Kære læser,

Vores hjemmeside understøtter desværre ikke Internet Explorer 11. For at få den bedste oplevelse på hjemmesiden og af vores indhold, vil vi bede dig om at anvende Edge, Chrome, Safari eller andre, nyere browsere.

Med venlig hilsen,
May Kjærsgaard,
Digital redaktør

Det skal du lave i Danmark dette efterår og vinter

Vi går en koldere tid i møde, og vi befinder os alle i en forandret tid, hvor intet er som før. Her finder du 25 bud på nogle af de bedste efterårs- og vinteraktiviteter.

Efterårets og vinterens must-do

DMI lover ikke længere høj sol, og det betyder blandt andet at sæsonen for Netflix og nedrullede gardiner begynder. Efteråret og vinteren behøver dog ikke kun at blive tilbragt hjemme under dynen. Læs med her og se en masse aktiviteter, der er passende til den kommende tid.

© Getty Images

Take-away keramik

I disse nye tider er det nødvendigt, at tænke ud af boksen. Creative Space er kendt for deres hyggelige caféer, hvor du kan male på keramik.

Grundet COVID-19 har de udvidet deres koncept, og nu kan du også bestille keramik til afhentning dagen efter og aflevere det til afbrænding.

På den måde kan du stadig gribe penslen og slippe fantasien løs i trygge, hjemlige omgivelser. Heldigvis kan du stadigvæk også male i deres caféer, hvis du booker en plads i god tid i både København, Odense og Århus. Prisen afhænger af valget af keramik og varierer fra 149-599 kr.

© Tivoli

Gys og gru i Tivoli

Tivoli går som altid all in på hyggelig uhygge, og du kan nyde deres stemningsfyldte have, der er fyldt med spøgelser, edderkopper, fugleskræmsler og intet mindre end 22.000 græskar. Bliv fortryllet af smykke lys, find Halloween-pynt eller prøv nogle af Tivolis mange efterårs lækkerier i deres boder, restauranter eller i Tivoli Food Hall.

Halloween i Tivoli starter den 9. oktober og slutter den 1. november 2020. Entré til Tivoli koster 130 kr. Læs mere her.

Psst. Tivoli Friheden i Århus holder også åbent for Halloween fra 10. oktober til 18. oktober, så tag med hvis du tør!

© Johanne Troelsgaard Toft

Arkitektur og design på tæt hånd

Kom og gå på opdagelse hos DAC (Dansk Arkitektur Center), der tilbyder ekstraordinære udstillinger, ture og events, hvor du kan få nye perspektiver på arkitektur og design.

I efterårsferien inviterer DAC både børn, voksne, turister og arkitektnørder til et hav af aktiviteter i verdensklasse.

I Kids' City bliver dag forvandlet til nat, spøgelser og edderkopper titter frem og mørket sænker sig over byen. Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med at kode LEGO®-robotter.

Slut dagen af med at spise frokost i DACs café eller snup en kop kaffe på en af tagterrasserne med udsigt over Københavns havnefront. Halloween i DAC kan opleves fra den 9. oktober til 15. november 2020.

© Archello - Den Blå Planet

Tæt på havets dyb

Du kommer helt tæt på havets dyr og farvestrålende fisk, hvis du besøger Nordeuropas mest spektakulære akvarium, Den Blå Planet, i Kastrup. Der er oplevelser for alle aldre, og du kan se alt fra majestætiske hammerhajer til elegante rokker.

Den Blå Planet har prisvindende arkitektur, der er kendt verdenen over, og er inspireret af kolde nordiske have samt oceanernes smukke koralrev.

Der er begrænset adgang grundet COVID-19, men du kan planlægge dit besøg online og booke en billet til et specifikt tidspunkt.

Er din nysgerrighed om havets dyr blevet vækket, så er Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg et besøg værd. Her er der både akvarier med dyrearter fra de danske farvande, sælarium med sæler der fodres og trænes hver dag og en pavillon med vadehavsfugle.

Museer du skal besøge dette efterår og vinter

Er du også vild med at blive inspireret af kunst i alle former og afskygninger? Rundt i landet finder du masser af museer, som helt bestemt er et must-see i løbet af efteråret og vinteren.

© Joakim Züger - Statens Museum For Kunst

Landets største kunstmuseum

Statens museum for Kunst (SMK) er landets største kunstmuseum og ligger i hjertet af København.

Dette efterår fortæller SMK blandt andet historien om, hvordan epidemier påvirker verdenen, og hvordan det har formet det enkelte menneskes liv.

SMKs kunstneriske univers er bredt, så der vil helt sikkert være noget for enhver smag.

© Louisana

Tur til Humlebæk

Har du lyst til at se ekstraordinær kunst i naturlige og åbne omgivelser, så tag et smut forbi det verdenskendte Louisiana Museum of Modern Art, der også har nye udstillinger dette efterår og vinter.

Bliv klogere på kvinders dominerende rolle i surrealismen, se den japanske artist Tetsumi Kudos radikale, farverige værker eller udforsk Per Kirkebys monumentale skulpturer.

Louisiana er især også kendt for smuk arkitektur og en enestående panoramaudsigt over Øresund.

© Glyptoteket

Kom tilbage til Antikken

Kribler det i fingrene for at se endnu mere flot arkitektur, så er Ny Carlsberg Glyptotek også værd at besøge.

Tag en spadseretur gennem 3500 års historie og se smukke samlinger af blandt andet egyptisk, græsk og romersk kunst.

Har du brug for et roligt åndehul, så gå til Glyptotekets vinterhave og nyd en let frokost eller kaffe i rare omgivelser.

Psst. Er du ellevild med dansk arkitektur? Se 11 danske arkitekturperler, du skal besøge her.

© Kvinde Museet

Kvindernes museum

Ligestilling, krop, seksualitet og kønskultur. Kvindemuseet i Aarhus sætter netop fokus på disse problematikker, hvor du kan blive oplyst eller inspireret af kønnets betydning i kunstnerisk forstand.

Museet har flere spændende udstillinger den kommende tid om danske kvindebevægelser og kønslivets mysterier.

Hvis du alligevel er i Aarhus, anbefaler vi også et besøg på ARoS.

Gå i ét med naturen

Snart bliver den danske natur hyllet ind i de smukkeste røde, orange og gyldne nuancer, og vi går hyggelige og stemningsfyldte vinterdage i møde. Vi har udvalgt de bedste oplevelser i naturen, så bliv inspireret her og indånd den friske luft, få røde kinder og små kolde tæer.

© Getty Images

Løvfalds skovtur

Besøg Dyrehaven, som ligger tæt på København, der er fyldt med frodige skove, små søer og åbne bredder på ca. 1000 hektar og kom helt tæt på vildtlevende krondyr, rådyr og hjorte. Har i brug for en pause, så tag forbi Skovbaren og nyd en kop varm chokolade eller spis lækre pandekager på deres store terrasse midt i skoven.

I Danmarks største skovområde i Silkeborg (Silkeborgskovene) kan du også komme helt tæt på naturen og nyde Danmarks allerhøjeste træer. Her er der også lavet specifikke ruter omkring søerne, så du kan få mest ud af turene. Læs mere her.

Svanninge Bakker på Fyn er et af de mest unikke naturområder i Danmark. Gå en lang tur i det kuperede landskab, udforsk udsigtstårnet med udstillinger og nyd naturen fra flere udsigtsposter rundt omkring på bakkerne.

Oplev fantastisk og særpræget natur i nationalparken ved Vadehavet, der omfavner alt fra åbent kulturlandskab, græsarealer og verdens største tidevandsområde. Området ved Vadehavet ændrer konstant form og derfor er der stor diversitet i dyrelivet og naturen. I den kommende sæson kan du blandt andet opleve “Sort sol” bestående af enorme stæreflokke, der skaber formationer på aftenhimlen eller hele familien kan plukke østers, se på sæler og rovfugle.

© Lars Gejl - Spættede sæler ved Vadehavet

Lækre, friske råvarer

Efteråret er lig med smagfulde, spiselige svampe og du kan plukke de lækreste pærer, æbler og græskar i den danske natur.

Der befinder sig skønne svampe overalt i hele landet og vi er især vilde med Otterup Byskov, Tisvilde Hegn og Rold Skov. Inden du kaster dig ud i svampeeventyret, så husk at have styr på de forskellige arter.

Danmarks største gårdbutikker, Stengården i Bregnerød og Ventegodtgaard dyrker økologisk frugt, grøntsager og rodfrugter, hvor du kan plukke og hente dit Halloween-græskar. Ofte er de fleste Halloween græskar spiselige og er skønne i supper, se blandt andet her.

God jagt og bon appetit!

Løber tænderne i vand og har du lyst til at udforske sensommerens lækkerier i efterårsferien? Så køb billet til Skandinaviens største madfestival, Dining Week, der igen har åbnet for billetsalget. Se mere her.

© Søren Rud

"Tippen"

Kun en 20 minutters cykeltur væk fra Københavns centrum kan du frit se alpakaer, klappe geder og tilbringe en eftermiddag væk fra stress og jag.

Tippen i Sydhavnen er et stort, frodigt og grønt område beliggende i København og er endnu ikke særlig kendt for Københavnere og turister.

Det er derfor det oplagte pusterum, og du vil højst sandsynligt have stierne for dig selv.

© Thomas Dambo

Opdagelsesjagt

Vest for København rundt omkring i skovene, gemmer der sig seks imponerende træ-kæmper. Måske de gemmer sig under broer, bakketoppe eller sover de på jorden? Tag på jagt og udforsk de skæve skulpturer, der er bygget af genanvendeligt træ af kunstneren Thomas Dambo.

Fun fact: Når du har fundet de seks kæmpere, kan du faktisk også klatre på eller ind i dem.

Elsker du at gå op opdagelse i naturen, så tjek konceptet geocaching ud, hvor du kan finde “skatte” i naturen ved hjælp af en GPS-modtager.

Sensommer luksus

Vi siger farvel til sommeren og velkommen til vinteren, som i høj grad kan være vådt, koldt og gråt. Derfor er det nødvendigt at forkæle os selv i den kommende tid og få tanket energidepoterne op, så vi er klar til de mørkere og koldere stunder.

© GoGlamping

Glamping

Drømmer du om et ophold tæt på naturen, men du har ikke lyst til at gå på kompromis med glamour og luksus?

Så skal du prøve glamping. Glamping er et nyt koncept med fokus på øget komfort og bekvemmelighed i hotellignende faciliteter - udenfor. Ikke nok med at du kan opleve naturen som aldrig før og vågne op til fuglefløjt om morgenen, er denne form for staycation også CO2-venlig.

GoGlamping tilbyder et væld af overnatningsmuligheder, hvor du blandt andet kan sove i en svævende tipi, autentisk vingård eller du kan overnatte mellem trætoppene.

© PR foto

Det kolde gys

Selvom det varme vejr lakker mod enden betyder det ikke, at badesæsonen slutter, for nu starter sæsonen for vinterbadning. Flere studier viser, at vinterbadning styrker immunforsvaret og at vinterbadere faktisk har færre sygedage.

Desværre har COVID-19 sat begrænsninger for indmeldelse i mange vinterbadeforeninger, men det skal ikke holde jer tilbage. Der er nemlig rig mulighed for vinterbadning mange steder, så længe der er en badebro og trappe.

Har du brug for varmen efter et koldt dyp, så besøg de nye termiske bade i Carlsbergbyen og kom helt ned i gear. Læs mere her.

© Badstuen

Badstuen

Oplev selvforkælelse på højeste niveau hos Dronning Dorotheas Badstue i Kolding. Med deres nye udendørs terrasse, nyindrettet sauna og renoveret dampbad får du skøn wellness for alle pengene og et energiboost til den koldere tid vi går i møde.

OBS. Retningslinjerne er overholdt, og der vil derfor være begrænset antal pladser og ventetid grundet COVID-19.

© Kurbad Limfjorden

En perle ved Limfjorden

Ønsker du en helhedsoplevelse, der både varmer krop og sjæl, så book et kurophold ved Limfjorden.

Gå en tur langs fjorden i den friske vind og natur og synk derefter ned i de varme termiske bade med udsigt over havnen.

Lad kroppen slappe helt af og book dit spaophold her.