Se, hvordan eksperten redder dette færøske køkken

Familien her er vokset fra det børnevenlige køkken med hyggekroge og ønsker et mere moderne rum med øer. Kan det lykkes?

Hej Lone,

I 2001 flyttede vi ind i vores hus, som vi selv har designet. Vi nyder at bo her. Som årene er gået, og børnene er vokset til, har vores behov dog ændret sig. Vi valgte dengang at have et sted til børnene, hvor de kunne lege og have deres helt eget sted i hjemmet tæt på os forældre, nemlig som en del af køkkenet. Det har vist sig at være en stor succes og der ligger mange gode og sjove minder med det sted.
Men hyggekrogen har tjent sit formål, og vi ønsker at ændre køkkenet. Desuden har vi også fået en køkkenhave med forskellige grøntsager, og den ønsker vi at ekspandere, derfor synes vi at det kunne være en god idé med en dør ud til haven og terrasse.
Tallerkenrækken, som I kan se på billederne, har min far lavet, og den ønsker jeg at beholde og evt. male i en smart farve, men den behøver ikke at hænge på den væg.
Vi synes også, at det kunne være en god ide med en køkkenø, men er åbne for ideer.

Med venlig hilsen Finnbjørn og Naina

Hej Naina og Finnbjörn,

Jeg tænker umiddelbart, at det bliver et meget stort rum, så I skal måske have jeres spisebord placeret i det nye køkken?
Det gør jo, at jeres store børn fortsat kan være sammen med jer omkring madlavning, lektier og hygge.
Jeres tanker omkring en køkkenø har jeg skitseret lidt på og kommer frem til, at den tager for meget plads op de to steder, den kunne placeres; ( se planen herunder).
Dels bliver det for snævert at komme omkring, og dels udnyttes rummet dårligt omkring sådan en forholdsvis stor klods.
Den inderste del - det tidligere legeareal - er meget mørkt, så her vil det være helt oplagt at lave et fadebur med masser af opbevaringsplads. I kan bygge en skydedør ind i den nye væg, så der ikke kommer en dør i vejen foran højskabet til jeres nye ovne.
Jeg ville som vist indrette køkkenet med vaskepladsen fortsat foran vinduet, men med et kortere bord, da den lille vægstump skal ned. Det gør pladsen til jeres spisebord bredere og adgangen til den nye terrassedør nem at komme til.
Når I kan lave en fin udgang der, så er der ingen grund til at fordyre projektet ved at flytte vaskeinstallationerne et andet sted hen.
Kogepladsen indrettes som vist på den lange væg op imod grovkøkkenet. Her kan I som sagt placere ovnene inderst i et højskab, mens køleskab, fryser osv. placeres samlet overfor.
Det giver en rigtig god arbejdsgang og gangforløb imellem vask, kog og køl. Fadeburet erstatter en hel del køkkenelementer, så I får et mindre tungt indrettet rum.

Tallerkenrækken kan placeres på væggen over bænken, eller samme bænk flyttes måske ind i stuen og bruges som hyggelæseplads ved et mindre bord. Bænkepladser er super rare og jeg indretter gerne med dem, men i jeres rum kan den komme til at begrænse jeres pladser så I ikke får udnyttet hele gulvet. Jeg har tegnet spisebordet med stole omkring, men I beslutter, hvad der bliver bedst.

kh Lone

Indretningsarkitektens forsøg på at indrette øer i køkkenet - det fungerer ikke helt ...