På Göholm Gods er julen præget af smukke farver og kunst
Se blandt andet det umådeligt smukke juletræ og det helt magiske julebord.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Parret bag auktionshusene Lauritz.com og Stockholms Auktionsverk, Mette Rode Sundstrøm og Bengt Sundstrøm, har forpagtet det svenske gods Göholm i Blekinge i 15 år. Den karismatiske hovedbygning er opført i 1799, og den er beliggende på en grund med ca. 800 hektar fredet nordisk urskov med gamle, troldske egetræer, der går tilbage til 1200-tallet, og med bløde, mandshøje, mosbegroede, runde sten og klipper. Parret driver godsets skov, landbrug og jagtvæsen sammen med deres lokale godsforvalter. Det bedste ved jul på Göholm er, at den historiske hovedbygning danner en unik ramme på 1200 m2 til fri juleleg for en som Mette, der trives med at dekorere med fyldige armbevægelser og højt til loftet i indretningen. Dernæst indbyder Göholm til at dyrke den skønne svenske tradition, som Bengt elsker, med at løbe rundt i hele huset juleaften i en lang kæde med hinanden i hænderne, op og ned ad etagerne og gennem alle rum, mens man synger “Nu’ det jul igen”.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Eksplosive farvesammensætninger udgør et pejlemærke for en succesfuld indretning hos Mette. Derfor har hun på naturligste vis kombineret opsigtsvækkende, farverige fuglefigurer af fajance fra tyske Karlsruher Majolika fra Lauritz.com med et rokokobord fra Göholms originale indbo samt et art deco-unikaskab, der i sin tid er lavet af en snedkermester og håndkoloreret som en særopgave til en rektor på Charlottenborg Kunstakademi.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Godsets blyindfattede ruder tjener som en smuk ramme om en udstoppet søskildpadde og en buste af ler skabt af den svenske skulptør Karin Wiberg.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Som medejer af auktionshusene Lauritz.com og Stockholms Auktionsverk kan Mette Rode Sundstrøms passion for antikviteter, vintage og finurlige fund også ses i indretningen. Maksimalisme er nok den term, der bedst betegner hendes stil, hvor alt kan blandes – et maleri med en kentaur og nymfer fra 1800-tallet af kunstneren Johann Victor Krämer, en læderbetrukket gyngestol med træstel af Hans J. Wegner fra Getama og en antagelig italiensk palmelampe af messing. Den spektakulære lampe er i øvrigt Mettes tredje palmelampe og et samlerobjekt på grund af udtrykket og det varme, bløde lys.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Julen på Göholm Gods er traditionel og utraditionel på en og samme tid. I godsets klassiske rammer er juletræsdans og et velsmagende måltid traditionelt centrum for aftenens begivenheder, som familie såvel som venner tager del i. Det også at invitere venner juleaften står for Mette som en smuk måde at knytte bånd på og bekræfte en unik relation mellem hinanden. Julepynten er et miks af nyt og gammelt, som Mette har samlet gennem årene. Tæppet under træet er designet af Josef Frank for Kasthall.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - En rød engel fra Lauritz.com skaber en humoristisk kommentar til maleriet med tre kvinder, der er malet af en ukendt kunstner af italiensk skole.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Mettes stil udgør kontrasternes holdeplads med elegante, forfinede prismelysestager fra slutningen af 1800-tallet fundet på Stockholms Auktionsverk, som får modspil af ornamenteret keramik fra Møller & Bøgely fra 1918.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Det blå-hvide mønster får kant, når det sættes massivt sammen som her, hvor porcelænsovnens kakler i farve og ornamentik glider sammen med tapetet og foldeskærmen. Flere af tapeterne i huset er håndmalede, og dette er formentlig fra 1920’erne, hvor en del af hovedbygningen blev renoveret. Skærmen er også fra husets indbo, som emmer af historisk nostalgi, ligesom detaljen med den diskrete, skjulte dør i væggen ind til et lille skab. Den blå skulptur af træ af Tilde Grynnerup skaber et element af modernitet i rummet. Den er købt på Fuglebakke Salonen, der er en aflægger af det nomadiske udstillingsprojekt Kunstsalonen.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Godsets gamle stue har fået nyt, moderne liv i hænderne på Mette, som har ladet sin glæde for farver spille ind i kombinationen af møblerne. Det store maleri er af kunstneren Tom Krøjer, og Mette elsker det, fordi den voluminøse flade klæder hans univers. Sammen med det vilde, næsten surrealistiske tæppe skaber det et levende baggrundsbillede til den douce sofa fra Anderssen & Voll for Muuto. Den er ny, og normalt går Mette mere op i udtryk og historie end funktion og komfort, men ikke med denne raffinerede sofa, som man sidder godt i. Kakkelbordet er bemalet af Dorrit May, som malede for Bjørn Wiinblad. Mette har en del af hans værker og møbler og har altid været fan af især hans mere sjældne ting med en enklere, men stadig farverig grafik. Alt er fra Lauritz.com. Skulpturerne på bordet er formgivet af Mattias Stenberg og støbt af Skultuna i et begrænset oplag. For at skabe reference til godsets oprindelige stil og drage et klassisk element ind bruger Mette husets lysekrone og en væghængt prismelysestage, der med sine levende lys skaber en intim stemning.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Som moderne kontrast til de sarte pasteller og malede, romantiske blomsterguirlander på væggen har Mette møbleret med to cool, skulpturelle lædersofaer i stuen. De små sofaborde er unikaværker formgivet af den svenske designer Lisa Hilland, og de er købt på en tema-auktion, da Lauritz.com udstillede med organisationen Svensk Form under Milano Design Week. Sammen danner de et fint mønster i sofagruppen, der har et samlende underlag med et moderne tæppe, der er designet som en nutidig fortolkning af klassiske tæppemønstre fra Mellemøsten.