Et skarptskåret 60'er-hus med det skønneste orangeri
"Vi var vilde med drivhuset og de muligheder, det rum kunne give os."
Af
Spisebordet er af Egon Eiermann og fra Please Wait to be Seated. Den klassiske radiohus-pendel er af Vilhelm Lauritzen. Stolene, af ukendt ophav, er fundet brugt og billedet er af den newzealandske fotograf Georgina Skinner.
En åben labyrint af smukke rum
Blåregn blomstrer, sollys vælter ind igennem store vinduer, og korridorer og linjer står skarpe og rene i det arkitekttegnede 60'er-hus i Birkerød, hvor Silke Bonde bor.

Haven er anlagt i rum og felter, og man bliver ledt igennem de små oaser under gange af blåregn. Der er en lille japansk have med en miniature-ø i et stenhav i husets atriumgård, hvor små hvide blomster danser i vinden under et lille, bonsai-lignende træ.

Eames-lænestolen står skulpturelt foran de store vinduer, de lette gardiner og haven i baggrunden. Det lille bord er fra Hay, og rispapirlampen Akari af Isamu Noguchi er fra Stilleben.

Silke Bonde arbejder hjemme fra sin plads på første parket med udsigt til haven. Hendes værker, skitser og inspiration omgiver hende, og værelset emmer af kreativitet. Opslagstavlen er fra Manufakture, og bordet er fra Please Wait to be Seated.
Naturen som inspirationskilde
Kunstner og designer Silke Bonde har en fin og let streg i sine akvareller, hvor blade, dråber og regnbuer sirligt og sart kommer til live i værkerne.
– Akvarelfarver har altid fascineret mig, siden min mor introducerede mig for dem, da jeg var lille.
Jeg elsker, at farverne har sit eget naturlige liv på papiret, og at man samtidig er i stand til at styre dem i en retning.
Lige nu er jeg meget inspireret af de skiftende årstider, vi har i Danmark, og den forvandling, der sker i naturen.
Hver årstid er fantastisk, og jeg synes, vi er privilegerede, når vi kan få lov at opleve sådan en transformation fire gange om året, siger Silke fra sit lyse hjemme-atelier.

Kig fra gangen og ind i Silke Bondes arbejdsværelse. Glasdøren skaber åbenhed og fornemmelse af at kunne kigge ud, lige meget hvor man er.

Der hersker en lys og let atmosfære i spisestuen, som får modspil fra de mørke møbler. Fra stuen er der adgang til orangeriet igennem en glasgang.

Under den blomstrende blåregn kan man finde plads i skyggen, når sommeren bliver for varm.
En flydende grænse mellem at være ude og inde
Med Silkes fascination af naturen er det ikke svært at se, hvorfor hun og hendes mand faldt for den arkitekttegnende 60’er-villa i Birkerød.
Fornemmelsen af grænsen mellem inde og ude er næsten udvisket af de store gulv til loft-vinduer med udsigt til den omkringliggende natur.
Fra man træder ind i entreen, bliver man ledt igennem gange og rum, og det hele hænger sammen i en åben, lys labyrint af smukke rum.

Det er nemt at skifte køkken, men svært at få et nyt til at harmonere med husets eksisterende linjer. Silke har ladet husets originale køkken leve og blot opdateret med en ny bordplade. Stolen ved bordet er Soft Edge 10 fra Hay. Spisebordet er Cph Deux, ligeledes fra Hay. Lamperne er Verner Pantons Flower Pot fra &tradition og Semi Pendel fra Gubi. På væggen hænger fra venstre et af Silkes egne værker, en plakat af et Lundstrøm-billede fra Louisiana samt et maleri af Milou Trouwborst.
Lys, luft og rene linjer
– Vi var generelt ret interesserede i 60’er-stilen, da vi kiggede på hus, og da vi så det her, med det store lysindfald, blev vi helt forelskede.
Vi var vilde med drivhuset og de muligheder, det rum kunne give os.
Derudover faldt vi for rumfordelingen og de store rene flader, fortæller Silke.

Sofahjørnet er ved brændeovnen, som Silke og hendes mand har fået opsat, da de overtog huset. Væggene er rene og har tre små værker af Silke hængende for at understrege husets flader og linjer.
Less is more
For ikke at modarbejde husets tanke bestræber hun sig på at holde indretningen enkel med rene linjer og overflader.

I entreen er der masser af plads. De indbyggede skabe står som de gjorde oprindeligt med utrolige detaljer og finesser. En vintage Hans J. Wegner-sofa holder skabet med selskab, som det eneste møbel.
Den vilde natur skaber ro
– At vores hjem ikke er fyldt op med alverden ting og sager, giver ro for os og plads til kreativitet.
Det vigtigste er vores udsyn til naturen.


Orangeriet er en gave under den danske sommer, og det forlænger sæsonen fra tidlig forår og langt ind i efteråret. Når temperaturerne stiger, forstærkes varmen i glashuset, og for at skærme for den skarpe sol har Silke opsat to parasoller, der både er praktiske, men også skaber hygge og intimitet i det åbne rum. Kurvestolene er af Le Corbusier.
LÆS OGSÅ: 14 af de smukkeste orangerier.

Hængekøjen ligner en drøm under blåregnens lange blå klaser, som hænger ned fra espalieret.
Naturens egen kreativitet
Silke blev ligeledes helt betaget af haven, der ligger som en lukket lille oase, helt privat.
Den står ikke snorlige trods sine firkantede bede og espaliergange, men er tilgroet på den helt rigtige vilde natur-måde.
Et cementbed var oprindelig et fiskebassin, men Silke har fyldt det med blomster i stedet.
Det store orangeri er perfekt i de danske sommermåneder, og om foråret og efteråret er det skønt at sidde derude og nyde lyset.

Det fine gårdmiljø kan ses fra næsten alle husets rum.
Voksent legebarn
– Min mand har i lang tid snakket om at lave en skatebane i haven, men jeg tror og håber, at det bliver ved snakken, smiler Silke.