Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Gode råd

De smukke gode råd er en sønderjysk småkageklassiker.

© Pia Enghild

På mange gårde gik de i sin tid til smeden og fik lavet deres helt eget gode råd-jern, så de kunne servere de sprøde småkager med deres eget lille “våbenskjold”. Ca. 25 stk.

Du skal bruge et gode råd-jern – elektrisk eller til komfur. Find et originalt hos en gammeldags mar- skandiser, eller et nyt hos fx Inspiration.

Dej:
kagemel 250 g
rørsukker 125 g, lyst
smør 125 g, koldt i tern
æg 2 stk.
kardemomme 2 stk.
vaniljesukker 1 tsk.

Smuldr sukker og smør til en grynet masse. Tilsæt æg, vaniljesukker og kardemomme, og rør melet i lidt ad gangen.

Form dejen til små kugler på størrelse med en valnød. Læg en kugle på den bageste tredjedel af underdelen af et gode råd-jern.

Luk jernet, og bag kagerne én ad gangen, til de er smukt lysebrune.

Tip: Med gammeldags gode råd-jern, som opvarmes på komfuret, blev det anbefalet at smøre både over og underdel indvendigt med en flæskesvær mellem hver bagning.

Et moderne teflonjern burde ikke have brug for andet end en anelse smør eller olie ved de første par bagninger, men faktisk giver det en dejlig krydret smag i den færdige kage at bruge flæskesværen – som hermed er anbefalet!

Gode råd skal være lysebrune, helt tynde og sprøde. De opbevares bedst i stabler i en lufttæt kagedåse.

Relaterede Artikler