Midt i København findes en have med over 150 rosensorter

Når de blomstrer, åbner hele 10.000 rosenknopper sig. Se den unikke byhave her.

Lene og Shaun er dedikerede rosenelskere. I deres have i København har de 200 rosenbuske i et væld af farver, der vokser i flere meters højde.

© Stine Christiansen

En rosenhave midt i byen

I Københavns centrum findes en have med mere end 150 historiske rosensorter. Når de blomstrer, åbner 10.000 rosenknopper sig med deres dufte og farver. Kom med på besøg i Lene og Shauns unikke rosenhave, hvor roserne er hentet hjem fra Frankrig og England.

De gule roser, ‘Bu Beauty’, krævede lidt tilvænning fra Lenes side, men nu har de fat om hendes hjerte med deres poetiske udtryk.

© Stine Christiansen

En enkelt lille plet græs er det eneste, der er tilbage af parrets tidligere store græsplæne.

© Stine Christiansen

"En have for alle sanser"

Sådan beskriver man bedst Shaun og Lenes have på 798 m2, der ligger i et hyggeligt villakvarter midt i København.

Når parret går tur på de små stier af perlegrus i deres sommerhave, der er anlagt omkring deres 200 m2 store villa fra 1928, møder de dufte med associationer til grøn te, varme krydderier og frisk sødme.

Det brede duftspektrum stammer fra Lenes samling af roser, som hun har plantet i mere end ti år, og hun har nu 200 rosenbuske fordelt på 150 sorter.

Når de alle er i blomst i juni og juli, springer over 10.000 rosenknopper ud og fylder haven med deres dufte, farver og skønhed, mens blomsterfloret er på sit højdepunkt.

– Jeg har lidt af et samlergen, og for mig er det roser, jeg samler på. Min mand, Shaun, og jeg tager ofte en dufttur i vores have, hvor vi bare går og snuser til de mange roser. Det er fascinerende, hvor stor variation der er i både duft og udseende, på trods af at det jo er den samme plante, fortæller Lene.

Små gangstier fører igennem den duftende rosenhave ned mod havelågen. Til højre ses hvide albaroser, ‘Armide’, og polyantharosen ‘Paquerette’ med et par pink digitalis imellem. Roserne til venstre er delikate udgaver af remontant-roserne ‘ReinedeViolette’og‘AlfredColomb’.

© Stine Christiansen

Foran huset har Lene plantet blomster i primært blå og lilla farver som denne Veronicastrum Virginicum ‘Lavendelturm’.

© Stine Christiansen

Et historisk perspektiv

De mange roser er nøje udvalgt med særligt fokus på franske 1800-talsroser, som kaldes historiske roser, hvis de er forædlet før 1867.

– Jeg holder af det historiske perspektiv ved de franske 1800-talsroser, hvor mange af dem er navngivet efter franske adelsfamilier. Det giver en ekstra dimension. Denne type sorter er meget sofistikerede, og de har en utrolig duft. Tidligere fandtes de i tusindvis, hvoraf mange af dem blev dyrket i kejserinde Joséphine Beauharnais rosenhave ved slottet Malmaison uden for Paris, men få har overlevet. Kejserinden, som er dronning Margrethes oldemor, dyrkede mange roser fra hele Europa og lavede et roseforædlingsarbejde, som nogle af de nulevende rosentyper stammer fra, siger Lene.

En lille, hemmelig terrasse er gemt bag ved drivhuset. Her har parret indrettet en intim krog med et cafésæt. De store, hvide rosenbuske til venstre er ‘Souvenir de la Malmaison’ og ‘Marie Pavie’, mens den pink til højre er bourbonrosen ‘Great Western’.

© Stine Christiansen

Rundt om drivhuset går en lille sti, hvor man næsten kan forsvinde i blomsterne, som går fra jord til himmel. Her ses margueritter, gallicaroser, uægte jasmin og slyngrosen ‘Veilchenblau’.

© Stine Christiansen

En imponerede samling af roser

Her i Lenes samling er der omkring 75 varianter af de franske 1800-talsroser.

Hovedparten af dem står frit i haven under åben himmel, mens drivhuset er hjem for et mindre udvalg, der giver så store roser, at de oprindeligt blev brugt som kjolepynt til festlige lejligheder ved ho et.

De mange roser bliver tituleret med deres navne som fx ‘Princesse de Lamballe’, der var Marie-Antoinettes hofdame, før hun mistede livet under den franske revolution.

'Sombreuil' er en af de få teroser, der klarer at vokse udendørs i det danske klima. Teroser stammer fra Kina og har fået deres navn på grund af deres duft, der minder om tebladenes duft. Denne rose blomstrer flere gange.

© Stine Christiansen

I drivhuset bor Lenes engelske teroser, hvor nogle næsten dufter som grøn te. Sorterne giver store, fyldige roser, som kvinderne i 1800-tallet brugte til at pynte deres kjoler med. Her er det ‘Catherine Mermet’.

© Stine Christiansen

Sjældne roser

Lene får de mere sjældne roser fragtet hjem fra planteskoler i Frankrig og England – ofte med lang leveringstid.

Hun har oplevet at stå på venteliste i et år, før den bestilte rose kom som en barrodsrose, der er en rose, som sælges uden jord og potte.

Da den kom i form af tre pinde i november, blev den straks plantet, så rødderne kunne nå at vokse godt til, inden planten satte blade i foråret.

– Planter kan bedst lide at vokse med andre planter, så jeg sætter dem tæt. Nogle gange betyder det, at der er kamp om pladsen og lyset i mine bede, og at nogle enkelte stauder går til. Men det ville heller ikke være sjovt, hvis det altid bare lykkes, fortæller Lene.

En remontant-terose, ‘Reine de Violettes’, i kraftig lilla nuance lyser op midt i alt det grønne. Den har små blade og blomstrer tidligt.

© Stine Christiansen

Hele terrassen er fyldt med krukker, hvori Lene har plantet roser som ‘Mainzer Fastnacht’, agave og duftpelargonier i en flot blanding.

© Stine Christiansen

En overdådig have

Med 200 flotte roser, høje træer samt et hav af krydderurter og stauder er familiens have blevet en overdådig, frodig have med roser, der breder sig lystigt og strækker sig langt op mod træerne i flere meters højde til glæde for byens beboere.

Nogle af roserne peaker, da denne reportage skydes, og andre er ved at afblomstre. De mere moderne sorter har en levetid på omkring 8-10 år, hvorefter de går ud. På den måde er livet i haven omskifteligt.

– Efterhånden er vores have så fyldt, at jeg kun kan købe en ny plante, hvis en anden går ud og efterlader et hul. Da vi flyttede ind, havde vi en stor græsplæne, men den er næsten væk nu, og vi er i forhandling om den lille rest græs, der er tilbage, fortæller Lene om sin imponerende byhave.

I forhaven har Shaun anlagt et forsøgsbed, hvor han sår forskellige nordiske sommerblomster og urter for at teste deres dufte. Her er det kamille, gul snerre, kornblomst og vild gulerod. Højbedene er købt hos Land Højbede.

© Stine Christiansen

Lene samler på historiske rosensorter og går efter duft, farve og sundhed, når hun udvælger dem. Her i haven bruges nemlig ikke sprøjtegift, så Lene har accepteret, at hendes roser nu og da bliver ramt af meldug og stråleplet ud fra en bæredygtig tanke om at værne om planter og dyreliv. Her er det en yndig ‘Blush Noisette’, der blev introduceret af Philippe Noisette omkring 1815.

© Stine Christiansen

Skab din egen rosenhave

  1. Vælg sunde og hårdføre roser som fx albaroserne ‘Maidens Blush’ og ‘Dronningen af Danmark’ eller de engelske austinroser ‘Constance Spry’ og ‘Wild Edric’. På den måde undgår du en kæmpe sku else det første år.
  2. Når du skal plante en rose, så sørg for, at jorden er gravet godt igennem. Jorden skal være luftig og indeholde masser af kompost.
  3. Acceptér svampesygdomme som stråleplet og meldug på dine roser som en konsekvens af en giftfri have.
  4. Overvej, om du kan leve med, at din rose kun blomstrer én gang om året. Hvis du kan det, åbner der sig en verden af overdådige roser som fx ‘Maxima’, der får flere hundrede velduftende rosenblomster i løbet af få uger.

Denne sartrosa sort hedder ‘Jacqueline du Pré’, og den dufter af citron og myrra. Det er en buketrose, som er en type, der er rigtblomstrende og med en busket vækst. De enkelte blomster er ikke særlig store, men til gengæld er der mange af dem.

© Stine Christiansen

I drivhuset dyrker Lene teroser, fersken, tomater og citrusplanter. Her er der også blevet plads til en lille, solrig krog.

© Stine Christiansen

En gammel skolevask er sat op til at skylle de grønne fingre for jord. Vandrøret bliver brugt på praktisk vis til at holde styr på haveredskaberne.

© Stine Christiansen

Overalt, så øjet rækker, er der roser og blomster på mange niveauer i den overdådige byhave.

© Stine Christiansen

Husets datter ønskede sig haletudser i haven, og derfor blev der anlagt en lille dam. Stenene giver insekter og haletudser masser af gemmesteder, og de fine vandplanter, som dværgdunhammer og hjertevandkærte, skaber frodighed.

© Stine Christiansen

Den elegante Allium, prydløg, ‘Purple Sensation’ og Salvia nemorosa ‘Caradonna’ vejer blidt i vinden her foran familiens villa. Den gule 'Euphoria' giver en fin kontrast til de lilla nuancer.

© Stine Christiansen

I et frodigt hjørne med efeu, magnolia, bregner og parasolblad kan man gå på opdagelse blandt de mange forskellige planter. I terrakottakrukken står en ung Plumeria og nyder lidt sol.

© Stine Christiansen

En lille frøplante af 'grey-wilsonii' suger ekstra varme i sin glasmontre på et af havens gemmesteder.

© Stine Christiansen