9 ting du skal vide, før du indretter dit køkkenalrum

Se med her, og undgå de største køkkenkiks.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Danske BoligArkitekter, der er en non-profit ordning.

Vi danskere er vilde med køkkenalrummet

... Det er her, vi er sammen med venner og familie, og her vi taler om dagens gode og dårlige begivenheder over et godt måltid. Men et køkkenalrum er ikke automatisk et dejligt sted. Der er rigtig mange ting, du skal være opmærksom på, før det passer til dig og din dagligdag. Se med her, og undgå de største køkkenkiks.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

1. Et køkkenalrum kræver plads

Kig på det rum, du vil lave dit køkkenalrum i. Er der plads til din families aktiviteter? Et køkkenalrum rummer nemlig typisk ikke bare et køkken og en spiseplads, men ofte også legeværelse, arbejdsplads og fjernsynsstue. Rigeligt med skuffer og hylder samt gulv- og bordplads er derfor vigtigt. Også til aviser, legetøj, bøger og computeren, der om du vil det eller ej, sikkert alligevel altid ender der.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

2. Indret køkkenet i zoner og med ganglinjer

Tænk i zoner og ganglinjer, når du indretter dit køkkenalrum. På den måde undgår du at falde over legetøj og skulle trække maven ind for forbipasserende, når du steger hakkebøffer. Placér vaskemaskinen og servicen tæt på spisepladsen, hvis du hurtigt vil kunne dække bord og rydde af efter et måltid. Overvej, om dit køkken skal deles op af en afskærmning, så du ikke skal kigge på din opvask. Har du en have eller en altan, kan det være smart at lave en udgang dertil fra køkkenet. På den måde, vil det være nemmere at bære maden ud og ind, og du vil få brugt dit uderum mere.

Se mere fra køkkenet og huset hos Danske BoligArkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

3. Sæt køkkenet i det rette lys fra start

Lamper er typisk det sidste, du tænker på, når du skal have nyt køkken. Men lys kan gøre rigtig meget for et rum, også for dit køkken. Du bør derfor tænke det med allerede fra start. Et køkken har både brug for godt orienteringslys, arbejdslys over køkkenbordet og hyggelig belysning over spisepladsen. Tænk over at vælge noget, der hverken blænder, skaber forstyrrende skygger eller hænger for lavt. En typisk fejl er at placere arbejdslyset, så du selv kommer til at skygge for det, når du står og hakker grøntsager eller rører i gryden. Det bedste vej til godt arbejdslys er at placere det på undersiden af et overskab.Her kan det nemlig lyse helt uforstyrret.

Overvej desuden at frese dine ledninger ind i væggen, nu du er i gang med at bygge om. Så bliver du nemlig en gang for alle fri for at skulle se på grimme, støvsamlende ledninger. Sørg samtidig for at have rigeligt med stikkontakter, så du ikke ender med at skulle vente på kaffen, før du kan riste brød.

Se mere fra køkkenet og lejligheden hos Danske BoligArkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

4. Køkkenet skal passe til dine vaner

Hvor lader du din mobiltelefon op? Hvor laver børnene lektier? Og hvor stiller du din taske, når du kommer hjem fra arbejde? Hvornår på dagen laver I mad? Hvor mange er I om at lave maden? Og hvilken mad laver I? Skal krydderierne stå fremme, eller kan de gemmes væk i et skab? Dit køkkenalrum skal passe til dine vaner – og uvaner. Læg derfor mærke til din dagligdag og tænk nye behov, løsninger og vaner med i dit køkken. Der skal nemlig være plads til det hele, uden køkkenet hver dag ender i kaos. Overvej, om du overhovedet har lyst til, at tv og computere skal have en plads i rummet, da det kan støje og mindske mængden af samtaler og samvær.

Se mere fra køkkenet og huset hos Danske BoligArkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

5. Investér i et godt sug

Mad dufter ofte dejligt, men det er rarest, hvis duften og osen holder sig til køkkenet. Investér derfor i en god emhætte med en tilstrækkelig stor sugevne. Man siger, at en emhætte skal kunne tømme et rum for luft 10 til 20 gange i timen. I et køkkenalrum på 35 m² vil det kræve en emhætte med en sugeeffekt på godt 1000 m³. Du kan selv regne ud, hvor stor su-geeffekten af din kommende emhætte skal være ved at sige kvadratmeter x rumhøjde x 10 (antal gange luften skal skiftes i løbet af en time). Du skal dog huske at lægge lidt ekstra motorkraft til, da emhættens aftræksslange og eventuelle knæk stjæler lidt af kapaciteten.

Se mere fra køkkenet og huset hos Danske BoligArkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

6. Vælg de rigtige materialer

Hvis du vil undgå for meget rengøring og vedligeholdelse, skal du gå i en stor bue uden om materialer som kalkholdige natursten, beton og træ. De vil nemlig alle til evig tid minde dig om de ovnbagte rødbeder, du tabte et par stykker af engang - medmindre du er om dig med rengøring og vedligeholdelse. Vælg i stedet stål, linoleum eller laminat til køkkenet og klinker til gulvet.

Se mere fra køkkenet og huset hos Danske BoligArkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

7. Undgå dårlig akustik

Dårlig akustik er køkkenalrummets akilleshæl. Det skyldes som regel en kombination af rummets størrelse og et uheldigt materialevalg. Det er især de hårde materialer som fx klinker og beton, der forringer lyden i de store og højloftede køkkener. Men med en smule omtanke i indretningen er det muligt at skabe en behagelig lyd i køkkenalrummet. Vælger du fx et betongulv er det god ide at kompensere med et akustikloft. Akustiklofter findes i mange fantastiske udformninger, og bidrager derfor både til arkitekturen og den gode lyd i rummet. Du kan også supplere med blødere materialer som fx tæpper, malerier, polstrede møbler og gardiner. I dette hus, der er tegnet af arkitekt Rasmus Skaarup, har køkkenalrummet loft til kip og et lydabsorberende listeloft.

Se mere fra køkkenet og huset hos Danske BoligArkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard

8. Sikkerhed frem for alt

Rigtig mange ulykker i hjemmet sker i køkkenet. Her er der skarpe knive, kogende vand og varme pander. Og mange har også små børn, der rigitg gerne vil hjælpe til, rør ved det hele og have sine forældres fulde opmærksomhed, selvom de står og snitter grøntsager.

Men der er heldigvis masser, du selv kan gøre for at forebygge ulykker, når du indretter dit køkken.

  • Sæt børnesikringer på skuffer og skabe med farlige ting i, så de små pilfingre ikke selv finder det frem, mens du kigger den anden vej.
  • Hav rigeligt med gulvplads. Det mindsker risikoen for sammenstød og andre ulykker på gangarealerne i køkkenet.
  • Vælg bløde materialer som træ og undgå skarpe kanter i børnehøjde. Overvej desuden dit gulvmateriale. Klinker og natursten er flotte, men kan blive meget glatte, hvis der ligger vand på. Og taber du et glas eller en skål, vil det straks splitre.
  • Placér ovnen højt oppe, så er det sværere for børnene at nå og komme galt afsted.
  • Induktion kan spare mange brændte børnefingre. Med sin magneteffekt kan den nemlig kun tændes, hvis der står en gryde på kogepladen.

Se mere fra køkkenet og huset hos Danske BoligArkitekter.

© Andreas Mikkel Hansen og Christina Kayser Onsgaard