Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Arkitektonisk perle i de svenske skove

"Vi ønskede os et hus, der ånder af fred og af sommer, og det har vi absolut fået."

I de svenske skoves stille ro

I et vildt naturlandskab på Sveriges vestkyst finder man denne arkitektoniske perle af et sommerhus designet af svenske STEG-arkitekter for parret Tina Linde og Tomas Haeger, der ønskede at leve det simple øliv og være tæt på naturen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Huset ligger på toppen af en klippe, og da det er bygget i træ, falder det helt sammen med den omkringliggende vilde svenske natur. Fra terrassen er der en utrolig udsigt, og Tomas Haeger holder af at følge med i dyrelivet igennem sin kikkert.

Et fristed med fred og ro

Tina Linde og Tomas Haeger havde i lang tid ønsket sig et sommerhus, men kunne ikke finde noget, der svarede til deres forventninger.

– Her i Sverige er sommerhusene jo oftest rødmalede og kræver megen vedligeholdelse. Vi trængte til et sted, hvor vi bare kunne komme, sætte weekendtasken og slappe af uden at skulle i gang med at male hus og lave havearbejde, fortæller Thomas Haeger.

Kun en times kørsel fra Göteborg, hvor familien bor til hverdag, fandt de efter megen søgen på øen Tjörn præcis den fred og ro, som de søgte.

Det stejle stykke jord med enorme granitklipper, store fyrre- træer og et helt utroligt kig ud over både skov og til hav føltes perfekt. I klart vejr kan man oven i købet se fyrtårnet Pater Noter fra det 19. århundrede.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sofaen, Getama 290, er designet af Hans J. Wegner, og det lave sofabord er af Charles og Ray Eames. Over bordet hænger lampen The Skelder af Lars Englund for Källermo. Lænestolen The Foxchair er af Viggo Boesen, og kurvestolene er fra Sika Design.

Uforstyrret natur

Til den perfekte grund skulle bygges det perfekte hus, og med på råd kom STEG-arkitekter, grundlagt af Jenny Stening og Karolina Hegen.

Sammen med familien besøgte de grunden, og blev meget inspireret til ideen om et hus, der består af flere sammensatte enheder, der alle er beklædt med lokalt fyrretræ, og som falder i et med den omkringliggende natur.

Huset blev placeret på søjler oven på granitstenen, der er så markant på øen. Hele vejen rundt om huset er der bygget en terrasse, og fra stuen er der udsigt over kløften og mod vandet i baggrunden.

– Familien ønskede en følelse af at være iblandt trætoppene, og at naturen og landskabet omkring huset forblev uforstyrret, siger Karolina Hegen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Spisepladsen i det store køkken/ opholdsrum er simpelt indrettet med spisebord fra Ikea, stole fra Artek og pendler i modellen Circus fra Innermost.

Huset er delt i tre enheder

Den første indeholder den åbne stue og køkken/opholdsrum, den anden rummer værelser og bad, og den sidste har gæsteværelse og sauna.

De tre enheder er forbundet med mellemgange med skydedøre, så man kan gå fra den ene afdeling til den anden uden at blive kold, når det blæser udenfor.

Huset har gulv til loft-glasdøre hele vejen rundt, og de kan alle åbnes, så man kan træde direkte ud på terrassen, uanset hvor i huset, man befinder sig. Lyset strømmer desuden ind ad vinduerne fra alle sider og bader rummene i et varmt lys.

Her er alle vægge og lofter beklædt med krydsfiner, der også er med til at bringe naturen indenfor. Alle senge, designet af STEG arkitekter, er også i fyrretræ. I badeværelset er gulvet for nemheds skyld i beton, men vægge og loft er også i krydsfiner, der selvfølgelig er behandlet, så det kan tåle fugt.

– Da huset var færdig efter et år, og inspektøren skulle tjekke det, troede han, at bygningsarbejderne ikke havde gjort badeværelset færdigt. Han troede faktisk, at vi var lidt skøre, siger Tomas.

Det arkitektoniske hus går i ét med den omkringliggende natur, og man kan følge naturens gang. Desuden finder man en badebro, hvor familiens båd ligger klar til at tage dem på en tur.

– Vi ønskede os et hus, der ånder af fred og af sommer, og det har vi absolut fået, siger Tomas.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Køkkenet er fra Ikea og med en beton-bordplade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vinduet mellem vægge og loft ligger lige under tagkanten, hvilket gør, at der dagen lang strømmer lys ind i rummet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Huset består af tre bygninger, der alle er forbundet af en overdækket gang. Gangen kan lukkes helt af om vinteren og om sommeren kan dørene skubbes til side, så der bliver en åben gang, som på billedet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den lange gang fører fra stuen ned til værelserne. Bag gardinet syet af tekstilet Cassano fra Designers Guild er der lavet skabe med opbevaring-systemer fra Elfa. Lamperne i loftet er fra Elektroniske Byrån i Göteborg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Udenfor står der træmøbler – her stole og bord fra WestanQvarn, hvor man kan sidde og nyde udsigten. Lamperne på væggen er fra Markslojd.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soveværelserne er enkelt indrettet med en rispapirslampe og sengetøj fra Ikea.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra alle rum er der udsigt til den omkringliggende natur, og de har alle foldedøre, der kan åbnes helt op, så inde og ude kan blive ét på en varm sommerdag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Badeværelset har ligesom de andre rum vægge i krydsfiner. Toilet er fra Ifö, bademåtten er fra Svedberg, og spejlet er fra Ikea.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Når vejret er klart er der udsigt til havet og fyrtårnet, Pater Noter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Saunaen ligger i den lille bygning sammen med gæsteværelset. Her er ligeledes en udendørs bruser.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Parret Tina Linde og Tomas Haeger på terrassen foran deres weekendhus.

Relaterede Artikler