Kontroversielt, blåt snedkerkøkken i moderne shaker-stil

Efter hele 12 forskellige farveprøver fandt ejeren den helt rigtige blå.

Det blå køkken i shakerstil er ligeledes fra Køkkenskaberne. Der er tænkt i personlighed og kontraster som med de sorte Mantis-væglamper, der skaber et flot modspil til de blanke, hvide Delft-fliser fra Fired Earth, hvor otte af dem har håndmalede motiver af fugle og blomster. Kogepladen og ovnen i ekstra længde er fra Gaggenau, lavastenpladen er fra File Under Pop, mens keramikken er fra hhv. Ferm Living og Stilleben samt fund fra rejser.

© P. Wessel

Moderne shaker køkken

Et hvidt, upraktisk og anonymt køkken blev udskiftet med et blåt, snedkerlavet shakerkøkken, hvor detaljer som et genbrugsvindue og en åben reol giver personlighed.

Se køkkenets gennemgribende forvandling.

Mette Kirstine Brinch er boligstylist og står bag indretningsvirksomheden Unikke Rum. Hun har brugt sine professionelle erfaringer til udførelsen af sit eget køkken, som hun deler med sin mand, Rune Brinch Kristensen, og deres børn, Alfred og Julius på 10 og 13 år, samt bassethunden Gilbert.

© P. Wessel

Hvor der før var et indbygget skab, har parret nu prioriteret en hyggelig siddeplads. Der er til gengæld lavet plads til opbevaring i skuffer under bænken og i det mindre skab under loftet. Magasinholderen samt hynden i kernelæder er fra Køkkenskaberne.

© P. Wessel

Det gamle køkken udskiftes

Der var ingen tvivl om, at det gamle køkken skulle udskiftes, da boligstylisten Mette Kirstine Brinch og hendes mand, Rune Brinch Kristensen, købte deres nye hus.

Ejendomsmægleren gættede på, at køberne ville åbne op mellem køkken og spisestue, men da parret netop havde boet med et køkken-alrum, ville de bevare husets stil med mange rum.

Blot savnede de mere åbenhed og lys. Men det kunne løses ved at fjerne en halvvæg ved indgangen, ved at sætte nye og større vinduer i samt ved at sætte et gammelt vindue fra Genbyg ind i den gamle serveringslem.

På den måde fik rummets mørke ende tildelt ekstra lys fra hallen overfor. Dog viste renoveringen sig at være mere omfattende, end de havde regnet med, da der dukkede adskillige ubehagelige overraskelser op.

Et uudnyttet gennemgangsrum blev integreret i køkkenet ved at lægge samme sildebensparket fra MW Gulvteknik og bygge en vægreol i køkkenets blå farve. Med de åbne hylder i forskellige størrelser fungerer den som en stor sættekasse, hvor Mette Kirstine nemt kan skifte udtryk med keramik og bøger.

© P. Wessel

Da radiatoren står på et meget synligt sted i køkkenet, valgte parret en gammeldags radiatorskjuler fra Københavns Listefabrik, der også fungerer som en lille hylde. Pendlen er fra Nuura, og den blå skål i vinduet er fundet på et loppemarked i Provence.

© P. Wessel

Kompleks renovering

– Der lå døde rotter overalt under det nedsænkede loft, og det var et mareridt at få ryddet op. Det viste sig også, at rørføringen var mere kompleks end først beregnet, og det førte til flere huller rundtomkring på første sal.

Derfor var der noget at fejre, da køkkenfirmaet endelig kunne gå i gang med at montere køkkenet, fortæller Mette Kirstine.

Valget faldt på et snedkerkøkken fra Køkkenskaberne i shakerstil, som med de enkle linjer og fyldningslåger ville passe flot ind i huset fra 1926. For at det ikke skulle blive for gammeldags, valgte parret moderne hvidevarer fra Gaggenau i rustfrit stål samt en sort marmorbordplade for at give kant til den blå tone.

De indbyggede skabe har Rune lavet af Ikea-fronter og messinggreb fra det gamle køkken.

© P. Wessel

Bag de malede fronter gemmer der sig egetræ, som vidner om den gode snedkerlavede kvalitet. De brunerede messinggreb er fra Køkkenskaberne.

© P. Wessel

Det blå køkken

– Jeg havde en helt bestemt blå farve i tankerne, og der skulle hele 12 farveprøver til for at finde den helt rigtige, som er en støvet almueblå, der ikke laver for meget ravage, siger Mette Kirstine.

For at inddrage et gennemgangsrum i det nye køkken fandt Mette Kirstine på at bygge en stor reol rundt om døren, som samtidig kunne opfylde hendes behov for at udstille keramik, kander og bøger.

– Det, vi er gladest for, er, at vi nu har et rummeligt og funktionelt køkken, der er designet efter vores behov. Samtidig er der en meget hyggelig og rar atmosfære. Og så glædes jeg hver dag over at kigge på den blå reol, ligesom jeg er vild med detaljen med det buede vindue.

Selvom køkkenet har moderne hvidevarer, føler jeg, at det næsten kunne være det originale fra 1926, siger Mette Kirstine.

I den gamle serveringslem er der indsat et genbrugsvindue fra Genbyg, som med sin buede form passer perfekt til køkkenets døråbning. Ud over at give lys til både køkken og hall på den anden side synes Mette Kirstine, at det var sjovt, at det stammede fra Ordrup Gymnasium, hvorfra hun selv blev student. For at tilføre et moderne og sofistikeret look til det blå shakerkøkken har parret valgt en marmorbordplade i Nero Marquina fra Borderstone. Vasken er fra Blanco, armaturet er en Quooker, og billedet på væggen er et litografi købt på svenske Auctionet.

© P. Wessel