Rengør og vedligeholder du din bordplade rigtigt? Læs med her

Du kan sikre, at dine bordplader i køkkenet holder længe, hvis du blot vedligeholder dem korrekt.

bordplade køkken rengøring vedligeholdelse
© Claus Troelsgaard

Guide til rengøring og vedligeholdelse af bordplader

Bordpladen er nok den del af køkkenet, som udsættes for mest igennem dens levetid. Derfor er det vigtigt, at bordpladen vedligeholdes rigtigt og regelmæssigt, så den kan vare ved i lang tid. Herunder følger råd til rengøring og vedligeholdelse af bordplader i forskellige materialer.

Bordplade af marmor
© Pixabay

Bordplade af marmor

Bordplader af marmor er gude-smukke, men de er kun holdbare ved korrekt og regelmæssig vedligeholdelse.

Til den daglige rengøring anbefales det, at man bruger en fugtig klud med varmt vand og et neutralt vaskemiddel, evt. rengøringsmidler beregnet specielt til natursten, da man der er helt sikker på at undgå sure vaskemidler og et indhold af blegemidler. Marmor har en meget følsom overflade, som ikke tåler slibende materialer.

For at give marmorpladen en lang levetid kræver det en årlig genbehandling med et særligt imprægneringsmiddel beregnet til sådanne flader.

Se i øvrigt med her for inspiration til smukke spiseborde i marmor.

Træ bordplade
© Tvis

Træbordplade

Med en korrekt vedligeholdt træbordplade, kommer man et langt stykke af vejen til et smukt køkken.

Træbordpladen kræver en meget enkel daglig rengøring: Den skal blot have en tur med en klud, som er hårdt vredet op i lunkent vand. Ved træpladen skal man holde sig væk fra sulfo og salmiakholdige rengøringsmidler, da de affedter træet og gør den modtagelig over for snavs og fugt, som også kan misfarve træet – her er egetræ især udsat.

Hvis vand alligevel ikke er helt nok, så brug gerne brun sæbe eller sæbespåner. Ståluld og skurepulver- eller svampe skal undgås, da de kan give misfarvninger og gøre overfladen mat.

En bordplade af træ skal jævnligt behandles med olie – en tommelfingerregel siger, at det skal ske 2-4 gange om året. Det afhænger dog af, hvor meget bordpladen bruges. Men hvis vandpletter ikke preller af, eller pladen virker grå, ru og kedelig – så er det tid til oliebehandling.

I denne smukke arkitekttegnet villa går det lyse træ igen i køkkenet og stuen. Hvis du mangler inspiration til, hvordan træ elegant kan indgå i indretningen, så kig med her.

Bordplade af kvarts
© Redmi Teo

Bordplade af kvarts

Bordplader af kvarts er vandfaste, ret så modstandsdygtige og lette at vedligeholde. Hvis de passes korrekt, kan de holde i årtier.

Det gælder ved kvarts, som det gør ved marmor, at man bruger en fugtig klud med varmt vand og et neutralt vaskemiddel, evt. rengøringsmidler beregnet specielt til natursten til den daglige rengøring. Dette skal gøres, så man er helt sikker på at undgå sure vaskemidler og et indhold af blegemidler, da kvarts også har en meget følsom overflade, som ikke tåler slibende materialer.

Læs med her, og bliv bekendt med fordele og ulemperne ved en bordplade i kvarts.

Bordplade i rustfri stål
© Autic.no

Bordplade i rustfri stål

På stålplader er ridser uundgåeligt – dog mener flere, at dette er en del af charmen, og så kan man tilmed også se, at den bliver brugt. Se her, hvor flot stålpladen kan se ud i køkkenet.

Til den daglige rengøring anbefales det, at man bruger almindelig opvaskemiddel på en opvaskebørste eller en blød klud. For grundig rengøring kan man bruge dertil egnet stålrengøringsmiddel – dog skal du være opmærksom på, at midlet ikke indeholder klorider, ammoniak eller tilsvarende. Skyl altid efter med rent vand.

Se med her, og bliv inspireret af bordplader i andre smukke materialer.

Corian bordplade
© bordpladefabrikken.dk

Corian bordplade

Corian bordplader er flotte og kræver ikke meget daglig vedligeholdelse.

Den daglige rengøring består blot i at tørre bordpladen af med en blød klud og rent vand. Videre vil de fleste pletter kunne fjernes med vand og flydende opvaskemiddel, dog anbefales det, at overfladen rengøres med opvaskemiddel ofte, for at besvare glansen.

Efter 5-10 år kan bordpladen være blevet ujævn, her anbefales det at få en genpolering af den.