på noget – og det er en fed fornemmelse.

Samtidigt er livet blevet så meget nemmere, efter vi er flyttet ind til byen. Vi har alt inden for gåafstand, både byliv og grønne rekreative områder ved voldene bag os. Forleden havde jeg min bil på værksted, hvor mekanikeren sagde til mig, at bremserne på bilen var ved at ruste, og at vi skulle til at bremse noget oftere. Vi kører aldrig i den mere, siger Jesper.

© Andreas Mikkel Hansen

Spisepladsen er forbindelsesled mellem køkkenet og opholdsstuen, der tilsammen udgør husets førstesal. Herfra kan glasdørene til tagterrassen skydes til side.

© Andreas Mikkel Hansen

Fleksible elementer fra Multiform danner et superfunktionelt køkken, hvor røget eg og den forlængede bordplade på køkkenøen får den til at fremstå som et møbel. Jesper Therkildsen har selv arbejdet med Multiform for at få denne unikke løsning. Stolene af Philippe Starck hedder Costes.

© Andreas Mikkel Hansen

Raffinerede detaljer i køkkenindretningen underbygger fornemmelsen af luksus.

© Andreas Mikkel Hansen

Stål og stramme hvide linjer er sat i spændende kontrast med rå, røde, pudsede mursten.

© Andreas Mikkel Hansen

Fra køkkenet er der direkte udgang til terrassen, så man kan cirkulere mellem alle spisepladser.

© Andreas Mikkel Hansen

Med udsigt over Fredericias tage kan man nyde terrasselivet i bløde Philippe Starck Lord Yo-stole for Driade og et bord fra Ilva.

© Andreas Mikkel Hansen

Hvidt mod sort. Badekarret fra Copenhagen Bath og maleriet af den australske maler Kevin er sat i dramatisk farvespil af en sort væg.

© Andreas Mikkel Hansen

Der er udgang til en lille overdækket terrasse fra soveværelset, hvor endevæggen er dedikeret en walk-in-garderobe, indrettet med skabe fra Multiform. Glasdørene er endnu en af de elegante detaljer, som er med til at hæve barren for indretningen i baghuset.

© Andreas Mikkel Hansen

Hele 24 m² velvære har parret i deres store badeværelse, der blev skabt som følge af, at huset ligger i et skel, og der ikke måtte sættes vinduer i bagsiden. De hvide vaske fra Bad & Stil og væghængte Vola-armaturer skaber en skulpturel lethed i rummet, der understreges af glasvæggen. Drivtømmer, betongulv, og rå mursten fremstår som organiske stileffekter i rummets indretning.

© Andreas Mikkel Hansen

Soveværelset og badeværelset glider sammen som ét stort luksusrum i huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Når mørket falder på, åbner belysningen ballet for en ny oplevelse af baghuset. Jesper Therkildsen har haft stort fokus på lyset, både indenfor og udenfor. Lamperne var egentlig ikke beregnet til udendørs brug, men det løste han med en ny ledningsførelse og speciallavet glas fra en glarmester.

© Andreas Mikkel Hansen

Hjemmebiografen lokker med film på storskærm og bløde møbler. Det gamle baghus er skabt til det liv, som familien lever lige nu, og det indebærer hyggelige filmaftener med store børn, dartturneringer og god vin. Betontrappen er støbt på stedet og står som en stram grafisk tegning med en indbygget bænk.

© Andreas Mikkel Hansen

Råt oprindeligt murværk, glas, og en samling gode vine. Det er Jesper Therkildsen, der har designet opbevaringsløsningen i vinkælderen, der kan købes hos Erbs Design.

© Andreas Mikkel Hansen

Blikdåsen blev fundet i en af bygningens vægge, hvor den var blevet muret ind af en murerlærling, da huset blev bygget.

Relaterede Artikler