Fredet bungalow i Klampenborg: Se den utrolige indretning
Udefra ser Bungalowen anonym ud, men indvendigt er den moderne indrettet med danske design klassikere.
Af
En lys spiseplads er synet, der møder én, når man træder ind ad dobbeltdørene til spisestuen. Bungalowen ser anonym og tilknappet ud fra vejen, men arkitekturen åbner sig ud mod haven. Spisebordet er speciallavet af Frederiksberg Snedkeri. Omkring det samles en blandet flok af danske og amerikanske klassikere af Arne Jacobsen, Børge Mogensen og Eames. Hen over bordet hænger pendler af Verner Panton, og på det står keramik af Vibeke Fischer og Bjørn Wiinblad.
Mesterlig modernisme
Den gule 1930'er-bungalow i Klampenborg gemmer på en dramatisk familiehistorie med flugt over Øresund under Anden Verdenskrig – men også en lykkelig slutning. Den jødiske familie, som byggede huset, vendte tilbage og boede her, lige indtil de nuværende ejere flyttede ind for få år siden. Den nye familie har værnet om de originale detaljer fra 1930'ernes spæde modernisme og fyldt rummene med en smuk og sanselig samling af kunst, design og særligt snedkererede løsninger i husets ånd.

Rejsefund og kunstbøger hviler på stuegulvet, som de nye beboere har mørknet med træolie.
Et hjem med en historie
Man kan næsten forestille sig det. En mørk aften i et besat Danmark, hvor en familie hastigt pakker nogle få ejendele sammen i deres kufferter, knapper børnenes jakker og slukker lyset i deres elskede hus, som de selv har bygget kun få år forinden. Foran dem venter en farefuld sejlads, hvor de gemt i bunden af en mørklagt kutter skal glide lydløst over Øresund mod det frie Sverige. De ved ikke, hvornår de igen ser deres hjem. Eller om de gør det.
Historien kunne tilhøre mange af de danske jødiske familier, som måtte flygte fra deres hjem under Anden Verdenskrig. Men den tilhører den familie, som byggede den smukke bungalow i gule mursten, som vi befinder os i nu. De flygtede nemlig til Sverige under besættelsen, og de stævnede ud fra kysten ikke langt fra huset her i Klampenborg. Men familien vendte heldigvis tilbage, da krigen var slut. Tilbage til det hjem, de havde lagt så meget kærlighed og omsorg i at skabe.
Huset er bygget i 1934, og er en tidlig modernistisk perle, hvor der er blevet kredset om alle detaljer; teaktræsvinduer, smukke parketgulve og helt særlige art deco-dørhåndtag hjembragt fra Berlin – hele fire forskellige slags til alle husets døre. Udefra gør den gule murstens-bungalow ellers ikke meget væsen af sig. Den er nærmest lidt anonym. Men kommer man indenfor, åbner huset sig i lyse, harmoniske rum og store stuer mod haven. Huset har været på samme families hænder frem til nu, og de har passet godt på det helt til i dag, hvor en ny familie på fem har slået rødder her.
– Jeg elsker de store rum, og at her samtidigt er så roligt, hyggeligt og rart – det er som at bo i en hule, fortæller husets nye ejer.

Terrassedørene i teaktræ er en af husets originale detaljer, ligesom stuens parketgulv, der er lagt i skaktern
En fredet facade med et moderne indre
Den nye familie har bevaret bungalowen, stort set som den var, og har brugt tid og kræfter på at gå nænsomt til værks med de få forandringer, de har gjort. Det har de gjort for at respektere huset og dets historie og for at holde fast i den finesse, det er bygget med i første omgang.
Det gælder fx køkkenet, som er blevet slået sammen med det oprindelige pigeværelse og en lille anrettergang for at skabe rum til et mere moderne køkken. Det er bygget af Frederiksberg Snedkeri, som også har hjulpet med at konstruere nogle af de løsninger, som skulle stemme overens med husets oprindelige arkitektur. Blandt andet en ny terrassedør i teak skåret efter de eksakt samme principper som de oprindelige døre.
Husets facade er fredet – for det er et helt særligt stykke arkitektur og en fin repræsentant for den spæde modernistiske og funktionalistiske idé, som siden er blevet et dansk varemærke. Derfor er de blyindfattede ruder her for at blive, ligesom de rødlige teaktræsvinduer, der har krævet lidt modspil i selve indretningen. Det har familien løst ved at mørkne gulvene med træolie, og de har på den måde blot tilføjet yderligere sanselighed til rummene. Indretningen matcher husets egen æstetik og gennemførte løsninger. Kunst, vintage-klassikere, mættede farver og en særlig sans for detaljen går i dialog med rammerne.
– Det har også været nemmere at lege med indretningen i det her hus end i det moderne hus, vi boede i tidligere. Rummene her kan klare langt flere farver og forskelligheder, og jeg synes, man kan mærke, at huset har haft en stor betydning for den familie, som har boet her i over 60 år. De har virkelig værnet om det – og det vil vi også gøre, fortæller husets nye ejer.

De oprindelige og 1930'er-typiske blomsterkummer foran vinduespartiet i stuen er blevet til radiatorskjulere og en dyb vindueskarm takket være Frederiksberg Snedkeri. Ved vinduet står Flaglinestolen af Hans J. Wegner for PP Møbler.

I den store stue ses marmorpejsen, som er født med huset. Vil man lune sig ved den, kan man læne sig tilbage i lædersofaen fra Flexform.
Det store værk på endevæggen er af Maria Marstrand. Den grå sofa under det er fra Eilersen, og de røde velourstole er fundet på Lauritz.com. Til venstre står Finn Juhls Høvdingestol.

Spisebordet af rio-palisander er designet af Poul Cadovius. De smukke årer træder tydeligt frem.

Pigekammer og anrettergang er der ikke længere brug for i dag, hvor tjenestefolk ikke er en del af husholdningen. Derfor er de rum, der tidligere var forbeholdt disse to funktioner, blevet integreret i det nye køkken. Så er der også plads til en mere moderne løsning med spiseplads. Køkkenet er et af de rum, som familien renoverede, da de overtog huset. Det er bygget i elmetræ af Frederiksberg Snedkeri. Elmetræet går i æstetisk dialog med husets originale detaljer og træværk.

Rundt om bordet står Myre-stole tegnet af Arne Jacobsen, og over bordet hænger Juno-pendlen af Jo Hammerborg.

De blyindfattede ruder er fredet sammen med husets facade, så de er her for at blive. Heldigvis elsker familien dem.

I entreen er husets originale gulv lagt med svenske ølandssten. Garderobeskabet er vintage, spejlet fra Design By Us, skuffemøblet fra Illums Bolighus og pendlen fra Design By Us

I forbindelse til soveværelset har familien indrettet en rar kontorplads med et skrivebord fra Genbyg. Bordlampen er et loppefund, og stolen er designet af Arne Jacobsen.

Art deco- greb pryder alle husets døre. De er hentet hjem fra 1930'ernes Berlin af den familie, som oprindelig byggede og boede i huset.

Skænken i palisander er fra Lauritz.com. På væggen ses fotokunst af Jesper Ray.

Badeværelset har også fået en renovering. Alle elementer og løsninger i elmetræ er bygget af Frederiksberg Snedkeri i et udtryk, der passer til huset.

Fine detaljer pynter på badeværelset. Den buttede dame i stentøj er fra Galleri Brethvad, og keramikkruset er fra K. H. Würtz.

Elmetræet i badeværelsesmøblerne spiller fint sammen med de originale vinduer i teaktræ.

I soveværelset hersker der ro med mørke gråtoner og mørkolierede plankegulve. Sengen er fra Carpe Diem, gulvtæppet er fra De 4 Årstider, sengetekstilerne er fra Ilva. Værket over sengen er af Daniel van der Noon, og sengelamperne er fra Bestlite.

De store fliser fra Byens Flisecenter i Hellerup lægger en rolig bund i badet. Grønne planter tilfører liv og farve.