Her er den vigtigste trend i 2019

En såkaldt megatrend.

© Baxter

Årets megatrend

Er der to ord, du godt kan vænne dig til i 2019, så er det recycling og repairing. På godt dansk betyder det, at vi skal til at genbruge, forny og reparere de ting, vi allerede har i verden.

Og når vi køber nyt, så skal vi sørge for at købe design, der både er produceret bæredygtigt og er æstetisk bæredygtigt.

Bæredygtighed er nemlig den altoverskyggende trend i 2019 - en megatrend.

For klimaforandringer tvinger os alle sammen til at ændre vaner. Ikke kun idealisterne.

LÆS OGSÅ: 8 bæredygtige alternativer til almindelige husholdningsredskaber

Vores hjem afspejler vores værdier

Vi siger nej tak til bevidstløst forbrug og navigerer med vores samvittighed, flytter i bofællesskaber, dyrker delekultur og cirkulær økonomi. Vi har holdninger, tager stilling, og vores valg af bolig og interiør viser vores prioriteter og værdier.

Vi definerer os selv, og vores hjem skal helst være et retreat. Det skal føles rigtigt, og det handler ikke så meget om farven på din sofa eller om "stil", men om atmosfære, energi og stemning.

Det bliver mere og mere selvfølgeligt, at ting og møbler produceres med omtanke. Vi er prisbevidste, men endnu mere kræsne, kvalitetsbevidste ... og oplyste.

Det bliver ikke længere en teoretisk værdidiskussion mellem eliten, men et privat valg og en personlig motivation at overveje både miljømæssige, sociale og etiske konsekvenser, når vi vælger boligform og indretter os. Vi kommer til at gå ligeså højt op i processen som i produktet.

Vi stræber efter at signalere, at vi tager afstand fra alt det småborgerlige, standardiserede, velmanicurerede og statusorienterede, og at vi i stedet tænker langsigtet, vægter engagement og ansvarlighed, og tænker på klodens ressourcer og naturen.

Nye (gamle) materialer

Noget af det allermest spændende i det nye år er designeres og firmaers eksperimenteren med nye innovative (genbrugs-)materialer og alternative teknikker, som balancerer på kanten mellem natur og teknologi. Danske virksomheder som Kvadrat og Mater bruger allerede rester og affald til nye kommercielle produkter, og mange unge designere sampler materialer og udforsker bl.a. naturens egen produkter som insekter, salt, tang, østers- og majsskaller til brug i møbelproduktion.

Vi kommer også til at se mange forsøg med genbrug af elektronikkomponenter og dele fra bilindustrien. Men allervigtigst bliver genbrug af plastik, bl.a. fundet i verdenshavene, som i en upcyclet transformation bruges til alle former for møbler.

Den øgede bevidsthed tvinger producenterne til at re-tænke deres produktion. Flere og flere køber lokalt hos små producenter, måske endda hos gårdbutikker.

LÆS OGSÅ: 9 af vores bæredygtige favoritter