Orden og symmetri

Jørgen Larsens skærmliljer eksploderer i hvide og især lilla nuancer i hans have - den tidligere skole i Malling ved Århus. Havens linjer dannes af over 3000 buksbom.

© Pia Enghild

Det her går aldrig godt. Sådan tænkte Jørgen Larsen, da han en forårsdag for omkring 25 år siden modtog sin første skærmlilje, Agapanthus, i et paprør fra en planteskole på Mors.

Under transporten med posten var bladene knækket af, og der var kun en stump tilbage af planten. – Men jeg pottede den alligevel op, og næste år stod den med en enkelt blomst, siger Jørgen Larsen.

Det lille mirakel satte gang i lysten til at dyrke en af blomsterverdenens mest festlige vækster. På de cirka 25 år er den forkølede stump vokset til en af landets største samlinger af skærmliljer.

Liljerne står i 25-30 murerbaljer, så de kan flyttes ind i havens to drivhuse, hvis meteorologerne lover den frost, de ikke kan tåle.

© Pia Enghild

Blue Ribbon er den sort af skærmliljer, Jørgen Larsen er mest glad for. Ikke mindst fordi den sender blomsterdragere i alle retninger, også nedad – og minder om en raket, der eksploderer i lilla farver.

© Pia Enghild

Jørgen Larsens blå havebog. Skærmlilje-entusiasten Jørgen Larsen blev i 1978 uddannet fra Afdelingen for Landskabs- og Havekunst på Arkitektskolen i Århus. Derefter var han blandt andet med til at tegne have-anlægget til Musikhuset i Århus og Horsens Rådhuspark. Fra 1984 til 2007 var han tegnende havebrugskonsulent i Haveselskabet med mere end 3000 små haver på referencelisten. Nu driver han egen tegnestue. Se eventuelt haver-med-stil.dk.

© Pia Enghild

Hovedstolen i Jørgen Larsens samling af skærmliljer slår et stille sving op mod terrasse-zonen og virker som rumdeler – med grønt græs på den ene side og fliser i to kontrastfarver på den anden.

© Pia Enghild

Nyttehaven halveres af en gang, der er trukket op med buksbom. På hver side af gangen spreder symmetriske rækker af alt fra bredbladet persille til fennikel sig ud til siderne. Hele nyttehaven er også omkranset af buksbom, så den stadig fremstår med en flot form, når jorden er bar først på foråret.

© Pia Enghild

Jørgen Larsen fik den første forkølede skærmlilje tilsendt i et paprør for 25 år siden. I mellemtiden er samlingen vokset sig stor og blevet fordelt i 20-30 murerbaljer rundt omkring i haven. I baggrunden til venstre ser du den nye tilbygning til den gamle skolebygning.

© Pia Enghild

Det dybtgrønne græs skaber kontrast til skærmliljerne sidst i august, hvor billederne er taget. Liljerne står i murerbaljer, så de nemt kan flyttes ind i et af havens to drivhuse om vinteren.

© Pia Enghild

Forhaven er domineret af sorten Hosta tardiana ’Halcyon’ med blågrønne blade og lilla storkenæb, sorten ’Jolly Bee’, der blomstrer fra maj til efterårets første frost.

© Pia Enghild

Drivhuset gemmer blandt andet på to 25 år gamle kogleplanter – Cycas revoluta – der skyder deres stive, dekorative blade op i luften. Det ene af drivhusene får varme fra et oliefyr, så man helt kan undgå frost om vinteren. I jorden vokser blandt andet – ud over søde tomater – rød snackpeber, basilikum og granatæbler.