Eksperterne forudser: Sådan kommer vi til at bo

Der sættes fokus på, hvordan vi kan bo bedre i fremtiden.

En grøn fremtid med små & bedre hjem

Med udstillingen Bo Bedre med Vandkunsten på Utzon Center i Aalborg og udstillingen Come Together på Dansk Arkitektur Center (DAC) i København sættes der fokus på, hvordan vi kan bo bedre i fremtiden.

Angsten for fremtiden vendes til en positiv opfordring om at se de mange muligheder og værdier i at bo mere bæredygtigt. Her forudser Line Nørskov Eriksen fra Utzon Center og Victoria Diemer Bennetzen fra DAC, hvordan vi kommer til at bo.

Vandkunstens tegnestue ligger placeret midt i den natur, som de gerne vil værne om.

© Vandkunsten

En udstilling, der handler om dig

Det er nemt at være bange for fremtiden. Vi ved jo ikke, hvad der kommer til at ske, og hvad den byder på. Især ikke når vi taler om klimaet. Vi kan blive angste og endda deprimerede.

For de børn, der bliver født i dag, kommer med stor sandsynlighed til at leve i år 2100. Og hvad er det for en verden af tørke, torden, oversvømmelser og katastrofer, som de kommer til at leve i? Alt for ofte ser vi på problemerne og det negative, som kaster en skygge over de kommende årtier, hvor vores børn og børnebørn skal vokse op.

Men vi kan gøre noget ved det. Og fremtiden kan være lys. Vi skal genfinde glæden. Det er det, som arkitekterne hos Vandkunsten, der er en af Danmarks mest markante tegnestuer, har kæmpet for siden etableringen i 1970. Og deres holdning til arkitektur er mere relevant end nogensinde.

Med udstillingen Bo Bedre med Vandkunsten, der begynder på Utzon Center og til efteråret kommer i en anden version til Dansk Arkitektur Center, forsøger arkitekterne at få os til at være kritiske over for den verden, som vi bygger omkring os. Vandkunsten vil have os til at stoppe op og tænke over vores hjem, og hvordan de ser ud. Hvordan de former vores liv. Hvad de gør ved vores klode. Og om vi har mulighed for at bo og bygge anderledes. Derfor er det en udstilling, der handler om dig.

Et nyt projekt for Vandkunsten er at skabe en ny grøn udviklingsstrategi for Holstebro. Ringvejen har delt Holstebro i to: bymidten og oplandet. Vandkunstens hovedgreb er at nedbryde den barriere, vejen har skabt. Nye forbindelser etableres på tværs af byen, og naturen genintroduceres.

© Vandkunsten

Gasolin’ og betonkasser

Vandkunsten blev grundlagt i 1970 i en tid, hvor bukserne var brede, og der lå Gasolin’ på grammofonen. Og hvor der var massiv mangel på boliger og en byggeindustri, der var forblændet af kraner og fascineret af, hvor hurtigt og billigt de kunne bygge betonkasser og boliger til så mange som muligt.

Vandkunsten har i årtier vist, at det gør en forskel med den måde, som vi bygger og bor på. Det er derfor, at Vandkunsten er så aktuelle i dag, og at vi bør lytte til dem.

Grav staudebedet op

Vandkunsten har et manifest, hvor et af punkterne er, at vi skal lade naturen flytte ind.

Men betyder det så, at du skal skrotte din robotplæneklipper og grave stauderne op? Ja, det gør det faktisk. Lad din have være. For så redder du både bier, fugle, planter og urter. Og du kan supplere dit forbrug med en køkkenhave, der også giver dig jord under neglene og bringer dig tættere på naturen.

Romantisk pladder? Helt klart. Men det er også både ansvarligt og udtryk for en fremsynet livsstil. Fx fordi de grønne områder kan fungere som limen i sociale fællesskaber.

Se på Trekroner, hvor Vandkunsten har tegnet en lille by af billige ungdoms- og flygtningeboliger på en stor grønning, som beboerne selv vedligeholder. Det holder udgifterne nede. Og det giver ejerskab til området og bringer folk tættere på hinanden.

Fællesbyg Køge Kyst er et nyt boligprojekt i havneområdet i Køge. Det er individuelle boliger, men med fællesskab i fokus. Således finder man fælleshus, værksteder, væresteder, terrasser og haver, så man kan mødes med hinanden.

© Vandkunsten

Kærlighed til slid

Den vildtvoksende have handler også om et andet af Vandkunstens råd, der hedder “Lad det være, og se skønheden”. Vi skal træde et skridt tilbage fra vores boliger og stoppe tvangshygiejnen af dem, hvor alt skal være hvidt, nyt og skarpt. Der er stor skønhed i gamle materialer, hvor vi kan se og mærke slid og historie. Det giver trægulv og beton karakter og personlighed. Og hvis vi passer på vores huse og ting, så ældes de med ynde, og vi nyder dem mere.

Det er jo derfor, at sommerhuse er hyggelige, hjemlige og personlige. Og igen – romantisk ævl? Måske. Men når vi taler om bæredygtighed, så er det bydende nødvendigt. Og hvis vi får en større kærlighed til materialer, så bliver bæredygtighed ikke et spørgsmål om at spare penge, men om at genfinde glæden og påskønne det, vi har.

Du skal bo på 15 m2

Vandkunsten vil ikke have os tilbage til fortiden og 1970’erne. De ser fremad. Vi skal tænke nyt og bruge innovation til fx at genbruge byggematerialer. Det er praktisk og besparende, men det giver også en ny skønhed frem for det funklende nye. De kalder det for rebeauty. Det er der brug for i en verden, hvor byggebranchen globalt står for 40% af udledningen af CO2. Det er en statistik, som arkitekterne kan ændre på, og som Vandkunsten har kæmpet for i årtier. For vi bliver nødt til at træffe hårde valg.

I Danmark har vi i gennemsnit helt op til 84 m2 bolig pr. person. Men i fremtiden kan vi blive nødt til at bo på færre kvadratmeter. Måske helt ned til 15 m2 pr. person. Det kan lyde skræmmende. Men for Vandkunsten handler det om at få mere livskvalitet på færre kvadratmeter og mere godhed på mindre plads. Så lad os se lyst på fremtiden og lad os genfinde glæden.