Bag kulissen hos en papirkunstner

Fra papir til kunst. Louise Helmersen folder papirdesigns til både Illums Bolighus, Guggenheim og Louvre. Få et eksklusivt indblik i hendes arbejdsrum.

Louise Helmersen er grafisk designer, arkitekt og papirkunster. Sammen med sin mand, Kent Sejdelin, driver de virksomheden Livingly. De designer og producerer papirkunst, mobiler og kort - alt sammen med udgangspunkt i papir. Kunderne er typisk designbutikker og kunstmuseer, eksempelvis Illums Bolighus, Designmuseum Danmark, Guggenheim og Louvre. Louise har netop været aktuel på TV i programmet Made in Denmark på DR1.

Se mere på www.livingly.dk

HVORFOR SER DIT ARBEJDSRUM NETOP SÅDAN HER UD?

Da Kent og jeg startede Livingly i 2008, købte vi samtidig kunsthåndværkerfirmaet Anni & Bent Knudsen fra Kolding, og vi lejede os ind i deres lokaler det første år. Vi ønskede dog at få virksomheden hjem, og vi indrettede vores “lade” som lager og produktion. Virksomheden voksede dog hurtigt ud af de 110 kvadratmeter. Så i 2012 flyttede vi lager og kontor til et andet sted i byen, og siden har laden været brugt som vores atelier og værksted, når der fx skal udvikles nye produkter. Det er fantastisk at have fået frigjort den plads, og det betyder meget for mig, at der er lys og luft omkring mig, der hvor jeg skal være kreativ. Vi har også fået plads til et langt bord, så vi kan lave workshops. Stilen er praktisk - Det er et værksted, som skal kunne tåle at blive brugt til lidt af hvert.

HVORDAN KAN MAN SE, AT DET ER DIT ARBEJDSRUM?

Rummet er fuld af papir i alle afskygninger. Der hænger egne kreationer og prototyper over det hele. Der er trukket mange wires i loftet, så jeg altid lige kan hænge mine projekter op og vurdere dem. Der står et par gamle maskiner, som vi tog med fra Kolding, en skæremaskine og en gammel stansemaskine. Stansemaskinen bliver ikke brugt nu, men er et sjovt klenodie… Kent har også et fint gammelt læderbetrukket skrivebord med stol, som har været Bent Knudsens. Jeg har selvfølgelig også mine redskaber her.

HVAD ER VIGTIGST FOR DIG AT HAVE, NÅR DU ARBEJDER?

Jeg bruger min skitsebog rigtig meget til at gemme ideer og tanker. De første modeller til mine papir-designs laver jeg typisk i hånden med saks, kniv, lim og tråd. Dernæst tegner jeg dem rent på min computer. Herefter går jeg tilbage til arbejdsbordet og laver de første prototyper. Der ligger papir i alle mulige farver. Det er rart at kunne gå og plukke fra hylderne. Kniven og skæreunderlaget kan jeg ikke undvære. Og jeg elsker at arbejde ved det gamle pakkebord fra Anni & Bent Knudsens kælder, som vi har stående midt i rummet. Computeren er min forlængede arm - den er altafgørende for mig, da man skal være meget præcis, når man arbejder i papir på den måde, jeg gør. Desuden bruger jeg min computer til alle de grafiske opgaver, som byder sig både i Livingly og tegnestuen.

HVAD ER DET STØRSTE DU HAR OPNÅET I DIT ARBEJDSRUM?

Jeg har haft rigtig mange gode oplevelser med både Livingly og tegnestuen. Senest med min deltagelse i Made in Denmark, hvilket var en stor oplevelse for mig personligt. Det er jo ikke hver dag, man får tilbud om at vise, hvor kreativ man kan være, foran hele familien Danmark. Det var superskægt og inspirerende!

Hvis jeg skal pege på et særligt design, som har betydet mest for mig, vil det nok være min stjerne, som jeg viste i Made in Denmark. Jeg havde en fornemmelse af, at jeg havde konstrueret noget særligt, da jeg helt tilbage i 2005 tegnede og skar den første stjerne. Den blev gemt i en skuffe i nogle år, og senere skulle den vise sig at blive en af vores mest succesfulde designs. Den har nu gået sin sejrsgang i mange lande, og stjernerne har også dekoreret prominente museer og forretninger. Den engelske stormagasin-kæde John Lewis valgte i 2013 at bruge stjernen som bærende element i deres juleudsmykning i samtlige butikker. Kæden valgte i øvrigt at kalde den “Super Star” - hvilket jeg synes er ret sjovt!

En anden virkelig spændende opgave, vi har løst, var at lave 36.000 håndlavede kort for Christian Dior. Vores hjemmearbejdere var fantastiske - de kom mildt sagt på overarbejde der.

HVAD ER EN KLASSISK OVERSPRINGSHANDLING I DIT ARBEJDSRUM?

En klassisk overspringshandling for mig, når jeg arbejder i atelieret, er at jeg bliver inspireret til lige at afprøve nogle ideer, der popper op, mens jeg egentlig er ved at arbejde med noget andet. Sådan kommer nye mobile-skitser ofte til verden. Og sådan er det vel med kreativitet, det kommer bare væltende, når man mindst venter det - og så er det bare med at gribe ideerne, inden man glemmer dem igen.

Vi bor meget naturskønt - og sådan en dejlig forårsdag med blomster i æbletræerne og et helt symfoniorkester af glade fugle, er naturligvis fantastiske rammer for en lille pause i arbejdet. Vores drivhus i haven fungerer som en havestue for os. Vi har sjældent tid til at passe en masse planter - så der er murstensgulv, en frodig vinplante, et bord og bænke - og de dejligste grønne omgivelser.