© Kira Brandt

Gennem 4 generationer har denne grund tilhørt Katrines familie – for hvert skift er udnyttelsen kun blevet bedre

I Odsherred ligger et lille stykke familiehistorie, der i 111 år har lagt hus til fire Martensen-Larsen-generationers ferier. I dette personlige essay skriver interiørstylist Katrine Martensen-Larsen om barndomsminder, bridgeaftener og om kun at have livet i huset til låns, inden næste generation skal overtage.

I 1912 købte min oldefar, sagfører Wilhelm Stæhr, en grund på cirka fem tønder land ud til Nordstrand og Kattegat ved Nyrup Bugt, den nordvendte vig mellem Klintebjerg og Rørvig i Odsherred.

Bondemanden, der udstykkede de yderste lodder mod stranden, havde vanskeligt ved at dyrke den sandede jord, og da kommunen tilbage i 1910’erne gjorde det tilladt at udstykke til sommerhusgrunde, slog en række af byens bedsteborgere til.

Mine oldeforældre byggede et lille badehus i klitterne på deres nyerhvervede grund og cyklede ofte ud og nød eftermiddagskaffen og en badetur.

Byboerne rystede på hovedet:

“Hvad vil man dog med sådan et stykke sand,” grinede de.

“Alle kan jo bare cykle ned og bade, når de har lyst.”

Stæhren, ravnen og de 3 søskende

Mine oldeforældre fik kun et barn, min farmor. I 1928 døde Wilhelm Stæhr i en bilulykke. Han stødte sammen med en mand, der hed Ravn til efternavn, og i avisen fik artiklen om ulykken overskriften “Da Stæhren mødte Ravnen”.

Min farmor giftede sig med min farfar, Henning Martensen-Larsen, der var skovridder i Dyrehaven.

I 1950 arvede min farmor sommerhuset, og nogenlunde samtidig fik min farfar jobbet som skovridder for de kongelige skove omkring Graasten Slot ved Sønderborg, hvortil han flyttede med sin hustru og fire børn. Min far var deres yngste søn.

Mine bedsteforældre holdt mange ferier på Nordstrand i Odsherred og udvidede ad åre det lille badehus til et større sommerhus.

I begyndelsen af 1960’erne døde først min farmor og kort herefter min farfar. Min far og hans søskende arvede grunden. Flokkens ældste blev købt ud, da hun havde bosat sig i Norge, og de andre tre søskende delte grunden i tre lige store stykker.

Mine forældre byggede deres eget nye sommerhus på deres tredjedel.

Stærekassen

Min mor var dengang nyuddannet indretningsarkitekt og sad på tegnestue hos Eske Kristensen. For hende var det en drøm at få lov at tegne og bygge selv.

I 1967, det år, jeg blev født, stod sommerhuset færdigt. Huset blev døbt Stærekassen efter min oldefar.

Igennem hele min opvækst er jeg kommet her i alle ferier fra påske til efterår. Jeg har de mest fantastiske barndomsminder herfra. Vi legede og badede fra morgen til aften, min bror og jeg og vores mange fætre og kusiner.

Om aftenen spiste vi middag hos hinanden og faldt i søvn til lyden af de voksne, der sad i stuen og spillede bridge.

Jeg har også selv fået mulighed for at give mine børn samme dejlige barndom, idet min mor for mange år siden påbegyndte et generationsskifte.

Min far døde i 1994, og min mor magtede ikke at passe hus og grund selv. Således har jeg i dag overtaget det gamle sommerhus, og da grunden heldigvis var stor nok, kunne den udstykkes, så min bror og hans familie kunne få deres eget sommerhus.

Jeg har tit tænkt på, hvor heldigt det er, at vi stadig har stedet i vores families eje. Der var så mange tidspunkter undervejs, hvor det kunne have gået anderledes.

Det var for det første heldigt, at min oldefar købte det sandede stykke jord og lod de andre byboere om at grine.

Det var heldigt, at mine oldeforældre kun fik et barn.

Det var heldigt, at min farmor og farfar ikke solgte grunden i deres levetid, fordi afstanden mellem Sønderborg og Nordstrand var for stor – tilbage i 1950’erne har det været en dagsrejse.

Og det var heldigt, at min far og hans søskende kunne enes om at dele den i tre, og at ingen af dem ej heller har solgt. Ud over den skønne beliggenhed er det nemlig fællesskabet og sammenholdet, der gør stedet helt unikt for vores familie.

Der er stadig ingen i familien, der kunne drømme om at sælge. Det er ganske enkelt det sidste, man ville skille sig af med. Fordi det er fuldstændig uerstatteligt. Jeg ser sådan på det, at det er et sted, vi har til låns, så længe vi lever, men det skal gå videre til vores efterkommere. Hvis min oldefar kunne se, hvilken fuldstændig unik gave han har givet videre til sine børn, børnebørn, oldebørn og tipoldebørn, tror jeg, han ville glæde sig umådeligt.

I de år, jeg har ejet huset, har jeg nænsomt passet og plejet det, og da jeg for et par år siden fik en skøn kæreste, Henrik Falk, der i øvrigt er den dygtigste snedker, jeg kender, kunne vi sammen give huset et gevaldigt løft. Henrik bygger, og sammen designer vi undervejs. Senest har Stærekassen fået det smukkeste nye håndlavede køkken. Undervejs i byggeprocessen sad vi på gulvet op ad det store vinduesparti mod vandet og drøftede, hvordan vi bedst fik skabt et køkken i tråd med husets arkitektoniske detaljer.

Pludselig udbrød Henrik:

“Hvorfor i alverden udvider vi ikke mod vandet med en stor karnap?”

Næste dag kørte han på trælasten og købte reglar og brædder for at kaste sig over endnu et projekt. Hvor har Stærekassen dog nydt godt af Falken.