Gammeldags æblekage på en helt ny - og alligevel velkendt - måde

Hvis du er vild med smagskombinationerne af æbler, makroner og fløde i den klassiske version, skal du helt sikkert prøve denne moderne fortolkning.

Gammeldags æblekage i ny fortolkning
© Lars Ranek
Gammeldags æblekage i ny fortolkning
© Lars Ranek

Gammeldags æblekage på en moderne måde

6 små portionsanretninger

Marengsstave med makronrasp

Det skal du bruge:

  • 40 g pasteuriserede æggehvider
  • 40 g hvidt sukker
  • 40 g flormelis
  • 1 spsk. makronrasp

Sådan gør du:

  1. Pisk æggehviderne skummende og tilsæt sukkeret.
  2. Pisk det til en sej marengs.
  3. Sigt flormelis i massen og vend det forsigtigt sammen.
  4. Hæld marengsen i en sprøjtepose med en rund, glat tylle.
  5. Sæt marengsstave på en bageplade beklædt med bagepapir.
  6. Drys med makronrasp.
  7. Bag stavene ved 110 grader varmluft i ca. 35 minutter.

Æblefyld

Det skal du bruge:

  • 150 g æbler (ca. 2 stk.)
  • 50 g mørkt rørsukker
  • 1⁄2 økologisk citron, saft

Sådan gør du:

  1. Skræl æblerne og skær dem i små stykker.
  2. Hæld æblestykker, rørsukker og citronsaft i en gryde og lad det koge i 10 minutter til saften er kogt ind, og æblerne karamelliserer.
  3. Lad æblefyldet afkøle, indtil det skal bruges.

Kefirmousse

Det skal du bruge:

  • 2 blade husblas
  • 15 g lyst rørsukker
  • 1,5 dl piskefløde
  • 1,5 dl kefir

Sådan gør du:

  1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.
  2. Lun sukker og 0,5 dl piskefløde godt op ved lav varme (det må ikke koge).
  3. Pisk i mellemtiden den resterende piskefløde til flødeskum.
  4. Tag gryden af varmen, tilsæt den udblødte husblas og rør det sammen.
  5. Rør 0,5 dl kefir sammen med den lune fløde og rør dernæst resten af kefiren heri.
  6. Vend også flødeskummet i lidt efter lidt. Hæld kefir- moussen i en sprøjtepose, og fyld halvdelen af silikoneformen (Fashion éclaire 80 mm) op og placér forsigtigt 1-2 tsk. æblefyld i midten af moussen. Undgå at ramme kanten.
  7. Gem 1,5 spsk. æblefyld til pynt.
  8. Fyld herefter formen helt op med kefirmousse.
  9. Skrab overfladen glat og stil kagerne på frost i fire timer eller natten over.

Vaniljeglaze

Det skal du bruge:

  • 3 blade husblas
  • 75 g glukosesirup
  • 75 g hvidt sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 45 g vand
  • 50 g kondenseret mælk
  • 75 g god hvid chokolade

Sådan gør du:

  1. Udblød husblas i rigeligt koldt vand i 20 minutter.
  2. Giv glukosesirup, sukker, vaniljesukker og vand et lille opkog, indtil sukkeret er opløst.
  3. Tilsæt kondenseret mælk og tag det af varmen.
  4. Tilsæt husblas og rør det forsigtigt i massen.
  5. Hak chokoladen og kom den op i en høj kande.
  6. Hæld den varme blanding op til chokolade.
  7. Før en stavblender skråt ned i kanden og blend glazen blank. Fjern eventuelle luftbobler ved at skrabe dem væk med en dejskraber.
  8. Beklæd overfladen med husholdningsfilm og lad den køle ned til ca. 35 grader.
  9. Befri moussekagerne fra formen og placér dem på en bagerist – husk at have et fad under til at samleoverskydende glaze op med.
  10. Hæld glazen over de frosne kager.

Pynt og anretning

Det skal du bruge:

  • 2 dl piskefløde
  • blomsterstilke af mynte
  • 1 håndfuld makronrasp

Sådan gør du:

  1. Pisk fløden til skum og fyld det i en sprøjtepose med en rund, glat tylle.
  2. Anret moussekagerne på en tallerken og sprøjt flødeskumstoppe på langs af de færdige kager.
  3. Pynt kagerne med det resterende æblefyld, makronrasp, blomsterstilke og marengsstave.
  4. Brug eventuelt billedet til inspiration.

TIP

  • Husk at glaze og pynt kan undlades. Du kan vælge blot at lave en lækker moussekage, som du pynter med makronraps eller andet pynt, du måtte have liggende.

PRØV OGSÅ: Ditte Julies opskrift på den klassiske Othello lagkage i nye klæder.

Forsiden af Kageminder af Ditte Julie Jensen
© Gyldendal

Kageminder

Opskriften er lavet af Ditte Julie Jensen, kendt fra Den Store Bagedyst, og findes i hendes nye bog Kageminder.

I Kageminder har Ditte Julie Jensen lavet 40 fortolkninger af klassiske, danske kager, der knytter sig et minde til.

Nogle af minderne er hendes egne, andre kommer fra hendes læsere og så er der de kager, vi alle sammen har et forhold til.

Ditte Julie har givet alle kagerne et løft til en ny og mere moderne udgave, så der kan skabes nye minder.