Kan du heller ikke få nok af julemarkeder? Find de mest stemningsfulde her

BO BEDRE's store 2018 guide til de bedste julemarkeder rundt omkring i Danmark, samt Nordtyskland, der i sandhed er julemarkedernes paradis.

tivoli jul julemarked juletræ parterrehaven

© Tivoli

BO BEDRES store guide til julemarkeder

Den søde juletid er på vej, og det betyder tid til julemarkeder! Tid til at duften af glögg og brændte mandler spreder sig over det ganske land i takt med, at de stemningsfulde og fortryllende markeder dukker op i hver en dansk by - stor som lille.

Vi guider dig og giver et overblik over nogle af de mest hyggelige julemarkeder rundt omkring i Danmark samt et par stykker i julemarkedernes slaraffenland; Tyskland.

Guiden er delt op i følgende områder og typer af julemarkeder:

  • De store københavnske julemarkeder.
  • Jul på slotte og herregårde rundt omkring i Danmark.
  • Jul i de større danske provinsbyer.
  • Julemarkeder i Tyskland: Berlin, Hamburg og Lübeck.
højbro plads julemarked bjælkehytter juletræ

© Julemarked Højbro Plads

Julemarked i København

Skageraks julemarked

Den sidste weekend i november åbner Skagerak op for deres årlige julemarked. Her vil man kunne møde en række kunsthåndværkere indenfor keramik, tekstil, papirklip og meget mere, der viser frem og sælger deres produkter. Der er desuden mulighed for at gå på opdagelse i glögg, småkager og mange flere lækkerier. Besøg julemarkedet d. 24 november kl. 11-17.

Jul i Tivoli

Den hyggelige forlystelseshave i København har juleåbent fra d. 17 november til d. 31. december.

Udover de mange forlystelser byder jul i Tivoli også på en masse andet underholdning for hele familien. Oplev blandt andet havens funklende julelysshow, Tivoli-Garden spille stemningsfulde juletoner, Lucia-optoget bære lyset frem eller gå på opdagelse i Tivoli Foodhall, hvor du kan nyde en festlig julemiddag i hyggelige omgivelser. Hvis du vil inspireres af smuk julepynt i alle afskygninger samt smage på lækre julespecialiteter, kan du besøge de mange boder i julelandsbyen.

Jul i Tivoli har åbent fra kl. 11-23 søndag til torsdag. Fredag og lørdag er der åbent til midnat.

Du kan også fejre din nytårsaften i Tivoli, idet Tivoli holder åbent nytårsaftensdag i tidsrummet kl. 11:00-00:30.

Jul på Christiania

Københavns ældste julemarked, der har eksisteret siden 70'erne, finder du i Den grå Hal på Christiania. Julemarkedet byder blandt andet på live musik, boder samt masser af atmosfære og stemning.

I år har Christianias julemarked åbent fra d. 8. -20. december hver dag i tidsrummet kl. 12-20. Den sidste dag lukker markedet dog kl. 18. Følg Christianias julemarked på Facebook.

Julemarked på Højbro Plads

Mellem d. 16. november - 22. december er der julemarked i hjertet af København på Højbro Plads. Omgivet af Københavns smukke bygninger skaber markedet den ultimative julestemning med flot pyntede juletræer, 80.000 funklende julelys samt hyggelige træboder, hvor du kan smage på alverdens julelækkerier samt lade dig inspirere til julegaveindkøbene.

Læs mere om julemarkedet på Højbro Plads.

Julemarked i Kødbyen

D. 1. og .2. december byder Kødbyen traditionen tro til det hyggeligste julemarked. Der vil være nybagte boller, hvid glögg, æbleskiver og meget andet julestads. Du kan læse mere om julemarkedet her.

Julemarked på Kongens Nytorv

Fra d. 16. november - 22. december står julemarkedet på Kongens Nytorv klar med julegodter, rygende varm glögg og boder, der bugner med idéer til både julegaver og juledekorationer. Samtidig kan du nyde D'Angleterre og Magasin, der står i deres fornemmeste julepragt.

Julemarkedet på Cirkusmuseet i Hvidovre

På Cirkusmuseet finder du Hvidovres hyggeligste julemarked. Her kan du gå på opdagelse i et væld af lækre boder, hvor du blandt andet kan købe lokalt brygget øl, vin og kunsthåndværk. Desuden kan du nyde en dejlig tur med hestevogn eller prøve at ride på en islænderhest. Julemarkedet finder sted søndag d. 9 december fra 10-15, og du kan læse mere det her.

Flids julemarked i Nørrebrohallen

I Nørrebrohallen finder du d. 1. -2. december Flids udstilling og julemarked, der har fokus på kunst og design. Til Flids julemarked kan du møde nogle af nutidens passionerede kunstnere, kunsthåndværkere og designere, der udstiller og sælger deres værker samt giver et indblik i aktuelle kreative tendenser.

Balders Julebiks

D. 10. december finder du i Nørrebrohallens multisal Balders Julebiks, der med god stemning og oppyntning lover julehygge fremfor juleræs.

Amagermuseets julemarked

Museum Amager inviterer indenfor til et hyggeligt julemarked og en nostalgisk juleudstilling. Her kan du blive inspireret af alskens hjemmebagte godter, strikkede huer og rygende varm glögg. Julemarkedet er den 24. og 25. november, så det er det perfekte marked til at starte juletiden på.

Du kan læse mere om Amagermuseets julemarked her.

Gavnø Slot julebazar julemarked

© Gavnø Slot

Julemarked på slottet

Også mange slotte, gods og herregårde rundt omkring i Danmark byder på hyggelige julemarkeder, der er et besøg værd. Her er de autentiske lokaler og den omkringliggende smukke natur i høj grad med til at frembringe den hyggelige stemning og gennemførte juleatmosfære - og i disse omgivelser er det bestemt ikke svært at forestille sig, at der kravler nisser rundt i det skjulte.

Her er et par af de største julemarkeder på de danske herregårde.

Julemarked på Næsbyholm Slot

På Næsbyholm Slots julemarked er der masser af inspiration at hente - både for store og små. Der er spændende boder med smarte julevarer og julepyntede stuer. Selveste Julemanden kommer også på besøg. Julemarkedet er d. 1. og 2. december fra kl. 10-16.

Jul på Engestofte Gods

På Lolland er der julemarked på Engestofte Gods d. 1.-2. december fra kl. 10-16. Her kan du opleve musik og underholdning samt besøge et hav af stader, der både byder på lokale fødevarer og kvalitetsprodukter, moderne design og en masse nisser.

Julebazar på Gavnø Slot

På Gavnø kan du allerede d. 3.-4. og d. 9.-11. november besøge de 150 julestande i slottets historiske avlsbygninger. Gavnø Slots julebazar er Danmarks største julemarked og byder med sin hyggelige oppyntning og smukke omgivelser på masser af julestemning.

Jul på Svenstrup Gods

Igen i år åbner Svenstrup Gods op for deres traditionsrige julemarked d. 24. -25. november, 1. -2. og 8. -9. december. Her er der både mulighed for at finde årets juletræ, men der er også mange andre hyggelige aktiviter for både børn og voksne.

Julemarked på Koldinghus

På det gamle kongeslot i Kolding kan du d. 8. og 9. december besøge deres store julemarked. Her kan du opleve den gode julestemning og blive inspireret af de mange boder med et stort udvalg af julepynt og håndarbejde.

Jul på Kronborg

I Helsingør er der julemarked på Kronborg d. 7. - 9. december kl. 12-17. Her kan du i stemningsfulde juleomgivelser møde en masse spændende udstillere samt besøge slottets museum.

Jul på Grønnesse Gods

I Hundested kan du besøge det traditionsrige og eksklusive julemarked på Grønnesse Gods. Julemarkedet er åbent d. 1. -2. december kl. 10-17, hvor du kan finde smukke juledekorationer, juletræer og få inspiration til årets julegaver.

Jul på Bernstoff Slot

Til julemarkedet på Bernstoff Slot bliver der spillet på alle de klassiske tangenter. Her er både julemand, julekager og masser af julehygge. Julemarkedet er d. 7. - 9. december kl. 10-16. Undtagen fredag d. 7., hvor julemarkedet har åbent fra kl. 15-20.

Jul på Haughus Gods

På Haughus Gods er der julestemning fra top til tå. Her kan du gå på oplevelse i et væld af juleboder med alt fra antik til hjemmestrik. På gårdspladsen kan du nyde alle de lækre julegodter, mens du holder varmen med et glas glögg. Besøg det storstilede julemarked på Haughus Gods d. 10. -11., 17. -18. og 24. -25. november.

Jul på Rosenholm Slot

På Rosenholm Slot er de store slotsale pyntet sirligt op til jul med store juletræer. Julemarkedet har noget for alle med over 70 udstillere, så der er rig mulighed for at gå på jagt i lækkert julepynt og geniale gaveideer. Besøg Rosenholm Slots julemarked d. 10. -11. og 17. -18. november.

Jul på Tirsbæk Gods

D. 8.-9. og 15.-16. december kl. 11-17 kan du besøge julemarkedet på Tirsbæk Gods ved Vejle. I godsets smukke avlsbygninger finder du de mange udstillere, der sælger alt fra glaskunst til nisser og julepynt. Der er derudover også mulighed for at fælde sit eget juletræ i den tilhørende skov.

Jul på Kragerup Gods

D. 10. og 11. november kan du besøge det storslåede julemarked på Kragerup Gods. For 22. år i træk står mere end 100 stande klar med alt fra brændte mandler og kastanjelikør til pileflet og blomsterdekorationer.

Jul på Valdemars Slot

Udover de smukke omgivelser og en pause fra al julestressen byder julemarkedet ved Valdemars Slot også på et væld af boder med lækkert håndværk, julegodter og alskens pynt. Besøg julemarkedet d. 1. -2. december og d. 8. -9. december.

Jul på Gram Slot

Tre weekender i november inviterer Gram Slot til julehygge, hvor de har pyntet det smukke, historiske slot i festlige klæder. Her kan du gå på opdagelse i julemarkedets mange boder eller give Julemanden et besøg i hans værksted. Besøg julemarkedet d. 10. -11., 17. -18., 24. -25. november.

Jul på Harridslevgaard Slot

Det flotte Harridslevgaard Slot slår dørerne op til et storslået julemarked, hvor der ikke er sparet på noget. Der vil være mange boder med juledekorationer, gaver og lidt sødt til ganen. Julemarkedet på Harridslevgaard Slot har åbent d. 17. -18., 24. -25. november og 1. -2., 8. -9. december.

Jul på Ryegaard Gods

På det hyggelige julemarked på Ryegaard Gods kommer du uden tvivl i ægte julestemning. Tag en hestevognstur ud i den store juletræsplantage og find årets juletræ, eller smag på lækre julesmåkager og gå ombord i de mange fine boder. Julemarkedet er åbent fra d. 1. december til d. 23. december kl. 10-16.

Julemarked Aalborg

© Julemarked på Gammeltorv i Ålborg. Foto: Mick Anderson

Julemarked i andre danske byer

Der er heldigvis julemarkeder i rigtig mange danske byer til at sprede stemning og glæde. Du får her en liste over blot nogle af de største julemarkeder i de øvrige danske byer:

Jul hos Gisselfeld Kloster

På Gisselfeld Kloster starter julen tidligt. D. 16. - 18. og 23. - 25. november kan du nemlig komme i julestemning blandt utallige boder, hvor du kan i opdagelse i julepynt, keramik og gaveideer.

H. C. Andersen Julemarked i Odense

Eventyrbyen Odense har selvfølgelig et julemarked, der er inspireret af eventyrdigteren H. C. Andersen. Odenses gamle bydel fejrer i perioden d. 30. november, 1. -2. december og 7. -9. december jul som i gamle dage, med alt hvad der dertil hører af markedsboder, julelækkerier, nisser og julekor.

Jul i Esrum Kloster og Møllegård

julemarkedet i Esrum Kloster bugner det med lækre delikatesser fra Frankrig og klostre rundt omkring i Europa. Vi lover, at dette er julemarkedet, som du ikke går sulten fra. Besøg julemarkedet i Esrum Kloster d. 30. november kl. 12-20, d. 1. -2. december fra kl. 10-17.

Julemarked i Den gamle By i Århus

Den gamle By i Århus har i høj grad også kulissen til et hyggeligt julemarked. Du kan i de pyntede og stemningsfyldte omgivelser opleve julens historie gennem mere end fire århundreder og derudover finde unikke gaver i de historiske butikker og boder.

Besøg julemarkedet i Den gamle By mellem d. 17. november og 1. januar.

Julemarked i Ridehuset i Århus

I hjertet af Århus er der julemarked i det gamle Ridehuset fra d. 24. november til d. 20. december. Det smukt julepyntede marked har fokus på kunsthåndværk og design samt innovative tiltag.

Jul i Friheden Århus

I Århus byder også Tivoli Friheden velkommen til en magisk juleoplevelse, når de åbner op for en verden fyldt med nisser, juleboder, utallige lys og gennemført julestemning. Jul i Friheden kan besøges på udvalgte dage fra d. 17. november til d. 30. december. Se specifikke åbningsdage og -tider her.

Jul hos Topkær i Århus

Kom indenfor i den festlige julestue hos Topkær. Her kan du fælde årets juletræ, gå en forfriskende tur i juletræsplantagen og nyde æbleskiver og glögg. Julestuen har åbent fra d. 10. november til d. 23. december fra kl. 10-18.

Jul hos Børglum Kloster

Julemarkedet hos Børglum Kloster er det perfekte sted at få helt styr på julestemningen. Børglum Kloster åbner op for deres private stuer, hvor der er festligt pyntet op. Rundt omkring i klosteret vil der være stande med julepynt og smagsprøver, og du kan nyde et glas glögg i det gamle herregårdskøkken. Besøg julemarkedet d. 16. -17. og 23. -25. november.

Jul hos Designskolen Kolding

Designskolen Kolding slår dørene op for deres årlige julebazar d. 7. -8. december, hvor du kan købe lækre unikadesigns produceret af nuværende og tidligere elever.

Jul i Tønder

julemarkedet i Tønder er der både snegaranti og visit fra Julemanden. Desuden kan du opleve det festlige optog gennem Tønders gågade, hvor du absolut vil komme i julestemning. Besøg julemarkedet fra d. 10. november til d. 23. december.

Julebyen i Esbjerg

Esbjerg har sin egen lille juleby med en snes julehytter. I hytterne sælges julestads og juleknas, delikatesser, kunsthåndværk og meget mere – og på Torvet finder du en stor skøjtebane, som er gratis at bruge. Julebyen finder du i hele december.

Julemarked i Randers

Vingården Cold Hand Winery slår d. 15. og 16. december fra kl. 10-16 porten op for det årlige julemarked. Gården vil være smukt pyntet, og der vil være lækre specialvarer, juleplatter, hjemmelavede æbleskiver og selvfølgelig en god, stærk gløgg.

Julemarked i Ålborg

Fra d. 17. november til den 23. december kan du opleve det hyggelige julemarked på Gammeltorv i Ålborg, der byder på alt, hvad julehjertet begærer. Besøg de mange små boder og hytter hvor du finder både inspiration til årets gaver og kan smage de mange forskellige julelækkerier. Du kan også tage en tur i pariserhjulet og nyde udsigten over Ålborg.

Julemarked i Nyborg

Den står på juleknas, gaveideer, aktiviteter og julestemning i lange baner, når den gamle kongeby, Nyborg, igen slår dørene op til julemarked d. 30. november, 1. -2. december, 7. -9. december.

Julemarked på Stændertorvet i Roskilde

Der er julemarked på Stændertorvet hver weekend i december. Torvet, der siden middelalderen har været byens knudepunkt, er omgivet af Roskilde Domkirke og rådhuset, hvilket skaber en smuk kulisse til det stemningsfyldte julemarked. Besøg julemarkedet mellem d. 1. og 23. december.

Julemarked på Gothenborg

Nyd de hyggelige omgivelser ved Gothenborg, når de d. 24. og 25. november slår dørerne op for deres traditionsfyldte julemarked. Her kan du finde et væld af stande med håndværk af høj kvalitet og stille sulten i lækre æbleskiver.

Julemarkeder i Tyskland

Mange af de danske juletraditioner kommer fra Tyskland for eksempel juletræet og julemarkederne. Så selvom vi med vores mange gennemførte julemarkeder i Danmark måske føler, at det er en ægte dansk tradition, er det altså ikke tilfældet. Julemarkedet med dets boder og salg af julegodter og husflid er oprindeligt et lån fra Tyskland, hvor de højtidsbetonede markeder har eksisteret siden 1300-tallet.

Af samme grund er Tyskland bestemt et besøg værd, hvis man vil opleve nogle af verdens ældste og størst anlagte julemarkeder. Her er et udpluk af julemarkeder, som kan besøges i tre af de største nordtyske byer.

Jul i Berlin

Berlin er en kæmpeby med utallige julemarkeder - her ville man nemt kunne få uger til at gå, hvis man skulle besøge dem alle. Her er tre af de største:

Juletryllerier på Gendarmenmarkt. Dette julemarked foregår på den mest fortryllende plads i det gamle Østberlin med en kirke i hver sin ende og et stort koncerthus i midten. Du kan besøge det smukke julemarked fra d. 26. november til d. 31. december.

Julemarked ved Gedächtniskirche. Fra d. 26. november til d. 6. januar kan du besøge de 170 julestande og hytter på dette hyggelige julemarked i hjertet af den pulserende bydel City West.

Julemarked på Alexanderplatz. Oplev Alexanderplatz blive forvandlet til en farverig vinter- og juleverden, når den berømte plads i det gamle Østberlin fra d. 26. november til d. 26. december holder stort julemarked.

Julemarked med oplyste boder foran kirke Tyskland

© WeihnachtsZauber Gendarmenmarkt

Jul i Hamborg

Det største og mest traditionsrige julemarked i Hamborg ligger ved pladsen for byens rådhus - Rathausmarkt. Det populære julemarked kan besøges fra d. 26. november til d. 23. december. Derudover findes der utallige andre større og mindre julemarkeder i Hamborg. Kig omkring på denne julemarkeds-side fra Hamborg, hvor de fleste af byens julemarkeder er omtalt.

Jul i Lübeck

Lübeck ligger ikke langt fra det sydlige Danmark. Byens største og mest stemningsfulde julemarked ligger ved rådhuset, hvis oprindelse går tilbage til begyndelsen af 1200-tallet, og som er en af de største og vigtigste bygninger i Tyskland.

Jul i det øvrige Tyskland

Det var kun et par highlights fra de største af de nordtyske byer. Der findes hundredevis af andre julemarkeder rundt omkring i Tyskland, som bestemt også er et besøg værd. Kig eventuelt rundt på de mange tyske julemarkedswebsites. Der findes lister, hvor de fleste julemarkeder - små som store - i Tyskland er nævnt.

Relaterede Artikler