IKEAs guide til et bæredygtigt hjem

Her får du hjælp til at tage flere bæredygtige valg i indretningen.

Fokus på det bæredygtige hjem

Bæredygtighed har længe været en prioritet for danske- og udenlandske designvirksomheder, men i 2019 er der for alvor blevet sat fokus på det.

Én af de virksomheder, som for alvor har skærpet ind på bæredygtighed, er IKEA. De har i lang tid gået forrest, når det kommer til bæredygtighed, og deres nyeste kollektion fokuserer da også på denne trend.

Men mange andre brands er med på bølgen: Fx TAKT med deres bæredygtige designermøbler til en pris, hvor alle kan være med. Videre laver Sofakompagniet interiør ud af garnrester.

Men nu er det også blevet tid til at tænke bæredygtigt derhjemme, og det vil IKEA hjælpe med at klæde danskerne på til med denne guide til bæredygtige valg i indretningen:

© Christina Kayser Onsgaard, Steffen Stamp og Andreas Mikkel Hansen

Træ

Træ findes i et væld af sorter og kvaliteter, hvilket gør det nemt at finde noget, der passer ind i din indretning. Det er også et slidstærkt og fornybart materiale, som gør det til et bæredygtigt valg. Særligt hos IKEA gør de meget ud af, at deres træ-møbler lever op til de højeste bæredygtigheds-standarder: Deres langsigtede mål er nemlig, at at alt træ de bruger, er FSC®-certificeret eller genanvendt inden udgangen af 2020.

Hvis du også vil indrette med træ, så er der hjælp at hente her.

Bambus

… Er fra naturens side en hurtigvoksende græsart. Videre har masser af designbrands fået øjnene op for dette materiale, hvilket gør det et godt sted at starte, hvis du vil indrette mere bæredygtigt. Bambus er blevet et populært materiale – ikke kun inden for indretningen men også inden for arkitektur: Se dette bæredygtige bambus-byggeprojekt på Bali.

© House Doctor

Rattan

Ligesom bambus er rattan et af naturens mest bæredygtige materialer at anvende i indretningen takket være dets lange holdbarhed. Videre er det et populært materialevalg, da rattans naturlige farvevariationer sørger for et unikt og moderne udtryk. Her finder du flettede items i rattan, som trender i boligindretningen.

Uld

Da uld er et slidstærkt og modstandsdygtigt materiale, er det et bæredygtigt valg, da interiør i uld ikke skal udskiftes ligeså ofte som andet. Et uldtæppe er derfor en god investering – se nogle af vores favorit tæpper her.

© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency

Genbrug

Hvis du ønsker en mere bæredygtig livsstil, så er genbrug et godt sted at starte. Tænk over, hvad du gør med dine gamle møbler, om de skal til genbrug eller om de med nogle småjusteringer kunne klare et år mere?

Genbrug giver både et charmerende og personligt udtryk i indretningen. Se eksempelvis kunstnerens og arkitektens sommerhus Villa Kulla her.