© Andreas Mikkel Hansen

Et selvbygget fritidshus med smarte løsninger

Det var målet med huset, at det skulle være så billigt som overhovedet muligt.

Selvbyggerens kløgtige fritidshus

Jens-Christian Carlsson har bygget en drøm af et fritidshus spækket med smarte løsninger og gennemtænkte detaljer. Huset er bygget med nysgerrighed som drivkraft, begrænsninger som kreativt benspænd og skovens ro som inspiration.

© Andreas Mikkel Hansen

Huset skulle kunne tåle at blive brugt

I 2012 købte Jens-Christian Carlsson sammen med sin kone og to piger en billig grund i området Ellinge Lyng ved Sejerø Bugt, hvorpå der bare stod et lille skur. I 2014 flyttede han det lille skur ud i kanten af grunden og gik derefter i gang med at bygge sit eget hus.

Ideen var, at det skulle være så billigt som muligt, så man ikke skulle føle sig tvunget til at bruge det hver weekend, ligesom det skulle laves i praktiske materialer, som kunne tåle at blive brugt. Og selvgjort er velgjort. Fordi Jens-Christian har lavet alting selv, er det lykkedes ham at bygge huset for 500.000 kr.

Huset skulle være en oase, hvor familien kunne søge væk fra bylivets stress og jag og i stedet lade sig indhylle i den rolige natur.

Derfor var en af grundtankerne også at hive naturen ind i huset og lade den være en present del af husets udformning og indretning. Over fem somre materialiserede Jens-Christians ideer og drømme sig i et rigtigt hus.

Ude/inde. Køkkenet kan rulles ud på terrassen, når vejret tillader det, og binder på den måde det indvendige og udvendige sammen.

© Andreas Mikkel Hansen

Vender uheld og fejl til en kreativ styrke

Jens-Christian Carlsson er uddannet møbelsnedker og industriel designer, og i sit firma Barlby Carlsson har han siden 2006 lavet design- og interiørløsninger for kunder som Mads Nørgaard, Ganni, Stine Goya og Shamballa Jewels. I hans arbejde er han vant til at være problemknuser, og han vender altid uheld og fejl til en kreativ styrke, som gør hans projekter uforudsigelige og nytænkende.

Trods masser af praktisk og håndværksmæssig erfaring havde Jens-Christian aldrig før prøvet at bygge et hus. Fra 2014 til 2018 brugte han således alle sine feriedage på grunden, og han lærte løbende, hvordan man fælder et træ, kører en gravko, lægger et fundament, rejser en stålkonstruktion, bygger vægge, lægger et tag, isætter store vinduespartier, som kan modstå en hård vind osv.

Med hænderne godt skruet på. Foruden huset har Jens-Christian selv snedkereret alle integrerede møbler såvel som lænestole og sofabord.

© Andreas Mikkel Hansen

Et særligt køkken

Undervejs i processen er små finurlige ideer opstået, og han har formået at integrere en masse små detaljer, som på den ene side løser basale behov og problematikker, og som på den anden side, fortæller små fine historier og gør hvert rum til en oplevelse.

Køkkenet er et godt eksempel.

Jens-Christian elsker at lave mad, og han elsker at være udenfor.

I stedet for at lave både et indendørs- og udendørskøkken, brugte han derfor sine møbelsnedkerevner til at udvikle et møbel, som via et kugleleje kan drejes ud på terrassen, når vejret tillader det. Alle installationer, både el og vand, er ført ned igennem den tønde, som køkkenet i den ene side står på, og Jens-Christian har integreret gastrobakker i bordpladen, hvori man bl.a. kan have krydderurter, krydderier, olier og bestik.

Desuden har han i midten af køkkenet, under en lille låge, skabt plads til håndmikser og stavblender, som er sat til strøm inde i møblet. På den måde har man alt lige ved hånden – for som han siger, skal det være let at lave mad, når man er på ferie.

Indbyggede løsninger. Køkkenet i træ er bygget ind i husets konstruktion. Det samme er den store bogreol, hvor man finder masser af bøger til ferielæsning – for som Jens-Christian siger, er ferie forbundet med at læse bøger. En linje af LED-lys er bygget ind i loftet og skjuler samlingerne imellem loftspladerne.

© Andreas Mikkel Hansen

Baggrunden som møbelsnedker er til at se i huset

Køkkenet ligger op ad husets eneste teknikrum, hvor alle husets installationer sidder. På den anden side af teknikrummet ligger badeværelset, og også her er der lavet særlige og billige løsninger.

Gulvet på badeværelset er lavet af sten, som de havde tilovers på hans værksted, og som er skåret til, så de naturligt laver et lille afløb, hvor vandet kan løbe ud.

Væggene er lavet i et udendørs materiale, og tåler derfor vand. De små hvide lamper er nogle, som Jens-Christian fandt for mange år siden på et marked i Berlin, velvidende at han en dag ville få brug for dem. I forhold til lys i det øvrige hus har han skjult samlinger i træet i loftet ved at føre LED-lys i en lige linje igennem hele loftet, så samlingerne ikke ses.

Det er tilmed delt op i zoner, så man kan tænde og slukke de dele, som man nu bruger.

Generelt røber hans baggrund som møbelsnedker sig flere steder i huset. Fx ved, at man intet sted ser synlige skruer, og igennem et hav af fine detaljer i træarbejdet.

Køkken som møbel. Alle hårdehvidevarer som køleskab, opvaskemaskine og ovn er bygget ind i et træmøbel, som elegant smelter sammen med resten af huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Inde / ude

I forhold til at bringe naturen ind i huset er dette gjort på flere måder. Først og fremmest har han lukket huset af mod den side, hvor der ligger et andet hus, så man ikke ser det, og åbnet op med store vinduespartier ud mod naturen på den anden side. Her har familien købt nabogrunden for at undgå, at nogen bygger der. Når man sidder og kigger ud, føler man således, at man sidder midt inde i en skov.

De store vinduespartier gør, at grænserne mellem inde og ude nedbrydes, og om sommeren kan vinduerne køres til side og den store terrasse bliver en forlænget del af huset. Det betyder også, at huset pludselig virker dobbelt så stort, fordi terrassen er i niveau med husets gulv. Naturen er desuden synlig inde i huset ved, at alle flader er lavet af træ, som skaber et organisk og levende udtryk.

Ovenlysvinduerne gør, at masser af dagslys siver ind i hjemmet om dagen, og om aftenen kan man bl.a. fra soveværelserne ligge og kigge op i stjernehimlen, som står meget klarere her end i byen.

På alle måder er der i hver en del af huset skabt små oplevelser, fortællinger og specialløsninger, som passer lige præcis til familien og deres behov – fra de praktiske til de mere poetiske.

Og så minder huset ikke om noget andet. Som Jens-Christian forklarer, så er huset opstået i processen og i kraft af de ideer, som dukker op undervejs. Han bruger ikke, som så mange andre, Pinterest og andre sociale medier til at finde inspiration, men han lader natur, håndværk, budget, tilfældigheder og problematikker råde.

Alt lige ved hånden. Bakker i stål og plastik er bygget ind i køkkenøen, så man har alt, hvad man skal bruge, lige ved hånden.

© Andreas Mikkel Hansen

Elegant løsning. Via et kugleleje kan køkkenøen drejes ud på terrassen og ind i huset igen afhængig af vejret.

© Andreas Mikkel Hansen

Frem og tilbage. En metalskinne lader smidigt køkkenøen glide frem og tilbage over dørtærsklen.

© Andreas Mikkel Hansen

Terrasseliv. Køkkenøen er her rullet ud på terrassen.

© Andreas Mikkel Hansen

Billige møbler med historie. Det gamle spisebord stod i Jens-Christians barndomshjem. De røde stole er fra Ikea og var til overs fra en udstilling, som han engang lavede. Den store arkitekt-lampe så han første gang i Barcelona, hvor han forelskede sig pladask i den. Senere fandt han den i Light-Point, hvor han kunne købe den billigere, fordi det var en udstillingsmodel. Sofaen og puffen fra Fritz Hansen fik han gratis af en ven, imod at han selv hentede dem, gulvtæppet er en souvenir fra Indien, og lænestolene og sofabordet har han selv lavet.

© Andreas Mikkel Hansen

Ét stort rum. Huset er i virkeligheden ét rum, hvori der er isat to bokse på hver side af en gang. I den ene boks finder man de to soveværelser, og på den anden side finder man husets badeværelse og teknikrum. Desuden er der indbyggede skabe overalt, som sikrer masser af opbevaringsplads.

© Andreas Mikkel Hansen

Med kig til stjernerne. I soveværelset er sengen integreret i huset, og der er skåret hul i loftet, således at man fra sengen kan ligge og kigge op i stjernerne.

© Andreas Mikkel Hansen

Ovenlys. Naturligt lys vælter ned fra ovenlysvinduerne og oplyser hele huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Skræddersyet. Badeværelset er ligesom alt andet snedkereret, og de små hvide lamper er fundet i Berlin. Den hvide vask i corian er noget af det dyreste i huset, fordi den har specialmål, så den kunne passe i konstruktionen.

© Andreas Mikkel Hansen

Smarte detaljer. Som snedker ved Jens-Christian alt om, hvordan træ arbejder over tid og ændrer sig i forhold til luftfugtighed og temperaturskift. Derfor har han lagt kork, som er et fleksibelt materiale, langs væg og gulv.

© Andreas Mikkel Hansen

Æstetisk praktik. I entreen er gulvet dækket med en stor gulvmåtte, så man snildt kan gå ind og ud uden at tænke på, at det lyse trægulv bliver beskidt. Det fine entrémøbel er designet af nogle af Jens-Christians samarbejdspartnere, som kalder sig for Bartmann Berlin. Møblet kan både bruges som bænk og til opbevaring.

© Andreas Mikkel Hansen

Næste generation selvbygger. Bordbænkesættet foran huset har Jens-Christian bygget sammen med sin ældste datter. Bordet er lavet af trærester, som var tilbage fra da de byggede huset.

© Andreas Mikkel Hansen

Når naturen forstyrrer. Foran indgangen til huset har familien plantet højbede. De er dog udfordret af de mange rådyr i området, som trods jernnet stikker snuden igennem og spiser alle bær. Rabarber og kartofler lader de dog være, så de gror fint, da vi besøger familien en solrig dag i maj.

© Andreas Mikkel Hansen