Det skal du lave i Danmark dette efterår og vinter

Den kølige tid står for døren, og det betyder heldigvis også, at museer, kreative værksteder og storslåede naturoplevelser er i vente. Læs med her og få 25 bud på efterårs- og vinteraktiviteter.

Indholdsoversigt

  Efterårets og vinterens must-do's

  De lune temperaturer er forduftet, og bladende på træerne skifter farve, og det betyder blandt andet, at sæsonen for stearinlys, vinterbadning og gode bøger for alvor begynder. Du behøver dog ikke kun at nyde efteråret derhjemme. Læs med her og lad dig inspirere til nogle af de mange aktiviteter, der venter os dette efterår og vinter.

  Keramik, Kreativ, Vase
  © Yana Hurskaya
  © Katja Vogt

  Take-away keramik

  Creative Space har butikker i København, Aarhus og Odense, og konceptet er perfekt til en blæsende efterårsdag. I kølvandet på COVID-19 udvidede Creative Space deres koncept, og nu kan du også bestille keramik til afhentning dagen efter og blot aflevere det til afbrænding hos en af deres butikker, når du har været kreativ derhjemme.

  Så grib penslen og slip fantasien løs i trygge, hjemlige omgivelser eller book et bord i en af butikkerne, hvis du hellere vil det.

  © Tivoli PR

  Gys og gru i Tivoli og Tivoli Friheden

  Tivoli går som altid all in på hyggelig uhygge, og du kan gå på opdagelse i deres stemningsfulde have fyldt med uhyggelige spøgelser, edderkopper, fugleskræmsler og flere end 20.000 græskar, der danner rammen om Tivolis stemningsfyldte efterårssæson Bliv fortryllet af smukke lys, find Halloween-pynt eller prøv nogle af Tivolis mange efterårslækkerier fra boderne, restauranterne eller i Tivoli Food Hall.

  Halloween i Tivoli starter den 13. oktober og løber til og med den 6. november 2022. Læs mere her.

  Er du på de jyske græsgange, behøver du ikke gå glip af Halloween! Tivoli Friheden i Aarhus inviterer nemlig også til Halloween fra den 15. til 23. oktober. Her kan du glæde dig til familievenlige arrangementer og udstillinger om dagen, mens uhyggen kommer snigende, når mørket falder på. Her kan du opleve uhyggelige skikkelser og skrækindjagende genfærd, der færdes rundt i parken.

  Og hvis det ikke er nok, så tag et smut forbi Cirkus DYSTOPIA, hvor internationale cirkusartister fra Dark Thrills Entertainment vil optræde med cirkusnumre, der får hårene til at rejse sig. I cirkusset kan du blandt andet opleve de to spritnye haunts: Rædselskabinettet og Freakshow! Læs mere halloween i det jyske her.

  Dansk Arkitektur Center, Udstilling, Kultur
  © DAC / Claus Troelsgaard
  Dansk Arkitektur Center, Udstilling, Kultur
  © DAC / Claus Troelsgaard

  Arkitektur, design og månehabitater

  Kom og gå på opdagelse hos Dansk Arkitektur Center (DAC), der tilbyder ekstraordinære udstillinger, ture og events, hvor du kan få nye perspektiver på arkitektur og design.

  I efterårsferien inviterer DAC både børn, voksne, turister og arkitektnørder til et hav af aktiviteter i verdensklasse.

  DAC har derudover forlænget deres fabelagtige udstilling 'A Space Saga', hvor du kan opleve et vaskeægte månehabitat. Udstillingen handler om rumarkitektur på helt nye højder, hvor menneskets behov og psykologiske udfordringer er tænkt ind i det.

  Man kan også mærke arkitekturen på egen krop, hvis man prøver DACs rutsjebane, DAC Slide, der tager dig 4 etager ned gennem huset. Slut dagen af med at spise frokost i DACs café eller snup en kop kaffe på en af tagterrasserne med udsigt over Københavns havnefront.

  © Archello - Den Blå Planet

  Tæt på havets dyb

  Du kommer helt tæt på havets dyr og farvestrålende fisk, hvis du besøger Nordeuropas mest spektakulære akvarium, Den Blå Planet, i Kastrup. Der er oplevelser for alle aldre, og du kan se alt fra majestætiske hammerhajer til elegante rokker.

  Den Blå Planet har prisvindende arkitektur, der er kendt verdenen over, og er inspireret af kolde nordiske have samt oceanernes smukke koralrev.

  Er din nysgerrighed om havets dyr blevet vækket, så er Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg også et besøg værd. Her er aktivitetskalenderen spækket med sjove, kreative og lærerige oplelvelser for både børn og voksne.

  Museer du skal besøge dette efterår og vinter

  Er du også vild med at blive inspireret af kunst i alle former og afskygninger? Rundt om i landet finder du masser af museer, som helt bestemt er et besøg værd i løbet af efteråret og vinteren.

  © Joakim Züger - Statens Museum For Kunst

  Landets største kunstmuseum

  Statens museum for Kunst (SMK) er landets største kunstmuseum og ligger i hjertet af København. Og i løbet af efteråret kommer et nøgleværk til det danske museum.

  SMK åbner nemlig kunstudstillingen 'Matisse: Det røde atelier,' der kan opleves fra 13. oktober 2022 til den 26. februar 2023. Henri Matisse (1869-1954) er en af de helt store mestre fra det 20. århundredes kunst. I 1911 malede han kunstværket Det røde atelier, som i dag anses for at være er et nøgleværk, ikke bare i Matisses kunst, men i europæisk modernisme.

  Billedet forestiller kunstnerens atelier i den parisiske forstad Issy-les-Moulineaux fyldt med hans egne malerier, skulpturer, møbler og dekorative genstande. I et radikalt greb har kunstneren overmalet vægge, gulve og møbler med en ensartet rød farve. Tre af malerierne i billedet tilhører SMK, og det er første gang i over 100 år, at alle værkerne nu genforenes.

  SMKs kunstneriske univers er dog meget bredt, så der vil helt sikkert være noget for enhver smag, hvis man ikke er Matisse-fan.

  Designmuseum Danmark, Ombygning, Design, Arkitektur
  © Luka Hesselberg
  Designmuseum Danmark, udstilling, design, arkitektur
  © Designmuseum Danmark

  Skattejagt på Designmuseum Danmark

  Designmuseum Danmark er et oplagt valg, hvis man interesserer sig for design og kultur. Her kan man få indblik i alt fra gamle borddækningstraditioner til populærkulturens påvirkning på vores forbrugsmønstre.

  Og til efteråret åbner Designmuseet sig endnu mere op, når man kan komme med ind i arkiverne. Den 14. september åbner deres nye pop-up udstilling 'Skattejagt på Museet'.

  Udstillingen er en del af det populære DR-program, hvor man følger tidligere balletdanser Cecilie Lassen og balletmester ved det Kgl. Teater Nikolaj Hübbes skattejagt i Designmuseum Danmarks store samling af design og kunsthåndværk.

  Vi glæder os i hvert fald til at se deres færdige udstilling.

  Og hvis du befinder dig på Sjælland, anbefaler vi også at se det smukke Louisiana, der til efteråret lancerer udstillingen 'Det kolde øje - Tyskland i 1920'erne'. Udstillingen er en rejse gennem 1920'ernes brølende og eksplosive tyske kunst- og kulturliv, der i høj grad satte sine spor på den europæiske kunsthistorie.

  Ny Carlsberg Glyptotek. Musem, Historie, Design, Arkitektur
  © Ditte Isager
  Ny Carlsberg Glyptotek, Museum, Græsk, Odtiden
  © Ditte Isager

  Kom tilbage til Antikken

  Kribler det i fingrene for at se endnu mere flot arkitektur, så er Ny Carlsberg Glyptotek også værd at besøge.

  Tag en spadseretur gennem 3500 års historie og se smukke samlinger af blandt andet egyptisk, græsk og romersk kunst.

  Har du brug for et roligt åndehul, så gå til Glyptotekets vinterhave og nyd en let frokost eller kaffe i rare omgivelser.

  Psst... Er du ellevild med dansk arkitektur? Så se 11 danske arkitekturperler, du skal besøge her.

  H.C. Andersens Hus, Eventyr, Museum
  © Rasmus Hjortshøj

  Et eventyrligt sted

  En af fortidens helt store digtere har fået sit eget museum i Odense. H.C. Andersen brugte sit liv på at finde på eventylige fortællinger, som vi stadig fortæller videre og holder kært den dag i dag.

  Derfor er det oplagt at tage ind og se det fantastiske H. C. Andersens Hus , hvis man er på Fyn. Du vil nemlig komme på en uforudsigelig og medrivende rejse igennem forfatterens kreative univers og elskede fortællinger.

  På din rejse vil du opleve, at arkitekturen fletter sig sammen med den omkringliggende magiske have og den omkringliggende by. Det er bestemt et besøg værd.

  Hvis du alligevel er i Odense, anbefaler vi også et besøg på Kunst Museum Brandts.

  Gå i ét med naturen

  Vi er allerede begyndt at fornemme de gyldne toner, der sænker sig over naturen i Danmark, når vi rammer oktober. Og snart bliver det hverdag for os alle at opleve træer, marker og blade hyllet ind i de smukkeste røde, orange og gyldne toner. Sæsonen er oplagt til skønne gåture i den friske luft, røde kinder og småkolde tæer.

  © Getty Images

  Løvfalds skovtur

  Besøg Dyrehaven, som ligger tæt på København. Dyrehaven er fyldt med frodige skove, små søer og åbne bredder på ca. 1000 hektar. Her kan du komme helt tæt på vildtlevende krondyr, rådyr og hjorte. Har I brug for en pause, så tag forbi Skovbaren og nyd en kop varm chokolade eller spis lækre pandekager på deres store terrasse midt i skoven.

  I Danmarks største skovområde i Silkeborg kan du også komme helt tæt på naturen og nyde Danmarks allerhøjeste træer. Her er der også lavet specifikke ruter omkring søerne, så du kan få mest ud af turene. Læs mere her.

  Svanninge Bakker på Fyn er et af de mest unikke naturområder i Danmark. Gå en lang tur i det kuperede landskab, udforsk udsigtstårnet med udstillinger og nyd naturen fra flere udsigtsposter rundt omkring på bakkerne.

  Oplev fantastisk og særpræget natur i nationalparken ved Vadehavet, der omfavner alt fra åbent kulturlandskab, græsarealer og verdens største tidevandsområde. Området ved Vadehavet ændrer konstant form, og derfor er der stor diversitet i dyrelivet og naturen. I den kommende sæson kan du blandt andet opleve “Sort sol” bestående af enorme stæreflokke, der skaber formationer på aftenhimlen. Her kan hele familien også samles om at plukke østers, se på sæler og rovfugle.

  © Lars Gejl - Spættede sæler ved Vadehavet

  Lækre, friske råvarer

  Efteråret er lig med smagfulde, spiselige svampe og pluk-selv pærer, æbler og græskar!

  Du kan finde masser af skønne svampe overalt i hele landet, og vi er især vilde med Otterup Byskov, Tisvilde Hegn og Rold Skov. Inden du kaster dig ud i svampeeventyret, så husk at have styr på de forskellige arter.

  Danmarks største gårdbutikker, Stengården i Bregnerød og Ventegodtgaard dyrker økologisk frugt, grønt og rodfrugter, hvor du kan plukke og hente dit Halloween-græskar. Ofte er de fleste Halloween-græskar spiselige og er skønne i supper. Kast dig fx ud i denne lækre græskarsuppe.

  God jagt og bon appetit!

  © Søren Rud

  "Tippen"

  Kun en 20 minutters cykeltur fra Københavns centrum kan du se alpakaer, klappe geder og tilbringe en eftermiddag væk fra stress og jag.

  Tippen i Sydhavnen er et stort, frodigt og grønt område beliggende i København, som endnu ikke er særlig kendt for hverken københavnere eller turister.

  Det er derfor det oplagte pusterum, og du vil højst sandsynligt have stierne for dig selv.

  Gåtur, jagt, vandre, trolde, arkitektur
  © Daniel Rasmussen

  På jagt efter kæmper

  Vest for København rundt omkring i skovene, gemmer der sig seks imponerende træ-kæmper. Måske de gemmer sig under broer, på bakketoppe, eller sover på jorden?

  Tag på jagt og udforsk de skæve skulpturer, der er bygget af genanvendeligt træ af kunstneren Thomas Dambo.

  Fun fact: Når du har fundet de seks kæmper, kan du faktisk også klatre på - eller ind i dem.

  Elsker du at gå på opdagelse i naturen, så tjek konceptet geocaching ud. Her kan du kan finde “skatte” i naturen ved hjælp af en GPS-modtager.

  Efterårs luksus

  Vi siger farvel til sommeren og velkommen til efteråret og vinteren, der i høj grad kan være våd, kold og grå. Derfor er selvforkælelse vigtig, så energidepoterne forbliver høje og klar på de mørkere dage, vi går i møde.

  bath, outdoor bath, vildmarksbad
  © Karsten Winegeart

  Glamping og vildmarksbad

  Drømmer du om et ophold tæt på naturen uden at gå på kompromis med glamour og luksus?

  Så skal du prøve glamping. Glamping er et koncept med fokus på øget komfort og bekvemmelighed i hotellignende faciliteter - udenfor. Ikke nok med at du kan opleve naturen som aldrig før og vågne op til fuglefløjt om morgenen, er denne form for staycation også CO2-venlig.

  Owayy tilbyder et væld af overnatningsmuligheder, hvor du blandt andet kan sove i en svævende tipi, på en autentisk vingård eller tilbringe en nat mellem trætoppene.

  Du kan også finde et hav af overnatningsmuligheder, som har vildmarksbade midt ude i naturen. Har du brug for at sænke skuldrene og komme helt ned i gear, er denne oplevelse en vinder.

  Vinterbadning, svømme, bade, sauna
  © Wonderful Copenhagen

  Det kolde gys

  Selvom det varme vejr lakker mod enden, betyder det ikke, at badesæsonen slutter, for nu starter sæsonen for vinterbadning. Studier indikerer, at vinterbadning styrker immunforsvaret, og at vinterbadere faktisk har færre sygedage.

  Desværre er ventelisterne til mange vinterbadeforeninger stødt stigende, men det skal ikke holde jer tilbage. Der er nemlig rig mulighed for vinterbadning mange steder i landet.

  Har du brug for varmen efter et koldt dyp, så besøg de termiske bade i Carlsbergbyen og kom helt ned i gear. Læs mere her.

  Kurophold, limfjorden, ferie, spa, aflapning
  © Kurbad Limfjorden

  En perle ved Limfjorden

  Ønsker du en helhedsoplevelse, der både varmer krop og sjæl, så book et kurophold ved Limfjorden.

  Gå en tur langs fjorden i den friske vind og natur og synk derefter ned i de varme termiske bade med udsigt over havnen.

  Lad kroppen slappe helt af og book dit spaophold her.

  Sufcenter, Lynæs, Ferie, Camping
  © Lynæs Surfcenter
  Sufcenter, Lynæs, Ferie, Camping
  © Lynæs Surfcenter

  Et efterår i bølgerne

  Brug efterårferien på Lynæs Surfcenter, hvor man kan bo i fantastiske surfshacks med en femstjernet udsigt over Lynæs Strand.

  De seje brødre,Jeppe og Johan, der leder surfcenteret tilbyder alt fra kurser i bølgerne til afslappende spa og yoga.

  Man kan enten give sig i kast med kitesurfing, windsurfing, kajak eller stand up paddle. Er man mere til at gå ture ved stranden, fællesspisning, quizzer og koncerter, så har de også en masse af det. Helt klart et frirum, hvor alle i familien kan finde sig til rette.