
Sprød kaffe crème brûlée
En lillebitte skål crème brûlée til hver er nok, men den gode smag kaffe-accenten i denne opskrift lever videre i munden 30 minutter efter.
AfOpskrift på crème brûlée
Der er mange spøjse franske tegn i c_rème brûlée_. Stavemåden afspejler dog ikke sværhedsgraden i en crème brûlée. Det er faktisk meget kort tid, man bruger over retten. Det meste af tiden tilbringer crème brûlée'en faktisk i køleskabet eller i ovnen.
Det, der kan komplicere processen, er karameliseringen af sukkeret på toppen til sidst. Det gøres bedst med en gasbrænder af den slags, man kan få for et par hundrede kroner i handlen. Med et enkelt greb kan du dog også klare det i ovnen.
Ingredienser i kaffe crème brûlèe
6 personer
- Rørsukker 50 g
- Skummetmælk 3 dl
- Piskefløde 2 dl, kan erstattes af mælk for en fedtfattigere version
- Vaniljekornene fra ¹/#2083 stang, gerne fed, polynesisk
- Kaffe 60 g, hele bønner, gerne en god single estate.
- Æg 1 stk.
- Æggeblommer 6 stk.
- Rørsukker 40 g
De 50 g rørsukker skal bruges til at karamellisere crème brûléerne med, så kom sukkeret i en skål, og lad det stå i nogle timer, for at fjerne fugtigheden.
Tænd ovnen på 110 grader. Varm mælk og fløde op i en gryde. Kom vanilje og hele kaffebønner i, og varm det op til lige under kogepunktet. Kaffebønnerne er ikke obligatoriske i denne crème brûlèe, men de giver desserten en meget lækker kaffe-accent, som du bør unde dig selv.
Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen i en skål.
Tilsæt den varme mælkeblanding under konstant piskning, og si derefter vaniljekornene og kaffebønnerne fra.
Fyld cremen i små, ovnfaste skåle. I den klassiske opskrift på crème brûlée anvendes de typiske små ramekin-skåle(se billedet herunder).
Sæt skålene i en bradepande med lidt vand i bunden, og lad dem bage i ca. 30 minutter, til de er faste. Lad dem køle af i køleskabet.
Når din crème brûlèe skal serveres, strør du det tørrede sukker over skålene i et tyndt lag. Karamellisér toppen med en gasbrænder. Har du ikke en gasbrænder, kan du altid sætte ramekin'erne med crème brûleéen under den rødglødende grill i ovnen i et par minutter.