En moderne og idyllisk gård, der giver dig lyst til at flytte på landet

Den smukke firlængede gård har et helt unikt samspil mellem et moderne, arkitektonisk udtryk og et traditionelt og klassisk look.

Lyset spejler sig i messingkanterne, og himlen reflekteres i de store ruder.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Et møde mellem natur og arkitektur

Rå betonflader, asymmetriske linjer, naturens blikfang i store vinduespartier, en diskret anerkendelse af fortidens arkitektur, gryntende grise i skoven, solceller på det stråtækte tag, flimrende morgenrøde i søens vandspejl, frit udsyn over det flade fjordlandskab, hjemmelavede rullepølser, 250 spirende vinstokke og økologiske rødbeder, gulerødder, pastinakker og kål. Der er fyldt med dufte, lyde, fornemmelser og teksturer i Stine Bang og Bøje Lomholdts landliv anno 2021.

Åstrup Have passer diskret ind i omgivelserne takket være en perfekt balance af nytænkning og tradition. De fire længer og stråtaget afspejler traditionelle bondegårde fra Sønderjylland, mens de arkitektoniske linjer har fået en moderne opdatering med grå betonplader og messingkanter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Norrøn tager altid afsæt i det lokale, og referencen til en klassisk dansk bondegård kommer ikke mindst til udtryk i stråtaget og dimensionerne. Men rent visuelt og funktionelt er der leget med nogle rå elementer, og der er skabt luft og lange kig gennem udhæng og vinduer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Nye sociale bekendtskaber

For tre år siden flyttede parret fra Charlottenlund til Haderslev Fjord, hvor de i tæt samarbejde med det københavnske arkitektfirma Norrøn har skabt en firlænget gård med et moderne tvist og et økologisk landbrug efter jord til bord-filosofien.

– Stine havde altid drømt om at have rigtige dyr, ikke bare hund, kat og kanin, så da vi solgte vores bageri Bøjes Brød i Ordrup, var tiden inde til at prøve at realisere drømmen. Vores tre børn var flyttet hjemmefra, og selvom vi elskede vores naboer og venner i Charlottenlund, håbede vi, at vi ville blive ved med at ses. Og vi har ikke mistet venner, tværtimod har vi fået flere nye lokalt, og det var ellers det, vi var allermest usikre på ved at flytte på landet, fortæller parret og tilføjer, at de med hjælp fra en arv fra deres forældre fik mulighed for at tage et par år uden indtægt og prøve den grønne drøm af.

Et hav af projekter

Deres børn er også meget glade for at komme på weekend og synes, det er fedt, at forældrene efter 28 år i en murermestervilla i de nordlige forstæder til København sprang ud som økologiske landmænd. Parret gik helhjertet ind i projektet og skrev en udførlig ønskeseddel til Norrøn arkitekt Poul Høilund. Oplægget rummede alt fra stort landkøkken med ildsted til gårdsplads med vilde blomster, et orangeri med subtropiske planter og helt centralt gårdens arkitektoniske udtryk.

– De store vinduer skulle drage områdets natur ind i stuerne, og der skulle være så meget lys som overhovedet muligt. Og så måtte det ikke virke prangende i sit udtryk. Vi ville helst have noget lidt diskret, og det skulle i hvert fald ikke ligne et slot, siger Stine.

Parret nød at være dybt involveret i den kreative proces sammen med de innovative arkitekter og var med til at drøfte alt fra stråtag til de antracitfarvede gulve i hovedhuset. Det fascinerende møde mellem natur og arkitektur optager mange arkitekter og designere, men få formår som Norrøn at ramme et helt unikt samspil mellem den lokale natur, historie og de arkitektoniske rammer.

Vue gennem porten, der leder ind til hoveddøren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Harmoniske omgivelser

Alle bygninger er opført i rå betonplader, som er forbundet med messingkanter og beslag, som opbløder det skarpe udtryk. Referencerne til en klassisk, sønderjysk, firlænget gård med stråtækte tage hviler som en sart tone i det moderne arkitektoniske udtryk. Diskret nok til at falde harmonisk ind i omgivelserne med flade marker, skov, fritgående dyr, sø og fjord, men samtidig nytænkende – både funktionelt og æstetisk.

Vægge og lofter er beklædt med det smukkeste egetræ i tynde striber, der indgår i et varmt og rent samspil med trapper, vinduer og andre detaljer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stuen er centreret om en imponerende bogreol bygget i samme gyldne egetræ som resten af træværket. Gløden af træ mod det kridhvide er en del af det spændende arkitektoniske hint til gamle traditionelle hvidkalkede rum med spær. Indretningen er holdt enkel og hyggelig med et miks af danske klassikere og personlige arvestykker. Sofaen er af Børge Mogensen, og stolene Hans J. Wegner. Maleriet over fjernsynet er et Ejnar Nielsen, en arv fra Stines mormor, og den hvide lampe i hjørnet er fra Luceplan. I forgrunden ses et tæppe i dæmpede toner designet af Märtha Måås-Fjetterström. Den sorte skulpturelle standerlampe er en Schottlander Mantis.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mod gården er der masser af store vinduesflader, så selv gangarealer føles lyse og luftige. Skabe og døre er diskret integreret i panelerne.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Begrebet landkøkken har fået et varmt minimalistisk og lyst udtryk med pudsede betongulve og skydedøre mod gårdspladsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En bondemand har altid travlt

Den fælles erindring om livet på landet i gamle dage fletter sig også ind i parrets dagligdag; det begynder uden vækkeur ved halvsyvtiden.

– Kaffen bliver sat over, og vi fodrer dyrene, og efter cirka en halv time mødes vi til blødkogte æg – egne, selvfølgelig – og morgenkaffe. Vi løser dagens opgaver mere eller mindre uden for meget stress og med plads til akutte opgaver. Her til morgen var der fx en and, der var blevet mobbet af de andre, så vi skulle bygge et lille indelukke til hende i laden, fortæller Bøje.

En aflang kogeø i asketræ med bordplade i limsten og indhak med komfur fra Siemens. Køkkenet kommer fra Kvänum, og lamperne er fra Louis Poulsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Fra køkkenet er der udsigt til grise, køer og får på markerne og Haderslev Fjord i baggrunden. Anker Hoffmanns figur af en pige kigger ud ad vinduet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bananpalmen stortrives i det sønderjyske. Sidste år gav den 65 bananer og satte 10 sideskud med nye palmer. Efter en beskæring strækker den sig nu igen syv meter op mod loftet, hvor der hænger en stor, rund messinglampe fra Møller + Rothe.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Smukke detaljer med træ og asymmetriske linjer giver en modernistisk og varm stemning. En moderne kamin bygget ind i en hvidkalket mur og et tilpas slidt langbord fra det nu lukkede Heding i København

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Asymmetriske toner

I selve boligen er arkitekturen alt andet end traditionel, og der er en fornemmelse af organisk flow og nærmest ophøjet ro i de højloftede rum. Der er ingen døre mellem det store køkken, stuen og orangeriet, og der er et langt vue fra den ene ende til den anden langs de store skydedøre og ruder ud mod gårdspladsens vilde blomster.

Selve indretningen er klassisk og nedtonet, og det er rammerne med asymmetriske dimensioner og lofter beklædt med det smukkeste gyldne egetræ mod hvidkalkede vægge, der skaber hele grundstemningen. Det har været vigtigt for parret at bevare det luftige udtryk og samtidig skabe et hjem med karakter.

Et klassisk dansk design

– Det skal være hyggeligt og ikke for fyldt op med møbler. Når det er sagt, så skal der være plads til ting, der har følelsesmæssig værdi for os, siger Stine, der har indrettet med klassiske danske møbler af Arne Jacobsen og Børge Mogensen og malerier af kendte danske malere som Ejnar Nielsen, L.A. Ring og Oluf Høst, der alle på deres måde var optaget af at skildre naturen i Danmark.

– Det er på alle måder et hus, der opfylder vores ønsker om kig over fjorden, underholdende udsigt til dyrene på marken og plads til at udfolde vores forskellige projekter. Bøje har netop taget sit atelier i brug, hvor han vil tage portrætter, fortæller Stine.

I den klassiske palmehave i orangeriet kan man søge tilflugt i vintermørket omgivet af frodige subtropiske træer og planter, der bærer både banan, ananas, avocado, papaja, citron og mango. PARRET ER HVERKEN til guldfisk eller springvand og har anlagt bassinet i palmehaven for at skabe et beroligende vandspejl. Klinkerne er fra Made A Mano.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Asymmetriske linjer og egetræsbeklædning på vægge og gangbroen på første sal danner et dynamisk og rent udtryk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Trappedetaljer i messing med pianostrenge.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Himlen rødmer over drivhuset, som er et selvbyggersæt i metal fra Willab Garden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Solcellerne er integreret på tagryggen over stråtaget.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Friland, økologi og langsommere vækst er vejen frem"

Fra salg af æg til de lokale til planer om garnproduktion fra de gotlandske pelsfår: Det moderne landliv lever i den grad op til Stine og Bøjes forventninger. Især fordi de begge har skullet lære det hele fra bunden. Innovation og nytænkning kommer også til udtryk i alt det, man ikke kan se. Ikke mindst ambitiøse klimavenlige løsninger som 900 meter jordvarmeslanger, der sørger for gulvvarme, to store solcelleanlæg og en 6000-litersbeholder til regnvand fra tagene. De er godt på vej til at bruge nulenergi og håber at kunne bygge en vindmølle på et tidspunkt.

– Ellers er den fortsatte drøm at prøve alt, hvad der hører sig til ved at være selvforsynende: lave øl, honning, smør, ost og endnu flere grøntsager samt finde en måde at dele disse skønne råvarer med andre på, fx sælge kødkasser eller stå på torvet om lørdagen. Vi tror, at friland, økologi og langsommere vækst er vejen frem til bedre råvarer med større smag, siger parret.

Kål, courgetter, tomater, urter og andet grønt bliver dyrket på markerne, der grænser op til det vilde, flade landskab.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Parret spiser kødet fra deres egne dyr, laver hjemmerøget bacon, rullepølser og leverpostejer og har indtil videre en lille produktion lammekød til salg

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad