ingefærsmåkager opskrift
© Sarah Skarum

Opskriften på de perfekte ingefærsmåkager

Sarah Skarum deler en familieopskrift på lækre, sprøde ingefærsmåkager.

Lytter du til podcasts?

Ellers anbefaler vi dig at begynde: Vi har nemlig lavet en række af jule-podcasts, hvor kendte mennesker fortæller om deres jul. En af vores gæster er Sarah Skarum.

Du finder podcasten i din podcast-app, hos Soundcloud eller du kan høre den her på siden – under den skønne opskrift.

LÆS OGSÅ: BO BEDREs nye julepodcast: 4 kendte danskere deler deres jul.

© Katja Leth Atzen

Sarah Skarum er kendt som journalisten med de skarpe holdninger, og dem har hun selvfølgelig også om den søde juletid. Og udover at medvirke i vores jule-podcast, har hun også delt en familieopskrift på ingefærsmåkager med os.

Sarah Skarums bedste opskrift på ingefærsmåkager

Jeg har drømt om at finde opskriften på den perfekte ingefærsmåkage i årevis. Sådan en skarp, sprød småkage, der smager så meget af ingefær, at børn ville blive lidt skuffede, men stadig med sødme og smørrarhed nok til at passe til en kop eftermiddagste (og min hemmelige drøm om at bo lidt i St. Mary Mead, Miss Marples landsby).

Gennem tiden har jeg fået masser af bud fra venner og bekendte, men de var aldrig helt rigtige. Ikke sprøde nok, ikke stærke nok, for store, for tynde. Indtil min mands morfar flyttede på plejehjem, og hans hjem blev tømt. Vi var så heldige at få en masse køkkenting – hvilket er en daglig glæde, at de mennesker, der har betydet meget for min mand i hans opvækst, stadig er med os – samt hans mormors opskriftbog. Gennem et helt liv har hun skrevet sine opskrifter ned.

Opskriften på de perfekte ingefærsmåkager — Sarah Skarum

Og så, på en løstliggende seddel, bagsiden af en receptblok fra hendes mands konsultation: Opskriften på de perfekte ingefærsmåkager. Det eneste, jeg har gjort, er at fordoble mængden af ingefær.

Jeg elsker, at Nikolajs mormor, der hed Lis, på denne måde er med til vores jul, selvom jeg ikke nåede at møde hende. Jeg kan se på hendes opskriftbøger, at vi må have lignet hinanden, hun var også glad for at lave mad, hun lavede masser af notater, samlede ind fra sine venner og bekendte, og hun må have holdt af sin mor og hendes køkken, som jeg holder af min, for hendes kogebog er fyldt med opskrifter på ’mors’ ting. Mors kringle, mors pandekager. Nøjagtigt ligesom de første opskrifter i den notesbog, jeg har skrevet opskrifter ind i, er dem fra mit barndomshjem.

Mad er ikke bare mad, opskrifter er ikke bare opskrifter. De er historier, der fortæller, hvem vi er, og hvem der var før os. Så husk at få noteret yndlingsopskrifter ned fra familiemedlemmer i tide. En dag er det for sent, og det er så hyggeligt at have sine yndlingsmennesker med til jul, selvom de ikke lever mere.

ingefærsmåkager opskrift © Sarah Skarum

Opskrift på ingefærsmåkager

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 stk.

Du skal bruge:

  • 2½ g blødt smør
  • 5 g melis (skriver mormoderen, jeg bruger som regel rørsukker, fordi det har en lidt mere krydret tone, men almindeligt sukker går fint an)
  • ¼ stk. æg
  • ¼ kg mel
  • ¼ tsk. nelliker
  • ¼ tsk. natron (og det er vigtigt at huske. Uden bliver småkagerne ikke sprøde, men nogle kedsommelige, små, tørre ingefærkiks)
  • ¼ tsk. tørret ingefær

Sådan giver du dig i kast med ingefærsmåkagerne:

  1. Rør smør og melis sammen. Rør æggene i, og derefter de tørre ingredienser.
  1. Ælt hurtigt dejen sammen. Rul den ud i lange pølser, og læg dem på køl i mindst fem timer, gerne natten over.
  1. Skær tynde skiver, og bag dem i 7-8 minutter ved 200 grader, til de er smukt lysebrune.

TIP: Sort te og en lille plaid om benene er godt til.