© Stine Christiansen

Opskrift på tarte tatin med et twist af rabarber og rosé

Den franske dessertklassiker får en dejlig opdatering med rabarber og rosé, der om noget rimer på sommer i Danmark. Server den med lækker hjemmelavet is, som du naturligvis også får opskriften på.

Tarte Tatin betyder egentlig bare Tatins tærte.

Navnet stammer fra de søstre – søstrene Tatin – der menes at stå bag den klassiske franske desserttærte med æbler, karamel og mørdej, som inden servering vendes på hovedet, så bunden med de bagte æbler bliver synlig.

Den utraditionelle bagemetode, hvor "bunden" er øverst holder på fugten og gør fyldet mere snasket end i traditionelle æbletærter, som vi kender dem herhjemme. Her fordamper en del af fugten i frugten under bagningen.

I vores opskrift er æblerne skiftet ud med rabarber for et sommerligt twist og karamellen har fået en boblende opgradering med rosé. En himmelsk, lækker dessert til din sommermiddag, som du naturligvis også sagtens kan lave med æbler, pærer eller fersken.

Opskrift på tarte Tatin

Undgå at skærmen slukker

Ingredienser

2 personer

  • 58 g hvedemel
  • knsp. salt
  • 41 g smør
  • ½ spsk. iskoldt vand
  • bdt. rabarberstilke
  • 83 g sukker
  • ½ dl rosévin
  • ¼ stang vanilje
  • 8⅓ g smør
  • ½ tsk. majstivelse

Sådan gør du

  1. Tænd ovnen, og stil temperaturen på 200°.
  1. Bland mel og salt, smuldr smørret i, og saml dejen med iskoldt vand. Pak dejen ind i plastfilm, og læg den i køleskabet indtil brug.
  1. Tag en tykbundet stegepande med et håndtag, der kan tåle varme, eller en tarte tatin-form.
  1. Skær rabarberstilkene til, så bunden af stegepanden/formen kan dækkes.
  1. Bring sukker, rosévin og vaniljekorn i kog, og kog, til konsistensen er som sirup.
  1. Kom smørret i, og lad det bruse op.
  1. Kom siruppen i panden/formen, og læg rabarberne ned i siruppen.
  1. Sigt majsstivelsen henover.
  1. Rul dejen ud/skær den til, så den passer til stegepanden.
  1. Læg den henover, og tryk den forsigtigt ned langs den indvendige kant på panden/formen.
  1. Sæt tærtepanden i ovnen, og bag tærten 20-25 min., til dejen er sprød og gylden.
  1. Lad tærten hvile 5-10 min., inden den vendes ud på et fad.
  1. Brug en paletkniv, hvis rabarberne hænger fast i bunden. Det er noget nemmere med en tarte tatinform.
  1. Servér tærten lun gerne med rabarber-vanilje-is (find opskriften her).