Kig ind i det enestående arkitekttegnede telt
Sommerhuset må siges at være luksusudgaven af det klassiske telt.
Af
Husets facade er lavet af cedertræ, og tagkonstruktionen hviler på metalrammer, der er beklædt med zink.
Et arkitekttegnet telt i den svenske natur
I den svenske skærgård har arkitekterne Tham & Videgård slået et telt op i form af dette arkitekttegnede sommerhus og designerhjem.
Inspirationen til de hvælvede kurver er hentet fra en teltkonstruktion, men omformet til en luksusudgave med udsigt til skov og vand. Det var et must for ejerne, at huset visuelt var i harmoni med naturen, og at de selv kunne nyde omgivelserne fra flere terrasser.

Som en buet teltdug lægger taget sig over træhuset, der med sine materialer glider ind i den omkringliggende natur, som familien har rig mulighed for at interagere med via terrasserne.
Et opsigtsvækkende sommerhus
For enden af et næs på den lille ø Krokholmen i den pittoreske svenske skærgård uden for Stockholm har arkitekterne Tham & Videgård tegnet et opsigtsvækkende sommerhus. Med et nærmest overdimensioneret bueformet tag minder det mest af alt om et telt – og det er meningen.
For familien, der ejer det, ønskede et vedligeholdelsesfrit sommerhus i ét plan, som skulle glide ind i naturen og have attraktive opholdsområder inde og ude.

Med 6 meter til loftet virker stuen nærmest kirkelig højtidelig, men asketræ bløder de stramme linjer op og skaber varme i rummet. Den store, bløde sofa Tufty-Time, der er designet af Patricia Urquiola for B&B Italia, møblerer det store rum på en enkel måde sammen med Naoto Fukasawas stole Love Papilio designet for B&B Italia, hvor sofabordet Alanda også er fra. Det kræver sit loft at have standerlampen Sampei fra Davide Groppi stående, der her forsøger at ramme loftshøjden.
Inspireret af barndomsminder
Teltfortolkningen dukkede op som en idé hos arkitekterne ud fra barndomsminder om, hvor let det er at holde ferie i et telt, hvor man bare kan trække teltdugen til side og gå ud, hvilket er en ukompliceret måde at opholde sig i naturen på. Samtidig kobles idéen til en ældre svensk tradition for pavillon- og lysthusarkitektur, hvor de meget let konstruerede bygninger er placeret rundtomkring i landskaber og haver som steder, hvor man drikker te, spiser måltider og holder sammenkomster.
Med vindblæste fyrretræer og blødt aftegnede klippeformationer skabt af indlandsisen markerer de naturlige omgivelser sig rundt om huset som et bjergtagende og arketypisk svensk ølandskab.
Grunden ligger med et åbent udsyn i øst, der går helt ud til fyrtårnet Almagrundet, der ligger i det åbne hav i Østersøen mellem Sverige og Estland, og som nogle gange er udsat for meget kraftige vinde og høj bølgegang, der er fascinerende at se på.

Grålige og mørke farver skaber en naturlighed i interiøret, der spiller godt sammen med naturen udenfor.

Store glaspartier og skydedøre åbner op for en fænomenal udsigt til havet, samtidig med at de integrerer inde med ude.
En helhed mellem ude og inde
Udsigten havde stor betydning for rummenes fordeling i huset. Arkitekterne foreslog derfor at dele huset i to med en gennemgående væg, der gik på langs.
De private områder med soveværelser, bad og opbevaring blev lagt om på bagsiden, der er orienteret mod skoven i vest. Indenfor har man adgang til denne del af huset gennem en smal dør i stuen ved siden af en pejs. På den måde kunne den store stue og det store køkken ligge med front mod havet og have udsyn i tre retninger samt profitere af dagslyset.
Gennem store vinduer og skydedøre af glas ville arkitekterne nedbryde skellet mellem inde og ude. De ville understøtte fornemmelsen af, at natur og interiør smelter sammen med tre terrasser, hvor en af dem er afskærmet mod vinden, en er med front mod syd, og en ligger helt åbent ud mod vandet i øst.
At skabe en helhed mellem ude og inde har været et gennemgående ønske for husets udtryk. Derfor består husets materialer af træ – cedertræ ude og ask inde – samt glas for at skabe transparens, ligesom huset er placeret på en formstøbt grund af beton. Bygningens konstruktion med et stort bueformet zinktag skaber både en rumlighed for interiøret og definerer hele bygningens karakter, hvor de horisontale linjer i loftet 6 meter oppe er visuelt balanceret af vertikale linjer på siderne.
Det arkitektoniske resultat og teltlignende rum giver en fornemmelse af afslappet sommerliv, samtidig med at det kan virke overvældende i sit udtryk, og det er den kompleksitet, der gør huset så interessant.

En gennemgående væg på langs i huset separerer de private områder som soveværelser, bad og opbevaring fra fællesområder som stue og køkken, der er placeret, så de nyder godt af den panoramiske udsigt. Møblerne af træ går naturligt i spænd med væggene af asketræ. Stolene Bull og bordet Belle er designet af Naoto Fukasawa for B&B Italia. Lampen 265, designet af Paolo Rizzatto for Flos i 1973, hænger diskret og skulpturelt på væggen som eneste udsmykning.

Gangarealet er udformet som en lys boks af asketræ.

Det naturlige element fylder i hele husets konstruktion – også i køkkenet, der er enkelt og funktionelt indrettet, og hvor træ og sten, dog som en raffineret en af slagsen i form af poleret marmor, trækker på materialerne udenfor.

Det afsideliggende sommerhus ligger på en naturgrund mellem fyrretræer og klippeformationer. Naturen skulle gå i spænd med husets arkitektur, der ud over at have en teltkontur også trækker på en svensk lysthustradition, som åbner op for aktiviteter i naturen og et sorgløst sommerhusliv.

Den unikke udsigt til Østersøen og åbent hav kan nydes fra to Crinoline-stole designet af Patricia Urquiola for B&B Italia.

Et formstøbt betondæk løber rundt om huset, hvor den skaber tre terrasser og udvisker skellet mellem ude og inde.

Tham & Videgård Arkitekter
Siden begyndelsen af 1999 har arkitekterne Tham & Videgård tiltrukket sig stor opmærksomhed for deres eksperimentelle og innovative tilgang til bygningsværker.
Deres udgangspunkt er, at arkitektur skal række ind i fremtiden og samtidig ses som en fortsættelse af historien. Derfor tænker de langsigtet i forhold til bygningers miljømæssige afsmitning og deres arkitektoniske integritet og funktion, men også deres kapacitet til at formidle et samfunds idealer.
Arkitektvirksomheden er efterspurgt over hele verden og har vundet adskillige nationale og internationale priser, bl.a. for Arkitektskolan i Stockholm, Kalmar Konstmuseum, Moderna Museet Malmö og Treehotel i Harads samt for private beboelser og lejlighedskomplekser. Derudover har de udstillet tre gange på Arkitekturbiennalen i Venedig, samt på Victoria and Albert Museum i London, Louisiana og mange andre steder internationalt.