Efter en gennemgribende renovering står den ekstraordinære patriciervilla knivskarpt

"Det må aldrig blive for pænt eller blødt, for vi kan bedst lide et kontrastfuldt udtryk." Se alle billederne fra den 430 m2 store villa her.

I denne klassiske patriciervilla i Aarhus fremstår køkkenet som hjemmets centerpiece. En køkkenø i lyst marmor er kombineret med mørke magnesitgulve og skabslåger af træ med messinggreb, der skjuler et stålkøkken. Alt er tegnet af ejerne selv og udført af PN Snedkeri. De to lysekroner, Arctic Pear Chandelier fra Ochre, underbygger fornemmelsen af det på en gang klassiske og moderne udtryk.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Det nye klassiske

Efter en gennemgribende renovering med materialevalg i jern, beton og marmor balancerer denne patriciervilla i Aarhus perfekt mellem det rå og moderne og det klassiske og tidløse.

Særligt det monumentale køkken tegner udtrykket.

Det rå køkken i stål kan gemmes væk bag de mørke låger for et mere rent udtryk.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Som en stor blok marmor med levende aftegninger står køkkenøen som et selvstændigt møbel i det store køkken-alrum. En rummelig fornemmelse er skabt ved at fjerne flere af husets oprindelige vægge samt isætte store vinduespartier og glasdøre mod haven. På marmorøen står et fad fra Rue Verte.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Respekt for husets arkitektur

Det er tydeligt, at det har været vigtigt for ejerne af denne patriciervilla ved Risskov i Aarhus at respektere husets oprindelige arkitektur.

Samtidig har de formået at give villaen fra 1914 på 430 m2 en personlig opdatering.

I stedet for at give den gas med stuk og masser af pyntedetaljer, så har de afstemt klassiske elementer som egeparketgulve, høje paneler, fine vinduespartier og karnapper med et stramt indretningsdesign baseret på rå materialer som marmor, beton, træ og messing.

Ejerne ville gerne have mere marmor ind i det store rum og lavede derfor en ekstra marmorvæg med vinskabe, bordplade og hylder i messing – en moderne udgave af en gammeldags buffet. Den murede pejs i hjørnet af køkkenet bidrager til det moderne udtryk, samtidig med at den underbygger urdriften om at samles om ilden. Den antikke skulptur er fra et tempel i Thailand, og den skulpturelle stol er en Høvdingestol, som Finn Juhl designede i 1949.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

I køkken-alrummet er der skabt plads til masser af liv og mange mennesker, der kan samles ved Ray & Charles Eames’ store bord med kromunderstel og Soft Pad-stolene fra Vitra. Bordpladen var oprindeligt af palisander, men ejerne har fået lavet en større bordplade i sortlakeret eg. Over hænger en Hublot-pendel fra Entrelacs. Ved vinduet står Rick Owens-taburetten Stag Stool. Farveskalaen i boligen er brunlig og underspillet og medvirker til at skabe et elegant udtryk. Maleriet Pray to the Sky er af Erik Bille Christiansen, og den taktile fornemmelse herfra går igen i den rå keramikvase fra Rue Verte.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

"Alt i huset er nyt, men med respekt for det gamle"

– Vi begyndte med en lidt mindre renovering, men da vi først gik i gang, greb det om sig. Vi fjernede alle gulve, åbnede op til kip på førstesalen og ændrede rumfordelingen. Alt i huset er nyt, men med respekt for det gamle, fortæller en af ejerne.

På første sal blev mange små værelser lavet om til tre større soveværelser, to badeværelser og et walk-in-closet. Nedenunder valgte familien at lukke de store, højloftede rum af med døre i messing.

Arkitektfirmaet rasmusrasmus hjalp med at skabe en mere anvendelig og hyggelig rumfordeling, og diverse håndværkere har været med til at udføre de krævende visioner.

Mellem stue og køkken mødes det mørke egeparket med et magnesitgulv, og det mørke, rå udtryk underbygges af, at familien i stedet for klassiske franske døre har sat messingdøre i åbningen. Både døre og gulv er en del af et materialevalg, der er funderet i varme og naturlige metaller og sten, der veksler i et flot spil mellem modernitet og det klassisk tidløse.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

En stor karnap med smukke, hvide vinduer skaber en let baggrund til det ikoniske LC-sofasæt i stål og læder, der er designet af Le Corbusier. Sofabordet har ejerne selv designet, og lænestolen ved vinduerne er Flemming Lassens Den Trætte Mand. Achille Castiglionis ikoniske Arco-gulvlampe svajer ind over sofagruppen. Kunstværket på væggen til venstre er et Kehnet Nielsen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Ingen kompromis med drømme

– Vi har brugt lang tid på at researche og udtænke planerne. Men heldigvis kom vi til at arbejde sammen med et kompetent snedkerfirma, der havde kontakt til gode underleverandører, som er altafgørende, når mange løsninger er specialbyggede, og man ofte bliver mødt med et “det kan ikke lade sig gøre”, siger ejerne, som ikke på noget tidspunkt gik på kompromis med deres idéer.

Heldigvis blev deres velgennemtænkte løsninger gennemført, præcis som de havde håbet på.

Fra det elegante badeværelse, hvor den store brusekabine er rammet ind af glas med messingkanter, til det store køkken-alrum, hvor det rå magnesitgulv og stålelementer er blødt op af en køkkenø i lyst marmor.

Man tror ikke, at man befinder sig i en gammel villa fra 1914, når de rå messingdøre er lukkede. I hjørnet står en fodskammel til Ray & Charles Eames’ Lounge-stol, og lampen er Crepuscule fra Material Lust, mens fotografierne er af den australske fotograf Mark Anderson.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Selvom Le Corbusier designede LC-serien i stål og læder helt tilbage i slutningen af 1920’erne, er sofaerne fra Cassina stadigvæk ultramoderne og passer perfekt ind i den tidløse stemning i villaen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Gammeldags buffet som inspiration

Foruden køkkenøen ønskede parret at bringe mere lyst marmor ind i køkkenet som en kontrast til alt det mørke.

De lod sig inspirere af en gammeldags buffet. Det betød, at de lavede en marmorbeklædt vin- og kaffebar langs den ene væg.

Netop den løsning er et godt eksempel på, hvordan de har givet det klassiske et moderne twist. Et andet eksempel er sildebensparketgulvene, der har fået en mørk grå behandling med brune undertoner.

Overalt har de haft fokus på den gode kvalitet og valgt naturlige materialer, der harmonerer med naturen udenfor.

En mellemgang på førstesalen er genialt udnyttet til et walk-in-closet med specialdesignede løsninger og messinggreb, der er udført af PN Snedkeri. Det gyldne messingelement går igen i Louis Weisdorf-pendlen fra Gubi. De rene linjer får fint modspil af et grafisk marokkansk berbertæppe og skind på bænken.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Grafisk liv på trappen er skabt med Faye Toogoods Spade Chair fra Please Wait To Be Seated og et fotografi af Frederik Vohnsen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Under renoveringen lavede familien loft til kip, som ses her i soveværelset, hvor der er direkte adgang til badeværelset. Få mørke farver er i spil her, hvilket skaber et roligt udtryk. Sengen er fra Auping, og den klassiske Lounge-stol er designet af Ray & Charles Eames. Sengebordene i marmor er eget design, og lampen er en Chaplin Spot-lampe.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Rå og levende materialer

– Vi kan godt lide rå og levende materialer som sten, marmor, beton, marmorpuds og Corian. Marmor bløder det rå op, men det må aldrig blive for pænt eller blødt, for vi kan bedst lide et kontrastfuldt udtryk, siger ejerne.

På samme måde har familien også en svaghed for møbler, der ligesom Corbusiers visionære design bryder med det mere pyntede og romantiske. Men trods mange ikoniske møbler og den personlige samling af krukker og kunst, så er selve indretningen langtfra så gennemtænkt som de arkitektoniske rammer.

Det er mere en organisk proces.

Trapperummet er lyst og indbydende med højt til loftet, kunst og godt design. De høje paneler skaber reference til husets fordums pragt i 1914, og her i moderne tid fungerer de som flot udsmykning på væggen. Skulpturen er af Niels Peter Bruun Nielsen, og piedestalen i jern er lavet af PN Snedkeri. Billedet er af den australske fotograf Mark Anderson, og parret har købt det under en fire måneder lang rejse i Australien, New Zealand og Fransk Polynesien. I en Walter Knoll-sofa, som har fulgt ejerne i mange år, kan man tage sko af og på, og bag den står en lille duftkrukke fra Mad et Len og en vase fundet på en rejse. Ligeledes er krukkerne fra en af familiens mange rejser.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Inspiration fra hoteller er her blevet omformet til et cool, rent og elegant badeværelse med marmorpuds på gulvet og en stor glasvæg med messingramme som brusekabine. Armaturerne er fra Vola, og den ekstra dybe håndvask er designet af ejerne og lavet i Corian.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Fra soveværelset med den mere rustikke stil med fritlagte bjælker og en plante i en lerkrukke er der udsyn til det luftige badeværelse med lyse materialer og glas.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Hjemmet skal være en rolig oase

– Vores hjem skal være et sted, hvor vi befinder os godt. Et roligt sted. Jeg går ikke som sådan op i design, men vælger ting, som jeg falder for, og så får jeg det hele til at passe sammen på en eller anden måde. Jeg skiller mig ikke af med ting, og Walter Knoll-sofaen, der har været i familiens eje i mange år, vil altid flytte med os. Derfor venter jeg hellere med at komme på plads, til jeg finder det helt rigtige, siger den ene af ejerne.

Det pompøse køkken, de smukke materialer, familiens mange møbler tegnet af Le Corbusier såvel som de mørke sildebensparketgulve – alt sammen understreger det hjemmets unikke balance mellem det rå moderne udtryk og det klassisk tidløse.

Badeværelset og soveværelset er lagt i forlængelse af hinanden. Parret ønskede sig et badeværelse med glasvægge og messingsamlinger, og selvom mange håndværkere mente, at deres drøm var umulig, lykkedes den alligevel. Ved at bruge glas har parret også skabt et let udtryk under de skrå vægge, som ellers godt kan tage noget af rumfornemmelsen.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen

Et stort badekar med Vola-armatur er der blevet plads til i badeværelset, hvor parret har taget højde for vand på gulvet ved at lave et råt gulv med marmorpuds. Ved at lave glasvægge markerer de overgangen til sildebensparketgulvet af træ på en diskret og samtidig stærk visuel måde.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad, Styling: Majbritt Johansen