Arkitektens hjem er fyldt med unikt, hjemmelavet julepynt af papir

Vi er især imponeret over den fortryllende adventskrans, der bestemt ikke ser hjemmelavet ud.

Papirklip udgør julepynten hos Amanda Betz. Det enkle materiale skaber en let, men også eventyrlig stemning i julehjemmet, fordi det snyder sanserne med de virkelighedstro former. Her hænger klippet som en overdådig dekoration over spisebordet i lejligheden i København, som hun deler med sin mand, komponisten og musikproduceren Fridolin Nordsø.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Julen klippet i papir

Julepynten hos arkitekt Amanda Betz er klippet af papir med virkelighedstro motiver som bærgrene, gran og stjerneskud, men også med mere eventyrlige og finurlige motiver.

Selve juleaften holdes hos skiftende familiemedlemmer fra Amandas og hendes mand Fridolins store, forgrenede familie.

Amanda Betz folder papir i et spændingsfelt mellem arkitektur, design og kunst, og hendes atypiske værker klassificeres som kunsthåndværk.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Julen i hjemmet er præget af avanceret papirklip fra Amandas hånd. For at skabe en ægte julestemning har hun arbejdet med klassiske temaer som stjernen, blomsten og den grønne gran. Ligeledes har hun valgt traditionelle rødlige toner, som man forbinder med julen, men løsnet farven op med lyserødt og hvidt for at give et spil. På juletræet har hun foldet en stjerne, som hun også sælger under navnet Stjernesol. De lyse træstole er fra Takt, og spisebordet er fra Københavns Møbelsnedkeri. Amanda har selv designet bordpladen med forskellige typer træ.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Hjemmet er fyldt med smukke papirklip hver jul

Kunstnerisk udført papirklip, der med 3-d-effekt efterligner virkelighedens materialer, fungerer som juledekoration i arkitekt Amanda Betz’ lejlighed i København.

Hun er gift med komponist og musikproducer Fridolin Nordsø, som hun har to drenge med. Det er dog hende alene, som står for julens kreative udsmykning i hjemmet.

Gennem livet har Amanda nemlig papirfoldet sin vej frem til at designe for Le Klint, vinde priser og udstille på kuraterede udstillinger og museer med sit utrolige formsprog, og derfor er det med den største naturlighed, at Amanda hvert år fylder hjemmet med smukke papirklip efter gammel skik.

Det er nu ikke hende selv, der står for selve juleaften, for den løber af stablen skiftevis hos hendes svigerfamilie og hendes egen familie, hvor der også er flere skilsmisseled.

Med sin borddækning har Amanda efterstræbt at skabe en poetisk stemning med fine små detaljer, som man kan gå på opdagelse i. Hendes udgangspunkt for at dække bord er, at man skal gøre sig umage, så folk føler sig velkomne. Med de forskelligt farvede lys fra ester & erik har Amanda skabt en fin farvepalet, hvor tonerne passer til bordpladen, der har farve fra forskelligt træ. Stjerneglassene fra Holmegaard har Amanda fået af en veninde, og bestikket er fra Iittala.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

De levende blomster er hos Amanda erstattet af foldede, origamilignende kuvertbuketter. De gør indtryk med de mange lag og vidner om, at bordpynt kan opstå i
mange former, så længe man har fantasi.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

De foldede servietter er højdepunktet

For at nå at se hele den store familie med de mange forgreninger fejrer hun og Fridolin både lillejuleaften og juleaften. Selve juleaften forløber normalt ret traditionelt, men med afvigelser i forhold til menuen, da der er flere vegetarer.

– Juleaften laver vi tre typer julemad. Der er den traditionelle menu, som består af and med svesker og æbler, brunede og hvide kartofler, brun sovs, hjemmelavet rødkål og en dadel-appelsin-salat. Vegetarerne i min svigerfamilie får derimod en indisk karryret, men de spiser risalamande med mandelgave med os andeelskere. Derudover er der nogle i familien, som bare vil have risengrød, og det tager vi så med. Og så er der et fast ritual med, at farfar skal have sin bridgeblanding, og farmor sin Fanta. Alle opgaver er fordelt, og vi forsøger hvert år at nå middagen til tiden. Det lykkes nogle gange, fortæller Amanda, der altid står for borddækningen og især ser frem til, når servietterne skal foldes.

Juletræet er pyntet med raffinerede, hvide kræmmerhuse, som Amanda har klippet, og røde glaskugler fra Iittala. Ved at holde farverne på et minimum bliver de få ting på træet fremhævet frem for at forsvinde i et større farveorgie.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

På sofabordet fra Menu har Amanda lavet en opsigtsvækkende opstilling ved at blande friske blomster med vildt papirklip. Vasen er fra Helle Mardahl, og nisselysestagen er fra Klip Klap. Over arrangementet hænger en uro, der naturligvis også består af papirklippede elementer, der ligner luftige grantræer.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

"Papirklip hjælper med at skabe stemning"

Eftersom Amandas juleaftener har været fordelt mellem en stor familie, er de traditioner, hun kommer tættest på at have, dem, hun skaber inden juleaften.

Hvert år laver hun konfekt med sine venner og gaver med sine børn, så de lærer glæden ved at gøre sig umage og give andre noget. Især går hun op i, at pakke gaverne sirligt ind med hjemmelavede bånd og kort – for hende er det en stor glæde. Højest vægter hun dog den gode stemning juleaften.

– Papirklip hjælper med at skabe stemning, men der er ingen juleaften, som er perfekt, medmindre alle nyder at være lige der, hvor de er. Jeg havde tidligere den opfattelse, at en juleaften skulle være præcis som den, jeg var vokset op med. Men det gode ved at blive voksen er, at man opdager, at livet er foranderligt, og at en juleaften ikke er defineret entydigt, og at det er tiden, der viser, hvem der bliver ens familie. I sammensatte fællesskaber er det vigtigt, at man gør sig umage og inkluderer alle, hvilket også indebærer, at man viser, at man har tænkt på hinanden. Julen handler i sin essens om den konstellation af mennesker, man befinder sig med. Selv kan jeg bidrage med papirklip, men synes, at det er hyggeligere, når min svigermor pynter træet hos sig selv med sine familieminder, som på den måde også bliver en del af mine børns minder, fortæller Amanda.

Amanda folder og klipper alle sine værker ud af kvalitetspapir. Med den tykke struktur og elfenbensfarver skaber det et eksklusivt udtryk. Da familiens juleaftener skifter fra år til år, er der ikke helt faste traditioner på den dag. Derfor har Amanda skabt sine egne traditioner, som ligger i dagene før jul, hvor hun pakker gaver ind.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press

Den stilrene adventskrans fra Ferm Living har Amanda givet finurligt liv med klippede stjerneskud og ornamenter. Farvemæssigt changerer papiret mellem flere pasteller, hvilket også er tilfældet med lysene, der er en variation af lyserød. Det skaber et sart udtryk, der ikke larmer, selvom der sker meget på kransen.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glotti Press