Dette skal du vide, inden du vælger bordplade

Er du til let vedligeholdelse? Det enkle eller rustikke look? Eller måske en plade der skal nusses om? Kig med for inspiration!

Hvilken en skal jeg vælge?
© Svane

Hvilken bordplade skal jeg vælge?

Populære køkkenbordpladematerialer findes der mange af, og de er alle skønne at se på – dog er det i hverdagen, at bordpladerne skal vise sit værd: Hvordan klarer den vin-pletter, ringe fra glas, varme og almindeligt slid? Læs med her for råd omkring 5 forskellige bordpladematerialer.

Læs med nederst i artiklen for tips og råd til rengøring og vedligeholdelse.

Træ tilfører rummet varme
© Anders Hviid

Bordplade i træ tilfører rummet varme

Træ er et meget populært valg af bordplade, da det findes i mange sorter, alle med forskellige udtryk. Træsorterne kan alle behandles på forskellige måder, og dermed tilpasses lige netop dit køkken. Dog skal man være opmærksom på, at vand har nemt ved at trænge ned i træet og ødelægge bordpladen, hvis ikke den jævnligt behandles.

Slag, hakker og knivmærker ses ofte på træ bordplader – dog vil nogen mene, at dette giver pladen karakter og gør den smukkere. Det mørke træ tilføjer en særlig glød til køkkenet, som arbejder flot sammen med den bruneret vask i messing, mens en lysere træsort giver køkkenet et lettere udtryk.

Hvordan vedligeholder jeg min træbordplade? Læs med her.

Køligt rustfri stål
© Multiform

Køligt rustfri stål

En stål bordplade er et meget hygiejnisk valg, og yderst nem at rengøre. Det er nærmest umuligt at bøje eller lave buler i pladen, dog kan ridser nemt blive set.

Rustfrit stål kan give to helt forskellige udtryk: Det kan give et rigtig enkelt look og flot komplementere klassiske genstande, som Royal Copenhagen skålen på billedet. Men stålpladen kan også give et råt industrielt udtryk, og kombineres med rustik keramik. En blanding af de to stilarter giver et helt tredje udtryk, og tilfører masser af personlighed til rummet.

Få råd til rengøring og vedligeholdelse af stålpladen her.

Elegant marmor
© Tim Wahlfried

Elegant marmor

Marmor er en af de smukkeste materialer, og er brugt gennem århundrede, dog kan det være svært at vedligeholde, men hvis det bliver gjort ordenligt, kan den holde hele livet. Marmorpladen er praktisk, da man kan stille varme ting direkte på den, det giver lidt mere frihed i madlavningen.

Under madlavningen skal man dog være forsigtig, da syreholdig mad som tomater kan ætse overfladen, og gøre den meget modtagelig overfor pletter. Videre knækker den smukke bordplade også lettere end kvarts, og er grundet prisen dyr at udskifte. Men hvis man er omhyggelig med vedligeholdelse, så giver marmor bordpladen en af de flotteste udtryk i køkkenet. Marmorpladen kan kombineres med elegante hvide skaber med rene linjer for et meget stilet og klassisk look, men er også skøn med skabe i mørkt træ, som på billedet.

For vigtige tips til vedligeholdelse af marmor – læs mere her.

Corian bordplade
© Gert Skærlund Andersen

Corian bordplade

Hvis du er til tynde bordplader i et holdbart materiale, så er corian pladen noget for dig. Det er et utroligt elegant valg, da vask og bordpladen kan støbes ud i et. Det er en meget hygiejnisk bordplade, dog tåler den ikke høj varme, og man kan derfor ikke stille varme pander og gryder på pladen. Videre kan skæremærker også ses på pladen, så find skærebrættet frem!

Som det også fremgår af billedet, er corian bordpladen oplagt at kombinere med anderledes mønstre og bløde tekstiler, hvis man ikke er til det helt rene stramme hvide look. Dog kan den rene stil også give køkkenet meget luft, og få det til at syne større end det er – optimalt til det mindre køkken.

Corian kræver ikke meget vedligeholdelse, men læs alligevel med her, for de korrekte anvisninger.

Køkken bordplade i kvarts
© Caesarstone.dk

Køkken bordplade i kvarts

En smuk bordplade, som nærmest er umulig at ridse. Ligesom marmor er kvarts lavet af sten, men modsat marmor er kvarts ikke lavet af solid sten, hvilket gør det et mere fleksibelt materiale. Dermed er der mindre risiko for, at man kommer til at slå et hjørne af. Dog tåler kvarts ikke lige så høj varme som de øvrige stenplader, og over tid kan direkte sollys få farven til at falme. Til gengæld skal kvarts ikke overfladebehandles, som de øvrige køkkenbordplader i sten.

De tunge materialer i sten som kvarts og marmor kan hurtigt blive dominerende i køkkenet. Så hvis en af disse to materialer foretrækkes, så kan man med fordel indrette køkkenet i med enkle møbler, og holde farverne lyse – især hvis køkkenet er af mindre størrelse.

Læs mere her, for tips og råd til rengøring og vedligeholdelse af bordpladen i kvarts.

Find den mest holdbare bordplade til køkkenet via testen af 11 forskellige bordplader som Gør Det Selv har lavet her.