Det skal du lave i Danmark dette efterår og vinter

Den kølige tid står for døren, og det betyder heldigvis også, at museer, kreative værksteder og storslåede naturoplevelser er i vente. Læs med her og få 25 bud på efterårs- og vinteraktiviteter.

Indholdsoversigt

  Efterårets og vinterens must-do's

  DMI lover ikke længere høj sol og lune temperaturer, og det betyder blandt andet, at sæsonen for streamingtjenester og nedrullede gardiner begynder. Efteråret og vinteren behøver dog ikke kun at blive nydt hjemme fra sofaerne. Læs med her og bliv inspireret til en masse aktiviteter, der er passende for den kommende tid.

  © Getty Images

  Take-away keramik

  Creative Space har butikker i København, Aarhus og Odense, og konceptet er perfekt til en blæsende efterårsdag. I kølvandet på COVID19 udvidede Creative Space deres koncept, og nu kan du også bestille keramik til afhentning dagen efter og aflevere det til afbrænding.

  Så nu kan du gribe penslen og slippe fantasien løs i trygge, hjemlige omgivelser eller booke et bord i en af butikkerne, hvis du hellere vil det. Prisen afhænger af valget af keramik og varierer fra 149-599 kr.

  Halloween i Tivoli Friheden
  © Tivoli Friheden
  © Tivoli PR

  Gys og gru i Tivoli og Tivoli Friheden

  Tivoli går som altid all in på hyggelig uhygge, og du kan nyde deres stemningsfyldte have, der er fyldt med spøgelser, edderkopper, fugleskræmsler og intet mindre end 22.100 græskar (som er ny rekord). Bliv fortryllet af smykke lys, find Halloween-pynt eller prøv nogle af Tivolis mange efterårslækkerier fra boderne, restauranterne eller i Tivoli Food Hall.

  Halloween i Tivoli starter den 14. oktober og løber til og med den 7. november 2021. Entré til Tivoli koster 130 kr. Læs mere her.

  Er du på jyske græsgange, behøver du ikke gå glip af Halloween! Tivoli Friheden i Aarhus inviterer nemlig også til Halloween i datoerne 9. - 24. oktober, og her kan du glæde dig til familievenlige arrangementer og udstillinger om dagen, mens et uhyggen kommer snigende, når mørket falder på. Her kan du opleve, uhyggelige skikkelser og skrækindjagende genfærd, der færdes rundt i parken. Læs meget mere her.

  Hermes in the making
  © DAC

  Arkitektur og design på tæt hånd

  Kom og gå på opdagelse hos DAC (Dansk Arkitektur Center), der tilbyder ekstraordinære udstillinger, ture og events, hvor du kan få nye perspektiver på arkitektur og design.

  I efterårsferien inviterer DAC både børn, voksne, turister og arkitektnørder til et hav af aktiviteter i verdensklasse.

  Sammen med modehuset Hermés inviterer DAC nysgerrige designsjæle til en ekslusiv udstilling, hvor Hermés' håndværkere kan opleves på tæt hold, mens de fremstiller de ikoniske lædervarer, huset er kendt for. I Familieværkstedet kan du selv få lov at prøve kræfter med læderhåndværket og designe din egen notesbog med læder fra Hermés.

  Vil du - eller børnene - mærke arkitekturen på egen krop, så prøv DACs rutsjebane, der tager dig 4 etager ned gennem centret. Slut dagen af med at spise frokost i DACs café eller snup en kop kaffe på en af tagterrasserne med udsigt over Københavns havnefront.

  © Archello - Den Blå Planet

  Tæt på havets dyb

  Du kommer helt tæt på havets dyr og farvestrålende fisk, hvis du besøger Nordeuropas mest spektakulære akvarium, Den Blå Planet, i Kastrup. Der er oplevelser for alle aldre, og du kan se alt fra majestætiske hammerhajer til elegante rokker.

  Den Blå Planet har prisvindende arkitektur, der er kendt verdenen over, og er inspireret af kolde nordiske have samt oceanernes smukke koralrev.

  Indgangen til Den Blå Planet koster 195 pr. voksen og 105 kroner pr. barn, men du kan få rabat, hvis du bestiller online.

  Er din nysgerrighed om havets dyr blevet vækket, så er Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg et besøg værd. Her er der både akvarier med dyrearter fra de danske farvande, sælarium med sæler, der fodres og trænes hver dag og en pavillon med vadehavsfugle.

  I efterårsferien kan du desuden lære meget mere om mad fra havet. Museet stiller nemlig skarpt på marineproteiner, og her kan du både smage, producere og lære mere om maden i dybet.

  Museer du skal besøge dette efterår og vinter

  Er du også vild med at blive inspireret af kunst i alle former og afskygninger? Rundt om i landet finder du masser af museer, som helt bestemt er et besøg værd i løbet af efteråret og vinteren.

  © Joakim Züger - Statens Museum For Kunst

  Landets største kunstmuseum

  Statens museum for Kunst (SMK) er landets største kunstmuseum og ligger i hjertet af København.

  I år stiller SMK skarpt på kvindelige kunstnere, og i anledningen af 50-året for Rødstrømpebevægelsen kan du glæde dig til udstillingen 'Efter stilheden – kunstens kvinder tager ordet', der løber til den 20. november. Udstillingen er også en oplevelse for sanserne - du kan dermed se frem til alt fra smeltende bogstaver og monumentale vægtæpper til videoværker, installationer, malerier, grafik, lertavler og en svævende flyvemaskine.

  SMKs kunstneriske univers er bredt, så der vil helt sikkert være noget for enhver smag.

  120 kroner for voksne, 95 kroner for unge under 27 år.

  © Louisana

  Tur til Humlebæk

  Har du lyst til at se ekstraordinær kunst i naturlige og åbne omgivelser, så tag et smut forbi det verdenskendte Louisiana Museum of Modern Art, der også har nye udstillinger dette efterår og vinter.

  Museet huset i øjeblikket hele tre anmelderroste udstillinger. Du kan blandt andet blive klogere på den globale tilstand i Mika Rottenbergs udstilling, der er fyldt med sanseoplevelser - der også er sjove. Pia Aarke stiller skarpt på kolonihistorien og sin egen tilknytning til Grønland, og udstillingen afspejler en søgen og afsøgen. Den amerikanske kunstner Arthur Jafa brød igennem med et videoværk, der fokuserer på USAs glorificering af sorte stjerner som Kanye West og den totalt modsætning, samfundet afspejler.

  Louisiana er især også kendt for smuk arkitektur og en enestående panoramaudsigt over Øresund, så efterårets gyldne glød er et must-see herfra.

  © Glyptoteket

  Kom tilbage til Antikken

  Kribler det i fingrene for at se endnu mere flot arkitektur, så er Ny Carlsberg Glyptotek også værd at besøge.

  Tag en spadseretur gennem 3500 års historie og se smukke samlinger af blandt andet egyptisk, græsk og romersk kunst.

  Har du brug for et roligt åndehul, så gå til Glyptotekets vinterhave og nyd en let frokost eller kaffe i rare omgivelser.

  Psst. Er du ellevild med dansk arkitektur? Så se 11 danske arkitekturperler, du skal besøge her.

  © Kvinde Museet

  KØN

  KØN - der førhen hed Kvindemuseet - er beliggende i Aarhus og behandler temaer som ligestilling, krop, seksualitet og kønskultur. Her kan du opleve kunst, der både oplyser og inspirerer i kunstnerisk forstand.

  I efterårsferien inviterer KØN til skarnsstreger inspireret af Astrid Lindgrens herlige fortællinger om Pippi Langstrømpe og Emil fra Lønneberg. Her kan børn udfolde deres indre Pippi og Emil og brænde krudt af på stylter, skøjte på børster og lave egne badgets. KØN stiller også skarpt på Pippi og Emil som figurer, der var talerør for Lindgrens progressive syn på køn, magt og børns rettigheder. Det kan man lære mere om i den aktuelle særudstilling #ingenlillelort – om aktivisten Astrid Lindgren.

  Hvis du alligevel er i Aarhus, anbefaler vi også et besøg på ARoS.

  Gå i ét med naturen

  Vi er allerede begyndt at fornemme de gyldne toner, der sænker sig over naturen i Danmark, når vi rammer oktober. Og snart bliver det hverdagskost at opleve træer, marker og blade hyllet ind i de smukkeste røde, orange og gyldne toner. Sæsonen er oplagt til skønne gåture i den friske luft, røde kinder og småkolde tæer.

  © Getty Images

  Løvfalds skovtur

  Besøg Dyrehaven, som ligger tæt på København. Dyrehaven er fyldt med frodige skove, små søer og åbne bredder på ca. 1000 hektar. Her kan du komme helt tæt på vildtlevende krondyr, rådyr og hjorte. Har I brug for en pause, så tag forbi Skovbaren og nyd en kop varm chokolade eller spis lækre pandekager på deres store terrasse midt i skoven.

  I Danmarks største skovområde i Silkeborg (Silkeborgskovene) kan du også komme helt tæt på naturen og nyde Danmarks allerhøjeste træer. Her er der også lavet specifikke ruter omkring søerne, så du kan få mest ud af turene. Læs mere her.

  Svanninge Bakker på Fyn er et af de mest unikke naturområder i Danmark. Gå en lang tur i det kuperede landskab, udforsk udsigtstårnet med udstillinger og nyd naturen fra flere udsigtsposter rundt omkring på bakkerne.

  Oplev fantastisk og særpræget natur i nationalparken ved Vadehavet, der omfavner alt fra åbent kulturlandskab, græsarealer og verdens største tidevandsområde. Området ved Vadehavet ændrer konstant form og derfor er der stor diversitet i dyrelivet og naturen. I den kommende sæson kan du blandt andet opleve “Sort sol” bestående af enorme stæreflokke, der skaber formationer på aftenhimlen. Her kan hele familien også samles om at plukke østers, se på sæler og rovfugle.

  © Lars Gejl - Spættede sæler ved Vadehavet

  Lækre, friske råvarer

  Efteråret er lig med smagfulde, spiselige svampe, og du kan plukke de lækreste pærer, æbler og græskar i den danske natur.

  Der befinder sig skønne svampe overalt i hele landet, og vi er især vilde med Otterup Byskov, Tisvilde Hegn og Rold Skov. Inden du kaster dig ud i svampeeventyret, så husk at have styr på de forskellige arter.

  Danmarks største gårdbutikker, Stengården i Bregnerød og Ventegodtgaard dyrker økologisk frugt, grønt og rodfrugter, hvor du kan plukke og hente dit Halloween-græskar. Ofte er de fleste Halloween-græskar spiselige og er skønne i supper. Kast dig fx ud i denne lækre græskarsuppe.

  God jagt og bon appetit!

  Løber tænderne i vand, og har du lyst til at udforske sensommerens lækkerier i efterårsferien? Så køb billet til Skandinaviens største madfestival, Dining Week, der igen har åbnet for billetsalget. Se mere her.

  © Søren Rud

  "Tippen"

  Kun en 20 minutters cykeltur fra Københavns centrum kan du se alpakaer, klappe geder og tilbringe en eftermiddag væk fra stress og jag.

  Tippen i Sydhavnen er et stort, frodigt og grønt område beliggende i København og er endnu ikke særlig kendt for københavnere og turister.

  Det er derfor det oplagte pusterum, og du vil højst sandsynligt have stierne for dig selv.

  © Thomas Dambo

  Opdagelsesjagt

  Vest for København rundt omkring i skovene, gemmer der sig seks imponerende træ-kæmper. Måske de gemmer sig under broer, bakketoppe, eller sover de på jorden? Tag på jagt og udforsk de skæve skulpturer, der er bygget af genanvendeligt træ af kunstneren Thomas Dambo.

  Fun fact: Når du har fundet de seks kæmper, kan du faktisk også klatre på eller ind i dem.

  Elsker du at gå op opdagelse i naturen, så tjek konceptet geocaching ud. Her kan du kan finde “skatte” i naturen ved hjælp af en GPS-modtager.

  Sensommer luksus

  Vi siger farvel til sommeren og velkommen til efteråret og vinteren, der i høj grad kan være vådt, koldt og gråt. Derfor er selvforkælelse velkomment, så energidepoterne forbliver høje og klar på kortere dage og længere nætter.

  © GoGlamping

  Glamping

  Drømmer du om et ophold tæt på naturen, men du har ikke lyst til at gå på kompromis med glamour og luksus?

  Så skal du prøve glamping. Glamping er et koncept med fokus på øget komfort og bekvemmelighed i hotellignende faciliteter - udenfor. Ikke nok med at du kan opleve naturen som aldrig før og vågne op til fuglefløjt om morgenen, er denne form for staycation også CO2-venlig.

  GoGlamping tilbyder et væld af overnatningsmuligheder, hvor du blandt andet kan sove i en svævende tipi, autentisk vingård eller tilbringe en nat mellem trætoppene.

  © PR foto

  Det kolde gys

  Selvom det varme vejr lakker mod enden, betyder det ikke, at badesæsonen slutter, for nu starter sæsonen for vinterbadning. Studier indikerer, at vinterbadning styrker immunforsvaret, og at vinterbadere faktisk har færre sygedage.

  Desværre er ventelisterne til mange vinterbadeforeninger stødt stigende, men det skal ikke holde jer tilbage. Der er nemlig rig mulighed for vinterbadning mange steder, så længe der er en badebro og trappe.

  Har du brug for varmen efter et koldt dyp, så besøg de nye termiske bade i Carlsbergbyen og kom helt ned i gear. Læs mere her.

  © Badstuen

  Badstuen

  Oplev selvforkælelse på højeste niveau hos Dronning Dorotheas Badstue i Kolding. Med deres udendørs terrasse, nyindrettede sauna og renoverede dampbad, får du skøn wellness for alle pengene og et energiboost til den koldere tid, vi går i møde.

  © Kurbad Limfjorden

  En perle ved Limfjorden

  Ønsker du en helhedsoplevelse, der både varmer krop og sjæl, så book et kurophold ved Limfjorden.

  Gå en tur langs fjorden i den friske vind og natur og synk derefter ned i de varme termiske bade med udsigt over havnen.

  Lad kroppen slappe helt af og book dit spaophold her.