To store udstillinger om at bo bedre

Tegnestuen Vandkunsten er gennemgående i de to udstillinger, som sætter fokus på den grønne fremtid med små og bedre hjem.

Udstillingen Bo Bedre med Vandkunsten

// Billede fra udstillingen "Bo Bedre med Vandkunsten" på Utzon Center i Aalborg.

© Utzon Center

Lad dig inspirere til at bo bedre

Utzon Center i Aalborg har slået dørene op for udstillingen “Bo Bedre med Vandkunsten,” og i efteråret 2021 kan man opleve en ny version af samme udstilling på Dansk Arkitektur Center i København, som hedder “Come Together.”

De to udstillinger inspirerer os til at bo bedre og i høj grad også mere bæredygtigt og grønt. De handler om at genfinde glæden og skabe rammerne for, at vi i fællesskab kan bo bedre i vores huse, kvarterer, bydele og i verden i det hele taget.

Tegnestuen Vandkunsten

// Billede fra Vandkunstens tegnestue.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Tegnestuen Vandkunsten

// Billede fra Vandkunstens tegnestue.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En historie som hænger ved

I år kan Tegnestuen Vandkunsten fejre 50 års jubilæum, og deres praksis bygger stadig på samme værdisæt, som dengang de blev grundlagt i 1970. De har en klar vision om at skabe en bedre og mere bæredygtig verden, hvor mennesket og fællesskabet er i fokus.

Tegnestuen Vandkunsten kom til verden i kølvandet på 1960’ernes ungdomsoprør og politiske debat. Der herskede en stærk modstand mod efterkrigstidens industrialiserede, homogeniserede og teknokratiske beton- og asfaltbyggeri, som var kedeligt og fremmedgørende.

Kritikken blev hørt, og Statens Byggeforskningsinstitut udskrev en konkurrence om tæt-lavt byggeri, som Vandkunstens oprindelige stiftere vandt med det, som de kaldte for Projekt 35, og det blev startskuddet til Tegnestuen Vandkunsten.

Læs hele historien om Tegnestuen Vandkunsten her.

// Boligbyggeriet Tinggården er karakteriseret ved malede træfacader, sækkeskurede murede partier og tagdækning i grå eternit, som sender tankerne mod Sverige og Emil fra Lønneberg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Arkitektur med fællesskabet i fokus

Efter at Tegnestuen Vandkunsten havde vundet konkurrencen, gik de i gang med Boligbyggeriet Tinggården, som blev det realiserede moderprojekt. Det fungerer stadig den dag i dag som et eksempel på, hvordan arkitektur kan omfavne mennesker og stimulere fællesskab.

Det var blandt andet i Tinggården, at et af de første køkken-alrum blev bygget - noget der i 70’erne blev anset som en uset og radikal løsning, mens det i dag nærmest er normen. Visionen med Tinggården var at indsætte beboerdemokrati i det nære miljø via arkitekturen, og det har siden da dannet skole for Vandkunstens tilgang til arkitektur.

Læs mere om boligbyggeriet Tinggården her.

Torpedohallerne

// Torpedohallen spejler sig i fristaden Christiania på den anden side af Erdkehlgraven. På visse punkter er de to steder forbundet med hinanden. Torpedohallen var, ligesom Christiania, et fritstående forsvarsområde efterladt af militæret. I dag summer begge steder af liv og varme og er omgivet af spirende natur.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gammel bygning i nye klæder

Torpedohallen er en betonkonstruktion fra 1954, som i gamle dage blev brugt til at reparere flådens torpedobåde. Efter Vandkunstens indgriben er den forvandlet til 67 boliger, som byder lyset, vandet og naturen velkommen samtidig med, at den skaber rum for menneskelige møder. Den oprindelige betonkonstruktion er bevaret og binder inde og ude sammen.

Læs mere om Torpedohallen her.

Konstabelbygningen

// I toppen af Konstabelbygningen ligger der to studenterlejligheder på 57 kvadratmeter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Konstablebygningen

// Mosaik og graffiti er bevaret i bygningens opgang og vidner om stedets historie.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En genfortælling af historien

Også den gamle Konstabelbygning på Margretheholmen har været i Tegnestuen Vandkunstens hænder. I 1939 placerede man her Konstabelskolen, hvor flådens folk blev lært op.

I en årrække stod skolen forladt, indtil Vandkunsten i 2014 blev hyret til at transformere den gamle, faldefærdige bygning og lave den om til billige studenterboliger. Deres tilgang var at bevare så meget af den oprindelige bygning som muligt og blotlægge tidens tand, og derfor mødes man blandt andet af mosaik og graffiti fra bygningens forladte år, når man træder ind i opgangen.

Læs mere om Konstabelbygningen her.

Udstillingen Bo Bedre med Vandkunsten

// Billede fra udstillingen "Bo Bedre med Vandkunsten" på Utzon Center i Aalborg.

© Utzon Center

En grøn fremtid med små og bedre hjem

De to udstillinger på henholdsvis Utzon Center i Aalborg og Dansk Arkitektur Center (DAC) i København sætter fokus på, hvordan vi kan bo bedre i fremtiden. Angsten for fremtiden vendes til en positiv opfordring om at se de mange muligheder og værdier i at bo mere bæredygtigt.

Vi skal tænke nyt og bruge innovation til for eksempel at genbruge byggematerialer, og vi skal bo på mindre plads - måske helt ned til 15 kvadratmeter pr. person. Det lyder skræmmende, men for Vandkunsten handler det om at få mere livskvalitet på færre kvadratmeter.

Læs her hvordan Line Nørskov Eriksen fra Utzon Center og Victoria Diemer Bennetzen fra DAC forudser, at vi kommer til at bo i fremtiden.

Det smukke Utzon Center i Aalborg.

© Rasmus Hjortshøj