Poetisk have fyldt med roser

Syd for København, tæt ved vandet og ved byen Præstø, bor Gerda og Erling Hansen. Her har de formået at skabe en poetisk have med roser, der vokser vildt op ad de gamle frugttræer.

Firelænget gård fra 1808
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
– Når man kommer fra København, som vi gjorde det for 20 år siden, er ”Hansens Minde” meget charmerende. Vi besøgte det en varm aprilsdag, hvor haven var fuld af blomstrende løgplanter. Et tæppe af krokus og påskeliljer dækkede græsset, og mirrabele-træernes blomster var som hvide sommerskyer. Et eventyrligt sted med mange stemninger, fortæller Gerda. Parret havde længe ledt efter et sted langt væk fra storbyen, hvor de kunne nyde deres otium, og den tidligere firlængede gård fra 1808 tiltalte dem straks. Haven ligger skjult på en stor naturgrund med egen skov. Når man kommer fra vejen, ser man kun skoven. Parret kom fra en villahave på 700 m2, og fik nu hele 12.000 m2 skov og have.
– Det var helt fantastisk, og heldigvis havde vi rigtig mange ideer. Vi valgte dog at gå stille til værks og opleve haven på de forskellige årstider, inden vi gik rigtigt i gang med at ændre den, fortæller Gerda.

Gammel landhave med frugttræer
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Her var frugttræer, ribsbuske, jordbærbede, staudebede og buksbomhække. Alt hvad der hørte en gammel landhave til. Den første sommer tænkte parret derfor meget over, hvad der skulle bevares, og hvad der skulle fjernes. De endte med at bevare frugttræerne, men mange af bedene og køkkenhaven blev nedlagt, så haven er nemmere at holde. Gerda elsker roserne, der får haven til at dufte vidunderligt. Det var derfor også noget af det første, de plantede, da det tager tid at få dem til at gro. I dag vokser der roser op ad de gamle krogede frugttræer, der nærmest er blevet til rosentræer. En af dem er ”Splendens”, der kan blive flere meter høj og har hvide blomster, nærmest som en sky når den blomstrer.
– Det har taget os mange år at få haven, som vi kan lide den. Lidt vild, men alligevel med en vis styring. Det vilde kommer af, at vi lader tilfældet råde ved blandt andet at kaste lidt frø hist og her. Især Fingerbøl-blomster, der bliver næsten to en halv meter høje, de er helt fantastiske. Rosenbuskene får lov til at blande sig med de farvestrålende stauder og havens andre blomster, uden at det bliver til formelle bede. Desuden lader vi bunddækket vokse vildt, også ud på græsplænen. Jeg har ikke valgt småt og krybende bunddække men noget, der virkelig gror og kan holde ukrudtet nede. Fx storkenæb, katteurt og lammeøre, forklarer Gerda.

Skøn have med mange rum
© Julia Mincarelli/Sisters Agency

Haven har de opdelt i mange rum, der afgrænses naturligt af buksbomhækkene, blomsterbedene, pergolaen og de mange træer, som mirabelle-hegnet, der også danner en naturlig overgang mellem haven og skoven. Overalt finder vi siddepladser, hvor det er muligt at nyde udsigten. Parret har anlagt mange naturlige stier enten med marksten eller blot slået i det høje græs, for at man kan gå fra det ene rum til det andet. Hver gang er det en ny og dejlig oplevelse at komme ind i det næste rum.

– Børnebørnene elsker at gå på opdagelse ad de nye stier enten med os eller også helt alene. Hvert år er der kommet en ny til, og andre er forsvundet. De bruger gyngerne i træerne, og så nyder de at bygge huler i skoven, siger Gerda.

Fantastisk have med stor rosenbusk
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Den historiske rose Champion of the world er blevet til en kæmpe busk, og man kan faktisk gå under den. Den er understøttet med krogede grene fra haven, så det ser naturligt ud. Den hvide stol er fundet antikt.

Smukke slyngroser i den gamle landhave
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Slyngrosen Aloha kan blive op til 2,5 m høj.

Hyggekrog med hvide havemøbler
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Hyggekrogen bagest i haven er omgivet af et organiseret vildnis af grønne og blomstrende planter.

Tætfyldte Felicite Parmentier-roser
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Felicite Parmentier ligner små rosetter.

Elegante klatreroser i haven
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Madame Alfred Carri_è_re og bunddække af Storkenæb, også kaldet Gerania.

Sarte og sommerfriske Alchymist-roser
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Alchymist i en sart og sommerfrisk farve.

Smuk og velduftende Pierre De Ronsard-rose
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Den populære Pierre De Ronsard er en ny rose med en utrolig farve og duft.

Hyggelig spiseplads med møbler i teaktræ
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Ved gæstehuset, også kaldet Grise-huset, er der lavet en hyggelig siddeplads med bord og stole i teaktræ fra 1960’erne. Bagest op ad muren vokser slyngrosen Westerland, der har store fyldige blomster og en dejlig duft.

Have med lyserøde Arvensis Splendens-roser
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Arvensis Splendens med fine kronblade.

Ejendom med dejlig udsigt til vandet
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Huset ligger på en bakke, og der er en dejlig udsigt til det smukke landskab og vandet i det fjerne.

Parrets mobs under rosenbusk i haven
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
De høje roser er understøttet af tykke grene fra træer, der bliver fældet i haven. Midt i det hele sidder parrets mops, Ella.

Have med høje blomster i lilla nuancer
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Den høje lilla blomst er en Allium Aflatunense. Den kan blive op til 80 cm høj og blomstrer med de karakteristiske lilla kugler i maj-juni. Der findes mange varianter af Allium, og de kan vokse både i skygge og sol. Omkring den vokser stauden lammeøre, eller Stachys Byzantina, der med sin karakteriske sølvgrønne farve danner et fint bunddække.

Lille sti med marksten i haven
© Julia Mincarelli/Sisters Agency
Under et gammelt æbletræ er der lavet en sti med marksten. På begge sider er der lavet to vilde bede kantet med buksbom. De blå blomster er Digitalis.