Mortens Heibergs sprøde crème brûlée med en lækker kaffe-accent
© Frederikke Heiberg

Sprød kaffe crème brûlée

En lillebitte skål crème brûlée til hver er nok, men den gode smag kaffe-accenten i denne opskrift lever videre i munden 30 minutter efter.

Opskrift på crème brûlée

Der er mange spøjse franske tegn i c_rème brûlée_. Stavemåden afspejler dog ikke sværhedsgraden i en crème brûlée. Det er faktisk meget kort tid, man bruger over retten. Det meste af tiden tilbringer crème brûlée'en faktisk i køleskabet eller i ovnen.

Det, der kan komplicere processen, er karameliseringen af sukkeret på toppen til sidst. Det gøres bedst med en gasbrænder af den slags, man kan få for et par hundrede kroner i handlen. Med et enkelt greb kan du dog også klare det i ovnen.

Ingredienser i kaffe crème brûlèe

6 personer

  • Rørsukker 50 g
  • Skummetmælk 3 dl
  • Piskefløde 2 dl, kan erstattes af mælk for en fedtfattigere version
  • Vaniljekornene fra ¹/#2083 stang, gerne fed, polynesisk
  • Kaffe 60 g, hele bønner, gerne en god single estate.
  • Æg 1 stk.
  • Æggeblommer 6 stk.
  • Rørsukker 40 g

De 50 g rørsukker skal bruges til at karamellisere crème brûléerne med, så kom sukkeret i en skål, og lad det stå i nogle timer, for at fjerne fugtigheden.

Tænd ovnen på 110 grader. Varm mælk og fløde op i en gryde. Kom vanilje og hele kaffebønner i, og varm det op til lige under kogepunktet. Kaffebønnerne er ikke obligatoriske i denne crème brûlèe, men de giver desserten en meget lækker kaffe-accent, som du bør unde dig selv.

Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen i en skål.

Tilsæt den varme mælkeblanding under konstant piskning, og si derefter vaniljekornene og kaffebønnerne fra.

Fyld cremen i små, ovnfaste skåle. I den klassiske opskrift på crème brûlée anvendes de typiske små ramekin-skåle(se billedet herunder).

Sæt skålene i en bradepande med lidt vand i bunden, og lad dem bage i ca. 30 minutter, til de er faste. Lad dem køle af i køleskabet.

Når din crème brûlèe skal serveres, strør du det tørrede sukker over skålene i et tyndt lag. Karamellisér toppen med en gasbrænder. Har du ikke en gasbrænder, kan du altid sætte ramekin'erne med crème brûleéen under den rødglødende grill i ovnen i et par minutter.

Crème Brûlée karameliseres med en gasbrænder eller på grillen i ovnen.
© iStock