Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Sprød kaffe crème brûlée

En lillebitte skål crème brûlée til hver er nok, men den gode smag kaffe-accenten i denne opskrift lever videre i munden 30 minutter efter.

Mortens Heibergs sprøde crème brûlée med en lækker kaffe-accent

© Frederikke Heiberg

Opskrift på crème brûlée

Der er mange spøjse franske tegn i c_rème brûlée_. Stavemåden afspejler dog ikke sværhedsgraden i en crème brûlée. Det er faktisk meget kort tid, man bruger over retten. Det meste af tiden tilbringer crème brûlée'en faktisk i køleskabet eller i ovnen.

Det, der kan komplicere processen, er karameliseringen af sukkeret på toppen til sidst. Det gøres bedst med en gasbrænder af den slags, man kan få for et par hundrede kroner i handlen. Med et enkelt greb kan du dog også klare det i ovnen.

Ingredienser i kaffe crème brûlèe

6 personer

  • Rørsukker 50 g
  • Skummetmælk 3 dl
  • Piskefløde 2 dl, kan erstattes af mælk for en fedtfattigere version
  • Vaniljekornene fra ¹/#2083 stang, gerne fed, polynesisk
  • Kaffe 60 g, hele bønner, gerne en god single estate.
  • Æg 1 stk.
  • Æggeblommer 6 stk.
  • Rørsukker 40 g

De 50 g rørsukker skal bruges til at karamellisere crème brûléerne med, så kom sukkeret i en skål, og lad det stå i nogle timer, for at fjerne fugtigheden.

Tænd ovnen på 110 grader. Varm mælk og fløde op i en gryde. Kom vanilje og hele kaffebønner i, og varm det op til lige under kogepunktet. Kaffebønnerne er ikke obligatoriske i denne crème brûlèe, men de giver desserten en meget lækker kaffe-accent, som du bør unde dig selv.

Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen i en skål.

Tilsæt den varme mælkeblanding under konstant piskning, og si derefter vaniljekornene og kaffebønnerne fra.

Fyld cremen i små, ovnfaste skåle. I den klassiske opskrift på crème brûlée anvendes de typiske små ramekin-skåle(se billedet herunder).

Sæt skålene i en bradepande med lidt vand i bunden, og lad dem bage i ca. 30 minutter, til de er faste. Lad dem køle af i køleskabet.

Når din crème brûlèe skal serveres, strør du det tørrede sukker over skålene i et tyndt lag. Karamellisér toppen med en gasbrænder. Har du ikke en gasbrænder, kan du altid sætte ramekin'erne med crème brûleéen under den rødglødende grill i ovnen i et par minutter.

Relaterede Artikler