20 idéer til et moderne og bæredygtigt køkken

En af tidens vigtigste tendenser er bæredygtighed. Vi har derfor samlet en række idéer, der kan inspirere dig til et moderne og bæredygtigt køkken.

Køkkenet er på den grønne gren

I en tid med grøn agenda giver begrebet trends ikke så meget mening, når talen falder på køkkener, der helst skal have en meget lang levetid. Når det alligevel er relevant at tale om tendenser, er det selvfølgelig fordi, der hele tiden kommer nye køkkenkunder til, ligesom teknologi og materialer er under konstant udvikling. Tidens vigtigste tendens er bæredygtighed. Naturen i al dens mangfoldighed er en anden væsentlig trend. Køkkenerne skal nemlig være grønne i mere end én forstand.

Her får du 20 idéer til det moderne køkken.

V1- køkken
© Vipp

1. Gråt er altid godt

Det er stilsikkert og tidløst, og grå giver ro og er nem at matche med andre farver. Her er det Vipps modulære V1-køkken, der er trukket i den elegante farve. Det modulære køkken kan opleves i Vipp Farmhouse, der er designbrandets fjerde og seneste hoteldestination.

Nuura
© Nuura lighting

2. Det perfekte lys

Det er en kunst at vælge det rigtige lys til sit køkken. Når man har valgt en god grundbelysning, gælder det belysningen over køkkenbordet. Mulighederne er mange. En af dem er Apialesglaspendler, designet af Sofie Refer for Nuura som ligger til 1399 kr. Her pryder Apialesglaspendlerne et elegant gråt køkken fra Kvänum – Atelier Torden.

© HTH køkken

3. Det klassiske og stilrene

Det hvide køkken går aldrig af mode. Det er enkelt, tidløst og let at kombinere med andre materialer og farver. Bland andet med en eksklusiv bordplade af natursten som granit eller marmor. På billede ses en smuk bordplade fra HTH.

LÆS OGSÅ

Eva Solo Recycling waste bin bag
© Eva Solo

4. Sortér godt

Kravene til affaldssortering bliver stadig større, og det kan være svært at få plads til alle affaldsspande bag køkkenlågerne. Eva Solo introducerer en robust affaldssorteringstaske og tilbyder dermed en æstetisk måde at håndtere pap, papir, metal, glas, plastik og elektronik på i hverdagen. Seks forskellige mærkater giver overblik. Den ligger til 349,95 kr. Du kan købe affaldssorteringstaske lige her.

Kvänum
© Kvänum

5. Et miks mellem klassiske og moderne elementer

I tæt dialog med ejerne af det nybyggede Havhuset ved Aarhus har Kvänum skabt et stilsikkert køkkenmiljø, der spiller sammen med arkitektur, natur og materialer. Det er gjort med et klædeligt miks imellem klassiske og moderne elementer fra Kvänums Modern Classic-kollektion, hvor lågerne muliggør en vekselvirkning mellem glatte låger og fyldningslåger. Resultatet er et hyggeligt, men også stringent, klassisk køkken, som taler ind i områdets pittoreske fiskerhyttestemning, der er forsøgt bevaret i det nye, træbeklædte hus. Sammen med de brunerede messinggreb og stenbordpladen giver de to slags låger et udtryk, der blander det moderne og det klassiske. Der er anvendt Ekeby- og Mellby-låger i farven Storm fra Kvänums Modern Classic-kollektion.

Boform
© Boform

6. Farvet plade

Åbne overskabe giver visuel lethed i køkkenet. Vil man skabe lidt fræk kontrast, kan man f.eks. vælge en farvet bagplade, som her i Boform relancerede Open Line-koncept. Køkkenet er designet af Bogorms grundlægger, Ove Skou, i 1981, og kan derfor fejre 40-års jubilæum i år. Open Line, der var det første grebsløse køkken, kan ses i Boforms showroom i Hellerup.

LÆS OGSÅ

Reform
© Reform

7. Diskret og enkelt design

Reform præsenterer et nyt køkken designet i samarbejde med Aspekt Office. Køkkenet hedder UNIT og er inspireret af Børge Mogensens enkle design fra 1950’erne og 60’erne, men med en aktuel palet af materialer og farver. Køkkenets enkle design er centreret omkring de tredimensionelle greb, der er placeret helt oppe ved lågernes kant. Grebene er i genanvendeligt aluminium. Farverne på det nye køkken er nedtonede ud fra en idé om, at køkkenet bør fremstå diskret. Materialerne er valgt, så de matcher et såkaldt demokratisk prisleje. Reform, der har showrooms i både New York, Los Angeles, Berlin og Frankfurt, har netop åbnet nye showrooms i hjertet af København og i Lyngby.

Helsingö
© Helsingö

8. Håndværksmæssig kvalitet

Den skandinaviske designforståelse gennemsyrer det finske køkkenbrand Helsingö, der har base i Helsinki. Virksomheden kombinerer Ikea-kabinetter med fronter af høj design- og håndværksmæssig kvalitet – en kombination, der betyder, at man kan holde et attraktivt prisniveau. Helsingö sælges online til 20 lande i Europa og har netop åbnet nyt showroom i Stockholm, hvorfra dette køkkenmiljø er taget. Helt i tidens ånd er der tale om et køkken, hvor materialer og farver blandes til et harmonisk hele.

ByWirth cutting board
© ByWirth

9. Naturens farvepalette

Grøn dominerer som farve i indretningen i denne sæson. Vover man at gå linen helt ud, kan man farvesætte væggen i helt samme nuance. Den effekt får køkkengrejet til at stå tydeligere frem. Det gælder også de nye Cutting Boards – en serie asymmetriske skærebrætter i massivt egetræ fra danske byWirth. Fra 375 kr. til 775 kr

LÆS OGSÅ

Furnipart
© Furnipart

10. Nye greb

En hurtig og let måde at friske køkkenet op på, er, at skifte greb. Den danske designvirksomhed Furnipart har siden 2017 samarbejdet med designeren Rikke Frost, der har skabt en stribe dekorative skabsgreb som f.eks. model Hammer, som fås i flere overflader fra 99 kr lige her.

Nicolaj Bo køkken
© Nicolaj Bo køkken

11. Snedkerkøkken

Køkkenproducenten Nicolaj Bo lancerer køkkenets svar på stangtøj: Culture Club Kitchen – en ny farverig køkkenkollektion, hvor der er skåret ned på valgmulighederne og de produktionstunge snedkerdetaljer. Det betyder, at man kan få et snedkerkøkken til en god pris. Culture Club kan også mikses med Nicolaj Bos øvrige linjer, fx den skræddersyede Stiletto-kollektion.

LÆS OGSÅ

Liebherr køkken
© Liebherr

12. Integrerede køleskabe, fryseskabe og køle-fryse-skabe

Priser og anerkendelser regner ned over Liebherrs fuldt integrerede køleskabe, fryseskabe og køle-fryse-skabe, der er blevet kåret som bedst i test. Samtidig kan de smykke sig med Red Dot Design Award i kategorien Best of the Best samt en iF Design Award 2021.

Arclinea Kitchen
© Arclinea Kitchen

13. Grebsfri låger

Det italienske køkkenbrand Arclinea, der nu kan opleves i det spektakulære showroom D Studio Copenhagen på Holmen, præsenterer den nye køkkenlinje Thea, der er designet af Antonio Citterio. Det kendetegnende for den grebsfri kollektion er, at den profil, der adskiller lågerne, også fungerer som “greb”. Kollektionen består af elementer til en arbejdsstation og et mere socialt område – her illustreret af en arbejdsstation gemt bag loftshøje låger i fossil eg og en elegant køkkenø i jerngrå melamin.

Light-Point
© Light-Point

14. Lys, lys, lys...

...det kan ikke understreges tit nok, hvor vigtigt et element det er i indretningen, også i køkken-alrummet. Her er det Spirit Pendant fra Light-Point, der sætter stemningen. Lyset fra de monterede spots kan rettes i flere vinkler. Sort skinne med fire spots i Rose Gold koster 5495 kr.

LÆS OGSÅ

Light-Point
© Light-Point

15. Godt lys

Det er vigtigt at vælge den rigtige farvetemperatur i sin belysning, hvis man vil opnå en hyggelig atmosfære i køkkenet. Man kan male med lys, og nye lamper er en af genvejene til en optimeret og anderledes køkkenoplevelse. Her er det lysarmaturet Cover W3 fra Light-point, der sætter stemning. Prisen er 9.595 kr.

Kvik Kitchen
© Kvik Kitchen

16. Fremstillet af PET-flasker

Kvik har grønne ambitioner og lancerer derfor to af deres køkkenserier med en ny overflade på lågerne, fremstillet af PET-flasker. Det gælder bl.a. det klassiske Mano-køkken, som hidtil kun har været produceret i sort og hvidt. Nu tilføjes en mørkegrå farve – og samtidig gøres den hvide version væsentlig mere bæredygtig, forlyder det fra Kvik. Den nye PET-overflade skulle være lige så nem at vedligeholde og lige så rar at røre ved.

Invita
© Invita

17. Træ, træ, træ

Naturmaterialer er altid en god idé, og træ er et organisk materiale med nærmest uendelig holdbarhed, ikke mindst når det tilvirkes med håndværkmæssig finesse, som f.eks. fingertappede samlinger. Med fokus på netop samlingerne og i respekt for naturens ædle materiale lancerer Invita et nyt massivt egetræskøkken med navnet GLØD.

Xila- køkken fra Boffi
© Boffi

18. En smuk opdatering

Man behøver ikke at opfinde den dybe tallerken igen – det gælder også inden for køkkendesign, hvor en opdatering ofte er alt rigeligt. Sådan forholder det sig med Xila-køkkenet fra Boffi. Her har designeren Piero Lissoni skabt en version 2.0, som byder på nye greb, farver, vægkabinetter og metalfarver som messing og kobber, der matcher canaletto-valnød og røget eg.

LÆS OGSÅ

&SHUFL køkken
© &SHUFL

19. Mange forskellige kombinationer

&SHUFL er kendt for et ikonisk greb og en bred palet af kuraterede farver og materialer, der kan mikses og matches. Som noget nyt fås &SHUFLs fronter og sider nu med trækanter, så det er muligt at få et køkken helt i egetræ eller elm – eller kombineret med nogle af de smukke linoleumsfarver. Man kan også vælge at skære ind til benet med Raw, som eksponerer MDF-pladen. Her Raw Black med grebsfri overskabe og messinggreb på underskabene.

Garde Hvalsøe
© Garde Hvalsøe

20. Et sofistikeret møde mellem det rå og raffinerede

Der er eksklusivitet for alle pengene i OEO-køkkenet fra Garde Hvalsøe. Køkkenet, der er designet af Thomas Lykke fra OEO Studio, lanceres nu i røget eg med messingbordplade og messingdetaljer. Alle skuffesektioner er beklædt med gennemgående vertikale lister i massiv røget eg. Sektionerne adskilles med vertikale glødestålslister – et sofistikeret møde mellem det rå og raffinerede. De vertikale greb er fræset ind, og det hele toppes med en gylden bordplade.