Sådan laver du det fineste perlejulepynt

Gør julen kreativ ved at lave din egen pynt. Se her, hvordan du laver de sødeste perleringe og perlejuletræer.

Pynt op med perler

Håndarbejde er en af tidens stærkeste trends – og hvorfor ikke bruge de mørke aftener i vintertiden på at fremstille pynt, der emmer af eventyr og glitrende håndværk? Perledekorationer kendes især fra Frankrig, hvor de hurtigt bevægede sig ind i haute couture-husene. Vi viser dig grundteknikkerne, så du selv kan skabe julepynt.

Juletræ af perler
© Peter Kragballe
Juletræ af perler
© Peter Kragballe

Perlejuletræ

Juletræets grene er lavet efter teknikken, som man ser på nedenstående billede.

Sådan gør du

Øverst på træet er der få buer på “grangrenen”. Jo længere nede på træet du kommer, jo flere buer skal der sættes på. På træet vist på billedet er der 1 top, 2 grene med 5 buer, 3 grene med 7 buer, 3 grene med 9 buer og 3 grene med 11 buer. Ønsker du et højere træ, fortsætter du bare med flere “grangrene”. Vi har sat det lille træ i en sten med hul, men man kan også sætte det i en lille klump ler.

For at opnå sneeffekten på grenene har vi sat én klar og to hvide perler yderst på buerne.

Juletræspynten er det perfekte begynderprojekt til at lære de forskellige teknikker. Brug en lidt større perle, og kast dig ud i det. Det er nemt og kræver bare lidt tålmodighed.

Skabelon af juletræet
© Peter Kragballe
Perleringe
© Peter Kragballe
Perleringe i forskellige farver
© Peter Kragballe

Perleringe

Ringene, der både kan bruges på juletræet, som servietringe og som lyskranse, er lavet efter teknikken, som er vist på nedenstående billede. Det er en dejlig, nem teknik, som bare bliver finere, jo mere tilfældig den er.

Sådan gør du

Miks en blanding af fem-syv farver i en skål, og sæt dem på ståltråd helt tilfældigt. Jo mindre perler du bruger, jo tættere og mere kompakt bliver resultatet. Du behøver ikke at arbejde med en meget lang ståltråd; enderne på ståltråden kan nemt sættes sammen til sidst – ganske enkelt ved at sno ståltråden. Når du har en tilpas lang perleranke, sættes de to ender sammen ved at sno ståltråden sammen. Form din ring, så den bliver rund og tæt – ståltråden er nem at forme og arbejde med.

Skabelon af perleringe
Skabelon af perleringe
© Peter Kragballe