Tendens: Den naturlige have er blevet utrolig populær

Tony kan trække på sin mere end 20 års erfaring med at udvikle haveplaner. Her får du hans bedste råd til den naturlige have.

I Den Naturlige Have passer blomsterne næsten sig selv

Ud over at være praktisk er den også romantisk og et eventyrligt uderum. i Tony Skovsendes have er der masser af inspiration til din egen havedrøm.

Havedesigneren Tony Skovsende har skabt en naturlig have i Rågeleje på Sjællands nordkyst. Hans udgangspunkt for havedesign er, at en have ikke blot skal være smuk og inspirerende, den skal også være bæredygtig og holde i årevis uden for megen indgriben.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En naturlig og vedligeholdelsesfri have

Mange moderne mennesker længes i dag efter at leve et stille liv i pagt med naturen – en drøm, som også falder i hak med et øget fokus på flora og fauna.

Inden for den tendens er den naturlige have blevet populær. Her trækker man den omliggende natur ind i haven, som bliver mere vilter, men også mere vedligeholdelsesfri. Et sted, hvor denne havestil er lykkedes helt til perfektion, er hos havearkitekten og indehaveren af Den Naturlige Have, Tony Skovsende. I et sort, stråtækt sommerhus i engelsk cottagestil fra 1923 i Rågeleje i Nordsjælland bor han med ægtefællen Henning Holm.

I den idylliske have boltrer et væld af blomster sig på naturligste vis i fin sandjord, for haven ligger meget tæt på kysten i en lysning omgivet af store træer. Forsøger man at kigge ind over det store raftehegn med en stedsegrøn randbeplantning af efeu, taks, rododendron og kristtorn, vil man se, at havens attraktion er en 600 m² stor eng med over 2000 stauder, som blomstrer fra tidligt forår til frostens komme.

I juli blomstrer den smukke daglilje i et væld af varme nuancer som rød, gul og orange. En hvid kvæsurt vajer i vinden over beplantningen. Blomsten på dagliljen er spiselig og meget velsmagende. Plukkes den, lige før den springer ud, smager den mildt af ærter. I Kina findes den på alle grøntsagsmarkeder, når den blomstrer sidst på sommeren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inviter naturen indenfor

Her i haven har Tony kunnet trække på mere end 20 års erfaring med at udvikle haveplaner.

Omdrejningspunktet for ham er, at vi skal komme naturen i møde, invitere den indenfor og samarbejde med den, som han gør i sin egen have. Hvordan vi gør det, giver han svar på her.

– Hvad kræver det at skabe en have med et rigt blomster- og dyreliv?

– Mange drømmer om en romantisk eng med store skyer af blomster, der summer af liv og sommer. Det kan sagtens lade sig gøre, men det kræver viden. Selv forsøger jeg at fremme en havestil, der giver have-ejeren glæde og oplevelser og kunden mulighed for at arbejde med sine egne kreative sider, men også en, der fremmer biodiversitet og bæredygtighed. Jeg bliver tit kontaktet af haveejere, efter at de er mislykkedes med at skabe en blomstereng. Ofte har de med stort besvær ryddet et areal for plænegræs eller brombær og derefter sået en af de utallige gængse blomsterfrø-blandinger, der findes i handlen – kun for at finde engen slået ned efter den første slagregn, efterfulgt af uskønne græsser året efter, fordi naturen har taget magten. Ofte ender det med en klippet plæne igen, for en naturlig have kræver omhyggelig kuratering.

De silkeagtige kronblade på orientalsk valmue fanger lyset og tiltrækker især humlebier, når den blomstrer tidligt på sommeren. Her løfter den sig over en bund af pink og blå storkenæb, som dækker jorden, når planten allerede midt på sommeren visner ned. Modsat en almindelig kornvalmue kommer orientalsk valmue år efter år og er let at frøformere.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"For mig er bæredygtighed en have, der holder"

– Hvad dækker en naturlig have over?

– Analyser af plantevæksten i urørte naturområder viser, at der kan være over 100 arter på en enkelt kvadratmeter. I en naturlig have skaber man det visuelle udtryk af de enkelte arters naturlige, skiftevise blomstring gennem sæsonerne. I min have har jeg sat store mængder af pragtstorkenæb, der står som driver af blåt i juni. I juli giver hvide og gule kongelys den samme dynamik. Sensommeren er præget af brændte farver i gul, orange og brun, og efteråret er domineret af rosa, blå og lilla nuancer fra asters og hjortetrøst. Det store antal ens planter er afgørende for, at haven opleves som en naturlig helhed.

– Hvilke planter skal man vælge?

– Mange traditionelle haveplanter har stået prøven gennem de mange hundreder af år, som mennesker har dyrket prydhaver. En blomsterengs rygrad, eller 75%, bør udgøres af planter, der er gennemtestet under de lys- og jordbundsbetingelser, som ligner dem, man har i haven. Når det overordnede design er på plads, er der frihed til eksperimenteren. Jeg holder selv af at bruge planter, som jeg ser vokse i naturområder her i omegnen, som røllike, hjortetrøst, stinkende nyserod, blodrød storkenæb, kattehale, marguerit og tidselkugle, men også mere uforudsigelige planter, som ofte kan give den største glæde. For mig er bæredygtighed en have, der holder. Evige omlægninger er ressourcespild.

Husets store terrassedøre giver let adgang til en morgenterrasse. Duftende og blomstrende stauder er sat helt op til kanten, så de kan nydes på tæt hold. Blomsterne skal stå, hvor man opholder sig mest, er Tonys råd. Når han er på havebesøg, ser han ofte staudebedet gemt væk i havens hjørner eller langs et hegn. Det svarer til at købe en buket hos blomsterhandleren og stille vasen i husets mørkeste hjørne. De store, klippede kugler af taks og kristtorn skaber en rolig ramme om havens frie og naturlige udtryk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bryd haven op med forskellige farver

– Hvordan designer man en brugbar have?

– Som havedesigner skaber jeg betingelserne for, at en kunde kan opholde sig mest muligt udendørs. Det indebærer, at en have tilbyder de samme muligheder som indendørsarealerne, hvis den skal kunne konkurrere. Derfor laver jeg gerne rum, der svarer til entré, køkken, bad, spisestue og lounge, samt liggesteder, hvor man kan tage en lur. Når gulve, vægge, lofter og rumdelere består af levende vækster, er resultatet eventyrligt og meget attraktivt at opholde sig i. I forhold til valg af farver blander jeg kolde og varme farver, men giver altid den ene farvegruppe overvægt. Kontrastfarver skal blot udfordre og styrke oplevelsen. Det har i mange år været moderne at farvekoordinere bede inden for en lille del af farvespektret, der går fra rosa til lavendel, men jeg slår gerne et slag for at bryde med gule og hvide farver, der også gør haven levende om aftenen og natten som naturens egne havelamper.

Forhaven blev for nylig omlagt til grushave. Gruset holder på fugten, så man kan dyrke mere fugtkrævende planter i den sandede jord. Taks, buksbom og kristtorn er vintergrønne og giver struktur til haven i de kolde måneder, hvor havens mange stauder er trukket under jorden. De hvide kupler af evighedsblomsten perlekurv står også vinteren over. I baggrunden ses en garage, som er blevet ombygget og indrettet til tegnestue.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den naturinspirerede havestil appellerer til alle sanserne

– Hvor meget tid skal man bruge på at holde en naturlig have?

– Tidsmæssigt er der intet vundet ved at dække havens overflade med plænegræs og beton. Der skal stadig fejes, slås og klippes. Derfor er det rent win-win at etablere en veldesignet blomsterhave, som kan leve sit eget liv uden al for stor indgriben fra haveejerens side. Efter tørken i 2018 er der kommet mere fokus på tørketålende planter, og heldigvis findes der et stort udvalg. Jeg har på det sidste arbejdet med den såkaldte grushave, som holder på fugten i jorden. Det kunne være en vej frem for blomsterelskere. Men vi vil fortsat se en fremgang for den naturinspirerede havestil, for den rammer de fleste mennesker lige i hjertekulen, fordi den formår at appellere til alle vores sanser.

Den 600 m² store blomstereng er havens store attraktion. De fleste af planterne er stabile og gennemprøvede stauder; dog udgør vilde og mere uforudsigelige blomster ca. en fjerdedel af beplantningen. Forholdet mellem planterne gør, at de holder hinanden i skak, hvilket sparer haveejeren for meget arbejde. I forsommeren hersker de hvide, blå og lilla farver. Med lette anslag af gult og orange fra nellikerod og tidlige dagliljer sættes oplevelsen i relief.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Mange af planterne i Den Naturlige Have i Rågeleje er valgt ud fra deres evne til at tiltrække bier og andre insekter. Tonys håb er, at de private haver kan fungere som små reservater for stor biodiversitet. Haverne er et sted, hvor alle har en chance for selv at vise bæredygtighed og kærlighed til naturen. På billederne ses i læseretningen: hvid iris, kvæsurt, iris, Kleopetras nål, orientalsk valmue, engstorkenæb, tidselkugle og hestemynte i to nuancer af violet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sådan laver du en naturlig have

  • Plant mange eksemplarer af den samme plante ned gennem et bed.
  • Suppler med planter, der afstikker i højde eller farve.
  • Plant tæt med seks-ti stauder pr. m², så jorden hurtig dækkes.
  • Brug gennemtestede planter med stærke strukturer på 75% af bedets areal.
  • Suppler med hjemmehørende og forvildede planter fra naturområder i nærheden.
  • Rod ikke for meget i haven, og rør ikke ved planterne i vækstsæsonen. Begræns havearbejdet til nogle få uger i foråret og efteråret.
  • Klip haven ned i marts, og lad haveaffaldet ligge, hvor det falder. Det forbedrer jordstrukturen, stjæler lyset for ukrudtet og holder på fugten i jorden. Planterne vil hurtigt dække for affaldet, når de kommer i vækst.
  • Brug alle naturens farver.

En sommerfugl finder nektar i blomsten af en hestemynte. Det er en af de planter, som tiltrækker flest insekter i blomstringsperioden. Derudover ses virginsk ærenpris og kærtepileurt, der giver bedet nogle flotte lodrette linjer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ud over at tjene som et stabilt blikfang året rundt bruges drivhuset om foråret til opformering af stauder, og sommeren over giver det et godt udbytte af tomater, chili, basilikum og agurker.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En samling af duftpelargonier pynter i højden i det dekorative drivhus, som diskret glider ind i havens blomstervæld.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det store sommerhus i engelsk cottagestil er gennem de seneste år blevet totalrenoveret. I den proces var det oplagt for Tony at skæve til den engelske cottagehavestil, da haven skulle anlægges. I skyggen under det gamle valnøddetræ er det muligt at dyrke skyggeelskende planter som hosta, lungeurt og violfrøstjerne, der bidrager stærkt til det frodige udtryk. I baggrunden ses en dronningebusk i fuld blomst.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I Tonys have kan man opleve et festfyrværkeri midt på dagen – som i denne eksplosive farve- og blomstersammensætning, som rammes ind af en vifteformet kæmpefjergræs. Alle planterne er tørketålende.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad