© GRØD/Malte Milthers

Spis grød og spar penge: GRØD deler gode råd til at skabe den perfekte grød

Grød er fantastisk! Hvis man bare tilbereder det ordentligt og sørger for at tilføje umami. Lasse Skjønning Andersen, CEO hos GRØD, slår et slag for den prisvenlige spise og deler 3 gode råd til at skabe den perfekte grød.

Billigt, lækkert og høj kvalitet

Med inflation og stigende energipriser er de fleste nok begyndt at se madbugettet efter, og her kan grød være en god, nærende og prisvenlig tilføjelse til ugens menu.

– Det er baseret på korn og planter og som udgangspunkt på lokale råvarer og uden animalske produkter. Det er altså relativt billigt at lave grød, også selvom det er lækkert og af høj kvalitet, siger Lasse Skjønning Andersen.

Han er CEO og ophavsmanden bag GRØD, der netop har fejret 11 års fødselsdag for åbningen af deres første restaurant. I dag tæller imperiet 10 restauranter, op til flere kogebøger, retailprodukter og en webshop. Med andre ord: Lasse er en mand, der om nogen kan se værdien i en god omgang grød.

– Grød er fantastisk. Det kan smage vildt godt, det kan varieres i det uendelige, og så er det en god måde at spise både klimavenligt og pengevenligt på. Der er nærmest kun gode ting ved at spise grød, siger Lasse.

Bygotto med græskar og vesterhavsost fra GRØD

Bygotto med græskar og vesterhavsost

© Chris Tonnesen / GRØD
Lasse Skjønning Andersen, CEO og ophavsmanden bag GRØD

Lasse Skjønning Andersen, CEO hos GRØD

© GRØD

Det handler om at være kreativ

Grød har historisk set ikke det bedste renommé, men det skal man ikke lade sig skræmme af.

– Mange opfatter grød som noget kedeligt. Særligt den lidt ældre generation som kan huske de tider, hvor man har indført grøddage af økonomiske årsager. Dengang har det været relativt kedeligt både gastronomisk og smagsmæssigt. Man har måske kogt nogle bygkorn med vand og fået en tynd kedelige vandgrød. Det er jo ikke noget, der begejstrer nogen smagsmæssigt, siger han og fortsætter:

– I dag er hele verden presset med både corona, krig og energikrise, og det tvinger os til at være kreative og ikke bruge de dyreste råvarer. Vi kan godt kigge tilbage på fortiden og lade os inspirere af grøddagene, men vi må godt være lidt mere ambitiøse og tænke smagsnuancer og umami ind i det.

Vegansk Svampebygotto

Vegansk svampebygotto fra GRØD

© GRØD

Grød er meget mere end morgenmad

I dag er grød meget mere end kun havregrød, og på menuen hos GRØD finder man for eksempel både daal, risotto og en række forskellige bygottoer.

– Jeg vil gerne slå et slag for, at grød er meget mere end kun morgenmad og sød grød. Der er så mange muligheder for at lave salt grød til frokost og aften. Der er ikke nogen, der skal tvinges til at spise havregrød en gang om ugen, men tænk hvad man kan gøre med dansk perlebyg og lokale rodfrugter! Jeg synes jo, at man skal revitalisere grøddagene og lave noget, der smager pissegodt.

Grød
© GRØD
Åbning af ny restaurant
© GRØD
Ret med koriander
© GRØD

Tilføj toppings

Følger man Lasses tre gode råd, så er man allerede godt i gang. Men en lækker ret kræver mere end kun en god base.

– Det er altafgørende, at man tilføjer lækre toppings. Tænk i forskellige smage og teksturer. Det kan måske være frugtkompot, der giver sødme og syrlighed, skyr der giver en cremet og syrnet smag eller ristede kerner og nødder, der tilføjer et sprødt element. Varier det som du har lyst til, men vær gerne lidt mere kreativ end kun rosiner og kanel.

Find inspiration og opskrifter på GRØDs hjemmeside eller prøv deres opskrift på byggrød med bagte blommer eller bygotto med græskar og vesterhavsost, som Lasse har delt med BO BEDRE.

LÆS OGSÅ