Fokus på fællesskab
I det oprindelige Tinggården er der 78 hjem på i gennemsnit 78 m². De 78 boliger er inddelt i seks familiegrupper. Til hver gruppe hører et fælleshus med en tv-stue, en spisestue, et stort køkken og et vaskehus. I modsætning til andre boligprojekter udgør fællesarealerne 10% af boligarealet mod de almindelige 3%.
I de enkelte boliger er badeværelserne bevidst så små, at det næsten er umuligt at have plads til en vaskesøjle, hvilket betyder, at alle ses når der vaskes i fælleshusene.
Boligerne er placeret, så de vender ud til store grønne arealer. Man må ikke anlægge hegn eller plante en hæk, da åbenheden skal bevares. Rammerne stimulerer menneskelige møder, men fællesskabet er ikke påtvunget. Det er derimod noget, som de fleste aktivt vælger til og stolt værner om. Sådan er det også hos Helle Lippert og Simon Botfeldt, som flyttede til i 1993.
– Det var faktisk ikke kærlighed ved første blik, da vi første gang så Tinggården. Det var en efterårsaften, hvor vi skulle besøge nogle venner, som var flyttet hertil. Vi var kørt for langt og stoppede ude ved en benzintank på Københavnsvej. Skiltet ved benzintanken knagede i vinden, og efterårsbladene hvirvlede rundt om vores motorcykler. Det var en ren David Lynch-film. Vi holdt der ved siden af hinanden og sagde: “Hvem fanden finder på at flytte herud? Ikke engang kragerne gider vende her.”
– Men efter et års motorcykeltur gennem Europa og Vestafrika og to børnefødsler på Langeland ville vi hjem igen. Vi skulle finde et sted at købe hus, men ville vente med at købe noget, til vi fandt det helt rigtige. Efter en rundvisning i Køge, hvor vi havde svært ved at se os selv bo, besluttede vi os for at ringe til vores venner og høre, om de ikke kunne finde ud af, om der var noget ledigt i Tinggården, fortæller Helle og Simon.