Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Se det arkitekttegnede hus i Malerlandsbyen, der har udsigt til prægtig natur

I huset bor parret Milan Obaidi og Clas Winding i tæt symbiose med naturen og over 100 potteplanter.

Terrasse med havemøbler og udsigt til en sø

© Peter Kragballe - Terrassen, med kig til det naturskønne område, er 120 m2 og var det første, der blev bygget til huset. Her med FDB-havemøbler fra Coop.

Huset havde meget potentiale og historie

Kvarteret Malerlandsbyen uden for Veksø opstod i 1950’erne og har huset diverse kunstnere, operasangere, malere og forfattere. Asger Jorn har boet der, det samme har Johannes Larsen, og faktisk skinner det igennem i mange af husenes arkitektur, fordi de står med store panoramavinduer ud mod naturen, sådan at kunstnerens bedste ven – lyset – kommer ind.

Det gør huset her på skråningen ud mod en lille sø også – det er tegnet af arkitekt Ib Kofod-Larsen og tæller Pelle Erobreren-forfatter Martin Andersen Nexø blandt sine tidligere beboere – og for fire år siden købte lektor ved Oslo Universitet Milan Obaidi og overlæge og psykiater Clas Winding det.

– Det var et uddateret hus, da vi købte det, men med meget potentiale. Rumfordelingen var helt forkert, og der var lavet tilbygninger i både 70’erne og 80’erne med materialer fra de forskellige tidsperioder, så det hang slet ikke sammen stilmæssigt. Vi vidste, at vi ville bygge om, men ville gerne bo her lidt, inden vi gik i gang, for at lære huset at kende. Vi syntes, det var synd bare at rive det ned og bygge nyt, fordi det har så meget historie. Så vi valgte at give det en kærlig hånd i stedet med hjælp fra Kim Pretzmann Olesen fra Nordpil Arkitekter, fortæller Milan og Clas og fortsætter:

– Vi har forsøgt at være tro mod materialer fra den tid, huset blev bygget – naturlige sten, masser af træ, linoleum – og åbne huset op, så de udsigter, vi har, får lov at være i fokus.

Trætrappe og en smuk blå lænestol

© Peter Kragballe - Stuen er placeret i kælderniveau, men fordi der er panoramavinduer på husets vestside, oplever man slet ikke, at rummet faktisk befinder sig under jorden. Trappen leder op til køkkenet og spisepladsen, der ligger i grundplan.

Orangeri fyldt med grønne planter

© Peter Kragballe - Ofte bliver et orangeri brugt som et ekstra uderum indrettet med møbler. Men ikke hos Milan og Clas – her huser den smukke glasbygning mange af parrets planter, som kræver varme og lys.

Blomster og grøntsager har plads i orangeriet

Ud over udsigten stjæler køkkenet og orangeriet, der er bygget i forlængelse heraf, også billedet. Det er en livslang drøm for parret at få etableret et orangeri, som helt og holdent er forbeholdt planter. Det samme er drivhuset i haven og de mange bede. Tilsammen kan man finde over 100 potteplanter i hjemmet.

– Vi er delvist selvforsynende og synes, det er sjovt selv at dyrke blomster og grøntsager, som ellers kan være svære at få fat i. Vi har artiskokker, figner, granatæbler, et hav af frugttræer som abrikos og fersken og syv trøffelegetræer i baghaven. Derudover har vi også en del eksotiske og unikke blomster som ægte hawaiiblomst og ørkenrose, fortæller Milan.

Spiseplads med udsigt til grønt

© Peter Kragballe - Bordet, der udgør spisepladsen, havde parret med fra deres gamle lejlighed, og det har de engang fundet til 30 kr. i en genbrugsbutik. Over bordet hænger en lampe af den svenske designer Uno Kristiansson. Vasen med tørrede blomster er West Germany-keramik.

Køkken med barstole i en rødlig nuance

© Peter Kragballe - Kalø Køkkenet har også stået for akustiklofterne i egetræ. Lamperne har Clas lavet. De har oprindeligt siddet under motorvejsbroer, og han fandt seks styk, som han spraymalede i messingfarve. Barstolene er af Verner Panton.

Smuk pejs i køkkenet

© Peter Kragballe - Pejsen er muret op af håndværkerne, der arbejdede på ombygningen. Instruktørstolen, som har fulgt Milan, siden han skrev sin ph.d., har han fundet på et marked i den toscanske by Lucca.

Et køkken efter parrets ønsker

Køkkenet er speciallavet af Kalø Køkkenet efter alle parrets ønsker, særligt Clas’, der bruger mange timer om ugen foran gryderne. Placeringen af den traditionelle emhætte er droppet, og udsugningen er i stedet nedsunket i køkkenøen, og der er lagt vægt på ekstra meget synlig hyldeplads.

– Jeg plejer at sige, at det er Milans paradeplads, griner Clas.

– Jamen vi har så meget smukt teaktræ og fin keramik, og jeg synes, det er synd at have det gemt væk i skabe, hvor man ikke kan nyde det. Og man bruger det også mere, når det står fremme, pointerer Milan.

Elegant køkken i rolige toner

© Peter Kragballe - Køkkenet er udpræget taktilt med sine mange forskellige overflader. Den to meter høje dør i egetræ ind til badeværelset er udtænkt af Nordpil Arkitekter.

Lækkert grønt badeværelse med messingdetaljer

© Peter Kragballe - Kalø Køkkenet har lavet alle opbevaringsløsningerne, inklusive i badeværelset. På den måde er husets stil konsistent hele vejen igennem.

Her hersker en åben og imødekommende stemning

En stor skulpturel pejs strækker sig imellem køkkenet og spisepladsen. Ud over den praktiske effekt som varmegiver er tanken, at den skal agere som et funktionelt møbel, som gæster kan sidde på og være med i samtalerne, imens der bliver lavet mad. Alt i alt hersker der en åben og imødekommende stemning, ikke helt ulig den, man oplever i sydeuropæiske køkkener.

– Det hele hænger bare godt sammen nu. Morgensolen står ind i orangeriet, og aftensolen går ned bag ved søen, som kan ses fra panoramavinduerne ved spisebordet. Vi elsker at følge med i naturen.

Direkte indgang fra orangeriet til køkkenet

© Peter Kragballe - Morgensolen i orangeriet, hvor varmetrængende planter får den næring, de skal have.

Håndplukket til dig