Et moderne hjem midt i Færøernes vilde natur

Den 2-stjernede Michelinrestaurant KOKS på Færøerne ligger midt i den vilde natur. Vi har helt eksklusivt besøgt restaurantchefen, som bor i sine bedsteforældres hus. En om- og tilbygning har sikret, at boligen både er traditionel færøsk og topmoderne.

Velbastad udsigt over Koltur og Hestur

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Velbastað med udsyn over øerne Koltur og Hestur.

Underjordisk kilde

Johannes Jensen tager imod i lysthuset i den frodige have ved Kinabakken ude på Landevejen i Torshavn. I baggrunden skimtes den kuttelignende kirke, der faktisk er et sejlskib på vej mod øst, der korresponderer ovenud godt med det japanske strøg, der allerede skimtes her i haven.

Johannes peger på den underjordiske kilde, der er boret 182 m ned for at tilføre huset jordvarme. Det er lykkedes. Der er ingen olieregning, kun en beskeden elregning på 1300 kr., og en kilde sprudler lystig ved havens sti.

Spisestue, færøerne, sort pendel

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Pendelen sunset over spisebordet er fra Torremato. Spisebordet Rock Table er designet af Jean Marie Massaud for MDF Italia. Stolene hedder No.62 og er designet af Niels Otto Møller. Det grebsløse køkken i røget eg fra Eggersmann er designet af Pascale Nemery. Hårde hvidevarer fra Miele. Bordet er dekoreret med små serveringsskåle, pyntet med lyng og blomster fra naturen. Skålene bliver brugt som serveringsskåle på KOKS. Designet og udført af keramiker Gurid Poulsen.

Sort pejs, færøerne

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Pejseindsatsen Visio 3 er fra Rais. Selve skorstenen er muret op og pudset med indfarvet puds. Brændehylden og vinduet i sort jern er specialdesignet til huset af Pascale Nemery. Johannes lagde selv jernet til at ruste i regnen udenfor, indtil det havde den ønskede patina.

Funkislignende hus

– Tag et glas, det har den helt rigtige temperatur og pH-værdi, siger Johannes, der er oplært i hotelbranchen.

I to et halvt år har han og Anna Dahl-Olsen boet i dette lille funkislignende hus fra 1938, som de købte i 2007 og siden har renoveret ganske betydeligt. Altid med nænsom hånd og med respekt for familien, der er tæt knyttet til huset.

Anna og Jóhannes fra færøerne

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Anna og Jóhannes uden for tilbygningen designet og tegnet af arkitekt Eydun Eliasen.

Funktionelt og overskueligt

De er begge 56. Han er hotel- og restaurationschef på KOKS, og arbejder professionelt for at få større nytte ud af branchens madspild. Hun er direktionssekretær, og sammen har de tre sønner på 25, 30 og 33 år.

– Det var en udfordring at flytte fra det hjem, hvor børnene var vokset op, og så hertil. Men nu, hvor vi kun er os to, er det udmærket med mindre råderum. Her er dejlig privat og dog tæt ved centrum, fortæller Anna, der beskriver huset som funktionelt, overskueligt og nemt at holde.

Mørkt køkken i mørkt eg

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Det grebsløse køkken i røget eg fra Eggersmann er designet af Pascale Nemery. Stuegulvet er lagt i børstet eg med høvlfuger. Ved arbejdsområdet i køkkenet er der anvendt de samme Platinum-fliser som i stueetagen og på terrasserne udenfor.

Naturen helt tæt på

– Vi er tæt på naturen, og der er godt lys til alle sider. Jeg nyder regnen mod ruden i lige stor grad som det gode lys. Og så er jeg overrasket over den store betydning, som jeg har opdaget, at kirkeklokkerne har for mig. Det vidste jeg ikke, siger Anna i det mørke, og lidt maskuline, køkken.

Færøernes grønne natur

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Færøernes grønne natur, hvor både gæs og får går rundt og græsser uden at være indhegnet.

Historiske bånd

I husets oprindelige køkken er Johannes’ mor født, og i hvert af de to rum nedenunder åndede bedsteforældrene ud samme dag med få timers mellemrum, 90 år gamle og mætte af dage. De stærke historiske bånd er åbenbare, allerede ved indgangen foran den originale trappe.

Stue med yale-sofa i lyse grå

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Yale-Sofaen i TV-stuen er designet af MDF Italia. Sofabordet Bowl Table er fra Mater. Værket over sofaen er af Poul Horsdal og kaldes Sol.

Både ude og inde

– Vi er ude, og dog inde på en synlig og taktil måde, siger Johannes og peger på fliserne, der er de samme ude og inde. Og så er der otte yderdøre og fire inderdøre.

Stue med udsigt over Torshavn

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Med udsyn over Torshavn nyder parret udsigten fra Rén-sofaen og loungestolene designet af Space Copenhagen for Stella Works. Sofabordet er fra Gubi, og pendlen fra Umage.

Omringet af natur

Arkiteken Eyðun Eliasen, indehaver af tegnestuen EYA i Torshavn, fik til opgave at renovere og omskabe det oprindelige hus, der var lavet i beton, og forene det med en tilbygning. Huset og udearealerne er omringet af træer, der både beskytter mod vind og indblik fra folk, der færdes i den lille park, der grænser op til grunden, og trafikanterne på vejen.

Garderobe i sort fladstål

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Garderoben er specialdesignet i sort fladstål med skjult montage i væg og loft. Nedenunder er et siddemøbel i røget eg fra Eggersmann, som fungerer som opbevaring. Den klassiske hvide Estremozmarmorplade står i skøn kontrast til den rå beton og kampestensvæggene. En specialdesignet skydedør med sorte jernprofiler og glas lukker af til kontoret.

Bevare det oprindelige udtryk

– Grunden var omfattet af særlige byggevedtægter, så det gav nogle udfordringer. Derudover var målet at bevare så meget af det arkitektoniske udtryk, som det oprindelige hus havde.

Udendørs gangareal, færørene

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

På de udendørs gangarealer ligger samme flise som inde i huset for at udviske overgangen imellem ude og inde. Væggene af brænde er både funktionelle og et dekorativt element.

Klimatiske forhold

Sammen med parret diskuterede og præciserede arkitekten ønsker om rum, deres antal, funktion, brug og karakter, byggevedtægter og klimatiske forhold, hvor arkitekten særlig har fremhævet sol, vind, støj og udsigtslinjer.

Hvid trappe, færørene

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Den oprindelige trappe fra bedsteforældrenes hus, som fører op til første sal, har parret valgt at beholde, da den gemmer på en del historier og minder fra Johannes' barndom. Skohornet af horn fra en vædder har altid ligget præcis på denne plads – også dengang Johannes bedsteforældre brugte det.

Tilsmeltning mellem hus og tilbygning

– Udfordringen var at designe tilbygningen, og at få hus og tilbygning til at smelte sammen, både i det indre og ydre, fortæller Eliasen.

– Vores største udfordring var nok at få kælderetagen, med opbevaring, vask og teknik, placeret og udført. Det er selvfølgelig ret omfattende og omstændigt at grave så langt ned, når du har et eksisterende hus at tage hensyn til, og ret lille plads til matrikellinje. Men dette lykkedes heldigvis også.

Bænk fra Woodliving, hylder, færørene

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Bænken er lavet af snedkeriet Woodliving af gamle teglpaller i ask og vandrør. Hylderne er rester fra træpanelerne i loftet på første sal. Panelerne er lavet af genbrugs- tømmer fra gamle hytter i Østrig. De rå vægge er renset ned og står helt ærlige i deres udtryk.

Mødet mellem bygning og natur

Med ombygningen og udbygningen har parret en god mulighed for at sanse og mærke de daglige, stilfærdige rigdomme, der ligger i mødet mellem arkitektur og kontekst, mellem bygning og natur, som Eliasen udtrykker det med arkitektens professionelle iagttagelse.

Kontor i færøske kampsten

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Kontor i færøske kampsten

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

De oprindelige vægge i færøske kampesten fortsætter fra hovedindgangen videre ind i kontoret, som også bruges som ekstra gæsteværelse. Deres struktur understreges af indirekte lys, der siver ned ad dem. En specialdesignet skydedør med sorte jernprofiler og glas kan opdele de to rum efter behov. Ønskes yderligere privatliv, kan et forhæng trækkes for døren. De karakteristiske vægge er bibeholdt fra det oprindelige hus, fjósid, hvor kreaturerne holdt til. Bemærk ringen i væggen, hvor dyrene kunne bindes fast. Stolen Aluminum Chair EA er fra Vitra designet af Charles & Ray Eames. PH-bordlampen i glas er fra Louis Poulsen.

Walk-in-closet, færørene

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Et walk-in-closet fører fra det oprindelige hus ind i tilbygningen, som udelukkende fungerer som en Master Suite. Tilbygningen er designet af arkitekt Eydun Eliasen. De praktiske indbyggede skabe med eksklusive bronze-spejldøre, et til ham og et til hende, er fra KA Interiør. Den høje og elegante dør fører ind til det separate toilet.

Årstidernes forskellige scenerier

– At opleve huset i samspil med lysets skiften gennem dagen og årstidernes forskellige scenerier, og ved at have den store tagterrasse på udbygningen fra køkken-alrummet, med let adgang til et stort beskyttet uderum, som forlænger alrummet, og på den måde gør huset meget større.

Gæsteværelset, solrig terrasse, færørene

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Gæsteværelset bliver flittigt brugt, når børnene er på besøg fra udlandet, hvor de studerer. Her er der direkte udgang til en skøn og solrig terrasse. Også her er indirekte belysning bag sengens gærde med til at fremhæve husets oprindelige kampestensvægge.

Gammelt og nyt

Ved at skære de oprindelige vinduesåbninger helt ned til gulvet er det visuelle samspil mellem inde og ude meget bedre nu, end inden renoveringen, vurderer Eliasen, der også synes, at gammelt og nyt står godt op imod hinanden.

TV-møbel med runde facadehjørner

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

De runde facadehjørner og beklædningen i sort træ er arbejdet med ind i huset, rundt om de lakerede skabe fra Eggersmann. Møblet fungerer som tv-møbel og indeholder bl.a. en vasketøjsskakt til kælderen. Det inddirekte lys i loftet understreger kontrasterne i materialerne. Taburetten er fra Indien. Stolen hedder No.62 og er designet af Niels Otto Møller.

Afrundede hjørner

– Designet, formsproget og materialevalget fortæller, at her er tale om noget ældre og noget tilføjet. De afrundede hjørner i tilbygningen kan måske signalere noget retro, uden dog at man kan sige, at de direkte viser til noget bestemt årti, siger Eliasen.

Fermenteringsskur, færørene

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

På terrassen er der et traditionelt hjállur (fermenteringsskur) med runde hjørner, som går igen inde og uden på tilbygningen. Grundet de nogenlunde konstante temperaturer på Færøerne fungerer det samtidig som et ekstra svaleskab.

Arkitekt med mange projekter bag sig

Den dansk-franske indretningsarkitekt Pascale Nemery har udført mange opgaver på Færøerne.
– Jeg blev første gang inviteret herop i 2004, og siden har mit hjerte været tabt til Færøerne, siger Pascale.

Blandt de mange spændende færøske indretningsopgaver, hun har udført, er KOKS, The Tarv, Etika, Mikkeller, No.12, Hotel Tórshavn, Ebenezer, Kongshøll i det nye universitet, der tidligere var saltsilo, og Hotel Føroyars nye udvidelse.

Armatur fra Starck Organic

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Armaturet Starck Organic er fra Axor Hansgrohe. Unidrain-afløbet er skjult under fliserne langs endevæggen. Sæbe fra Aesop.

Kontakt til naturen

– Johannes og Annas primære ønsker omkring indretningen af deres nye hjem var at bo i et praktisk og funktionelt hus, med størst mulig kontakt til naturen, fortæller Pascale og fortsætter:

– Materialerne skulle spille sammen med både ønskerne til de mange moderne tekniske specialløsninger og de ydre rå rammer på den for Færøerne usædvanlig tæt træbeplantede grund. Samtidig skulle bedsteforældrenes hus indrettes, så dets oprindelige sjæl og historie blev bevaret og fremhævet. Det skulle være en fortolkning af et moderne færøsk hjem og en fredfyldt base i en travl hverdag.

Fritsvævende spejl

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Det fritsvævende spejl er fra Flaminia, armaturerne Starck Organic fra Axor Hansgrohe. Toiletmøbel med indbygget karbad består af skabe fra Eggersmann bygget ind i et Corian-møbel designet af Pascale Nemery. Vasken er Happy D.2 fra Duravit.

Et hus, der skiller sig ud

Familiens bolig består i dag af det oprindelige hovedhus, opført i 1938 af Asbjørn Skarðhamar. To år senere er huset solgt til Johannes’ bedstefar, Hans Poulsen fra Nólsoy, som kan ses mellem trætoppene fra huset. Desuden består huset af Eyðun Eliasens nye arkitekttegnede tilbygning.

Med pudsede facader og et kantet funkisudtryk skiller hovedhuset sig klart ud fra de sædvanlige færøske huse. Tilbygningens afrundede hjørner og træbeklædning skiller sig dertil ud fra hovedhuset, men falder dog helt naturligt ind i den omkringliggende skov.

Badeværelset, færøerne

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Fra badet kigger man direkte ind i skovens dybe ro. Kabinen kan bruges som både bruse- og dampbad. Designet af Pascale Nemery. Platinum-fliser på vægge og gulve i badeværelset er ført med ud på terrasserne udenfor for at udviske overgangen og give den badene en følelse af at bruse udenfor.

Rå struktur

Stueetagen i bedsteforældrenes hus var oprindelig ubeboet og forbeholdt kælderfunktioner som stald, værksted og bryggers.

– Her er væggene opført i færøske kampesten, som oprindelig har været et billigt byggemateriale til boligens mindre vigtige rum. Disse smukke vægge blev renset i bund og fremhævet med indirekte lys for at understrege det rå materiale og den dramatiske struktur. Den samme rå struktur er bevaret i de oprindelige råvægge i beton, hvor bygningens ar og historie, så vidt muligt, er fremhævet i stedet for udbedret, siger Pascale.

Hvid facade, færøerne

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Huset set fra den kuperede have. Fra vinduerne og terrassen på første sal er der udsigt over byen, fjorden og Nósloy.

Puritansk udtryk

På første sal er der valgt gulve med høvlspor og akustikregulerende lofter af gammelt facadetræ fra østrigske alpehytter. Alt sammen for at understrege husets oprindelige puritanske udtryk. I tilbygningen er facadens afrundede hjørner og beklædning ført ind i selve boligen. Igen er der arbejdet med indirekte lys, som understreger det rå materiale.

Det specialdesignede vaskemøbel i corian og badekaret understreger igen bygningens form, og knytter inde- og udemiljø sammen på en elegant sømløs måde. Samtidigt er valget af de mere eksklusivt forarbejdede materialer i køkkenet, på badeværelser og i møblerne iøvrigt med til at understrege et klassisk og moderne hjem.

Gæs i naturen på færøerne

© Foto: Maria Vous og Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Gæssene går rundt i naturen og på vejene. Et charmerende syn på Færøerne! Det viltre færøske landskab fascinerer, og rygtet siger, at hvis man først har oplevet Færøerne, vil man altid søge tilbage.

Tidløs ramme

– Johannes og Annas hus er et personligt hjem med sjæl og reel historisk værdi. Husets rå, uforarbejdede udtryk, i kombination med de forarbejdede eksklusive detaljer, danner tilsammen en tidløs ramme, som for den besøgende altid er interessant at gå på opdagelse i. Både nu og i fremtiden, siger Pascale Nemery.

Relaterede Artikler