Blomstertendenser
© Mariia Zotova

5 blomstertendenser, der hitter lige nu

Fra morgenfruer til georginer. En masse nye blomstertendenser er opblomstret, og vi guider til de 5 største her.

Blomstertendenser

Nye tendenser inden for boligindretning præsenteres på messer og udstillinger – og det samme gør de nyeste havetendenser.

Hvert år afholdes Chelsea Flower Show, som er verdens mest prestigefyldte haveshow, hvor de dygtigste havedesignere udstikker en retning for tidens tendenser. Det er den engelske pendant til Det Danske Haveselskab, der afholder showet – og det er her, de nyeste tendenser i haven spirer.

Haveselskabets udsendte var en af de få heldige fra Danmark, der i 2021 kom til London for at opleve showet – og her følger fem tendenser.

Have med blomster i varme farver
© Haveselskabet

1. De varme farver

De varme brændte farver som orange, gul, vinrød, og mørk pink bliver populære i havens bede og krukker. Det var en af de klareste tendenser ved Chelsea Flower Show 2021.

De brændte nuancer går godt sammen og kan blandt andet kombineres med planter med rødt løv, som får farverne til at virke endnu stærkere og mere dramatiske. For at undgå at de mørke farver bliver for dystre, kan man lette udtrykket med prydgræsser eller enkelte planter med lysere blomster, så der skabes en god balance.

Lilla blomster med bi
© GettyImages

2. Vilde planter - naturligvis

I slipstrømmen af metatendensen om at øge biodiversiteten, at forbedre forholdene for havens dyr og insekter og vise omtanke for natur og miljø følger tendensen med vilde planter i haven.

I naturen har dyr og planter gennem tusindvis af år tilpasset deres levevis til hinanden og er gensidigt afhængige af hinanden. Så ønsker man flere vilde bier og sommerfugle i haven, er vilde planter vejen frem.

Flere danske planteproducenter er begyndt at producere vilde planter. Til forskel fra forædlede planter har de vilde planter ofte små blomster, som er åbne og ikke fyldte. Det betyder, at bier og andre insekter har fri adgang til pollen og nektar.

Tendensen ses tydeligt, hvis man tager en tur i det lokale havecenter, hvor du i dag kan finde planter som blåhat, dagpragtstjerne, trævlekrone og kællingetand.

Lille have med mange planter
© Haveselskabet

3. Lille have - stor haveglæde

De seneste to år har vores liv og hverdag været ganske anderledes, end vi før var vant til. Hele eller dele af samfundet har i perioder været lukket ned, og vores rejseaktiviteter har været meget begrænsede.

Tiden og pengene er blevet brugt i hjemmet og i haven. Også dem, der kun har en altan, en lille rækkehushave eller et mindre gårdrum, har fået jord under neglene og fået øjnene op for glæden ved at dyrke blomster og grøntsager.

De sociale medier svømmer over af kreative løsninger på at udnytte pladsen optimalt, når glæden ved planter er stor, men pladsen tilsvarende lille. Også mange havedesignere er kommet med deres bud på at omdanne selv de mindste uderum til grønne oaser, hvilket Chelsea Flower Show 2021 også gav mange gode eksempler på, som billedet her viser.

Farverige blomster
© Haveselskabet

4. Georginer er på mode igen

Georginer, eller dahliaer, som de også kaldes, har de seneste år oplevet lidt af en opblomstring, bogstavelig talt. De var populære tilbage i 1960’erne og 70’erne, men gik så lidt af mode. Nu er de populære som aldrig før.

Haveejerne har igen fået øjnene op for georginernes mange kvaliteter. De findes næsten i alle regnbuens farver med undtagelse af blå. Der findes sorter, hvor blomsterne er så store som middagstallerkener, og andre har form som kuglerunde pomponer. Og kan man gerne anlægge en skærehave, er georginerne næsten uundværlige.

Georginer kræver lidt arbejde, for de brune knolde skal graves ned om foråret og op igen om efteråret, da de ikke tåler frost. Men det er arbejdet værd, for knoldene kvitterer med en overflod af blomster i adskillige måneder, især hvis man giver dem lidt ekstra kærlighed i form af gødning. Ellers er de relativt nemme at dyrke, hvis ellers man kan holde sneglene fra fadet – de er nemlig også begejstrede for georginer.

Skærehave
© Haveselskabet

5. Dyrk dine egne buketter

Sidste år lancerede flere, herunder også Haveselskabet, en skærehaveskole. Det giver en enorm tilfredsstillelse og god samvittighed at dyrke sine egne buketter. Ud over at spare miljø og klima for dyrkning og transport af afskårne blomster, så er det at sammensætte buketter en fest for kreative sjæle.

Der kommer hele tiden nye sorter og farver til, så mulighederne er uendelige, og jo flere blomster man plukker, jo flere nye kommer der. De fleste kender morgenfrue, kornblomst og frøkenhat. Men hvis man siger tandstikkerurt, hareøre og dusksalvie, er der nok flere, der vil blive i tvivl om, hvad der snakkes om.

De nævnte planter er alle en del af en meget populær tendens – at dyrke en skærehave. En skærehave er egentlig et gammelt fænomen, som er kendt fra datidens landbohaver, hvor et område af haven var helliget blomster til buketter, der kunne pynte i hjemmet.

LÆS OGSÅ