Opskrift på crème brûlée - med og uden kaffe-twist

En lillebitte skål crème brûlée til hver er nok, men den gode smag kaffe-accenten i denne opskrift lever videre i munden 30 minutter efter.

Crème Brûlée med et strejf af kaffe

Der er mange spøjse franske tegn i crème brûlée. Stavemåden afspejler dog ikke sværhedsgraden i selve opskriften. For den er lige til!

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 30 g rørsukker (50 af dem til karamelisering)
  • 1 dl skummetmælk
  • ½ dl piskefløde
  • stk. vaniljestang – kornene heraf
  • 20 g kaffe, hele bønner
  • ⅓ stk. æg
  • 2 stk. æggeblommer

Sådan gør du

  • De 50 g rørsukker skal bruges til at karamellisere crème brûléerne med, så kom sukkeret i en skål, og lad det stå i nogle timer, for at fjerne fugtigheden.
  • Tænd ovnen på 110 grader. Varm mælk og fløde op i en gryde. Kom vanilje og hele kaffebønner i, og varm det op til lige under kogepunktet. Kaffebønnerne er ikke obligatoriske i denne crème brûlèe, men de giver desserten en meget lækker kaffe-accent, som du bør unde dig selv.
  • Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen i en skål.
  • Tilsæt den varme mælkeblanding under konstant piskning, og si derefter vaniljekornene og kaffebønnerne fra.
  • Fyld cremen i små, ovnfaste skåle. I den klassiske opskrift på crème brûlée anvendes de typiske små ramekin-skåle(se billedet herunder).
  • Sæt skålene i en bradepande med lidt vand i bunden, og lad dem bage i ca. 30 minutter, til de er faste. Lad dem køle af i køleskabet.
  • Når din crème brûlèe skal serveres, strør du det tørrede sukker over skålene i et tyndt lag. Karamellisér toppen med en gasbrænder. Har du ikke en gasbrænder, kan du altid sætte ramekin'erne med crème brûleéen under den rødglødende grill i ovnen i et par minutter.
© Frederikke Heiberg