Kig ind i en af de flotteste lejligheder BO BEDRE har set

Vi har besøgt en af Københavns flotteste lejligheder, der rummer ekstraordinær, vild og moderne kunst.

Frederikstaden i København er kendt for sine palæer og bygninger, som er præget af rokokotiden. I hjertet af bydelen finder vi denne lejlighed, som er en af de flotteste, vi på BO BEDRE har publiceret i mange år. Her et kig ind mod spisestuen, hvor en af Sonja Ferlov Mancobas værker, Stående mand, bliver endnu mere dramatisk på grund af den malede guldniche. Forrest en bronzeskulptur af britiske Lucy Teasdale.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Moderne kunst sparker dig i numsen

Hjemmet her er resultatet af en renovering i særklasse. Vi er i det attraktive Frederiksstaden i København og besøger et par, hvor den moderne samtidskunst dagligt inspirerer og provokerer. Indretningen supplerer det helt ekstraordinære udtryk med nøje udvalgte danske møbelklassikere og nyt design.

De ægte tæpper, der ses flere steder i hjemmet, kommer fra Wiinstedt Tæppegalleri, som er kendt for sine håndlavede kelimtæpper. Til venstre et billede af den tyske kunstner Günther Förg. Vasen under er også af ham. Til højre et billede af Peter Bonde, vasen under og den flotte loftslampe er af Nina Nørgaard.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kærlighed til kunst

– Kunst er blevet en vigtig del af vores liv. Ja, her i vores næste fase af livet dét, der dagligt giver glæde, smiler kunstsamlerne, som begge er i 60’erne og har haft succes i arbejdslivet – og den næste fase, de taler om, bliver bl.a. med en af Københavns flotteste lejligheder som ramme.

Vi er i et af Frederiksstadens mest attraktive huse, og stedets byggestil er herskabelig med stuk og højt til loftet.

Som en blomsterbuket danner de klassiske Finn Juhl-stole, Pelikan, en skøn siddegruppe i midten af rummet. De små borde i midten med en lille skulptur af Sonja Ferlov Mancoba har Kasper Salto og Thomas Sigsgaard tegnet. Erik A. Frandsen står for den mangefarvede lysekrone– til venstre et maleri af Eske Kath med flyvende huse og ved siden af et billede af den fremadstormende Sarah Hughes. Tom Anholt er kunstneren bag de fire billeder til højre. Alle gulve er fra Dinesen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sex, drugs & Rock'n'Roll, eller som det rigtig hedder, The Sexy Pusher, er en installation af Tjorg Douglas Beer, og værket vises ikke helt i sin fuldstændighed her – det består nemlig også af nogle gamle tyske pornoblade, som husets frue har flyttet, fordi nogle børnebørn kom forbi, og vores fotograf fik dem ikke på plads inden billedet. Værket blev købt efter en tur til Athen, hvor kunstneren bor. Over hænger et af Eske Kaths karakteristiske malerier.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Diskret passion

Lejlighedens ejere, han og hun, vil gerne være anonyme – det ligger dem fjernt at prale eller råbe “se på mig”. Som de grinende siger, tilhører de 1968-generationen, hvor man satte spørgsmålstegn ved samfundet, og denne lyst til at søge det nye og fx vælge kunst, som udfordrer, vil de gerne dele.

Også deres overvejelser om at føre moderne samtidskunst ind i et privat hjem – og så deres passion for kunst i det hele taget. Fx har det været vigtigt ikke at få skabt nogle rammer, som skulle ligne et galleri eller et museum.

Rummene skal bruges og være et hjem – livet skal leves. Det er lykkedes, hvor indretningens komfortable læne-stole, ditto sofaer og chaiselonger giver steder, hvor man kan slå sig ned, læse og høre musik. Og se på kunst.

Reolen er snedkereret direkte til denne væg af Garde Hvalsøe, hvor en af de fine detaljer er den læderbetrukne kant, hvor stigen hviler. Foran en gruppe af Poul Kjærholms klassiske lænestole, bord og skammel. På glasbordet ligger et stykke grønt glas – det er fra den allersidste glasproduktion på Holmegaard Værk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

"Kunst skal helst pirke lidt til én, ja sparke os lidt i numsen"

– Vores samling bevæger sig udelukkende inden for moderne samtidskunst. Guldalderkunst, fx, siger os ikke noget videre. Et billede af Anna Ancher kan bestemt være dygtigt malet, men det rører os ikke rigtigt. Kunst skal helst pirke lidt til én, ja sparke os lidt i numsen, siger parret samstemmende.

Renoveringen af hele huset har taget næsten fem år, og det har beskæftiget et utal af eksperter og arkitekter, for huset er fredet. Som han siger:

– Jeg er i virkeligheden mest til at bo uden for byen, men da vi begyndte at lede efter en bopæl i København, var det med det vigtige udgangspunkt, at det skulle være et sted, så vores kunstsamling kunne spille op til de rigtige bygningsmæssige rammer, samt i øvrigt med mulighed for udendørs placering af kunst. Det er vi i gang med at skabe i en af de indre gårde.

De tre små fotos viser fra venstre værker af Peter Bonde, et billede
af Günther Förg over en barvogn fra Fil de Fer og derefter små skulpturer af Sonja Ferlov Mancoba.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ideel rumfordeling

– Da ejendommen er fredet, satte renoveringen nogle begrænsninger, men tvang os også til at tage nogle vigtige valg. Vi kunne have valgt at lægge nogle rum sammen, men vi har bibeholdt rumfordelingen. Det gør, at de enkelte rum kan overskues, og skaber en mere hjemlig fornemmelse, fortsætter han.

Interviewet foregår i spisestuen, som så overbevisende fanger lejlighedens udtryk. Hvide vægge og trægulve brudt af en niche, hvor en af Sonja Ferlov Mancobas store skulpturer får en hædersplads indrammet med guldmaling.

Spisestuens fire store billeder af Tal R giver gæsterne omkring bordet noget at tale om. Parret har hver deres egen favorit – han foretrækker det midterste, hun billedet ved siden af til højre, som på et tidspunkt hang over dobbeltsengen, og derfor var det første, hun så, når hun vågnede. Indretningen af rummene er stadig en daglig proces. Parret drømmer om at få den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson til at skabe en ny lampe over spisebordet, der er i eg fra danske Vermland og søjler i linoleum fra Tarkett. Stolene omkring bordet er forskellige, hvor eneste fællesnævner er, at de alle er i træ og har status af møbelklassiker – lige fra Wegners bedste udgaver til David Thulstrups stol for Noma.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Knald på farver og former

Fire kæmpe malerier af Tal R sprudler af farver og former, og de omkranser det solide, ovalformede egetræsbord designet af Vermland, og dette nye, unge design bliver sat sammen med en udsøgt samling af danske møbelklassikere.

Det er også i dette rum, at man indimellem kan finde manden liggende på Kjærholm-chaiselongen med høretelefoner på og lytte til syrerock eller dansk rock fra 1970’erne.

– Provokerende kunst og musik renser min hjerne, siger han, og hun tilføjer:

– Da vi lærte hinanden at kende, sendte du mig tekster på sms fra Alrune Rod og førte mig ind i en lyrik, som har åbnet mine øjne for den verden.

Skulpturen ANDRÉ i vindueskarmen er af Lars Nørgård.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vi har gennem årene her på BO BEDRE vist mange indretninger, hvor man har brugt forskellige stole omkring et bord. I dette hjem er tricket med at give mere personlighed til et rum lykkedes helt ekstraordinært. Stolene er valgt i træsorter, der matcher flot, og designerne bag er nogle af de ypperste.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ejendom sprudlende af kreative sjæle

Lejlighedens 12 rum ligger som perler på en snor rundt om en indre gård, som er blevet malet i en hvid farve, så lyset reflekteres smukt og blødt ind i rummene og giver kunsten de bedst mulige vilkår.

Selve renoveringen af huset foregår stadig. Den overordnede idé er, at husets andre lejligheder skal rumme talentfulde designere og andre kreative sjæle, så huset med tiden sprudler af udvikling og skabertrang.

Den tyske kunstner Fritz Bornstück elsker at provokere, som i dette sammensatte stykke keramikkunst lavet med askebæger og cigaretter.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kunsten forandres dag for dag

BO BEDRE besøger parret i flere omgange og ser, hvordan hjemmets indretning og kunsten dag for dag forandres. Der er mange valg at tage; de store billeder finder hurtigst deres pladser, men vil også skifte plads i fremtiden.

– Vi er kunstsamlere, men vi har hidtil aldrig solgt noget, faktisk kun købt. Som samler vil man altid kunne huske hvert et værk. Hvornår det er købt, i hvilke situationer og vigtigst, hvad det var, der tændte én i værket. Nogle gange sætter vi billederne væk et stykke tid for så at genopdage dem et halvt år senere. Vi bevæger os nu fra malerier mere over til at interesse os for fotokunst, skulpturer og fx glas. Vi vil bevidst søge helt unge kunstnere for at være med der, hvor det nye fødes.

I en af de mindre stuer hænger et billede af en pige af den finske kunstner Robert Lucander, ved siden af, som vi ikke ser her, en dreng af samme kunstner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Poul Kjærholms chaiselong sammen med et maleri af Tal R – og i vinduet en skulptur af Birger Brøndum, som den ene ejer i sin tid fik af sin far. Den hedder Christoff måler tiden. Vi tog dette foto, mens parret stadig arbejdede på, hvad der skulle op og hænge i lejlighedens mange rum.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Interesse for kunst som teenagere

De har begge haft kunstoplevelser tilbage i teenageårene, som har sat sig spor. Han tænker tilbage til 1968, hvor mange flyttede fra Valby og Hvidovre og længere ud på Vestegnen.

– Jeg glemmer aldrig, da jeg som 15-årig så Jens Jørgen Thorsen, der sad på et høloft og spillede klaver, mens bulldozerne rev husene ned for at give plads til områdets nye udstykninger. Hans performance åbnede mine øjne for, at kunsten faktisk kan sparke til virkeligheden, siger han. Hun supplerer:

– I mit barndomshjem var vi ret så bornerte, og min mor købte på et tidspunkt en lampe udsmykket af Heerup med motivet Leda og Svanen. Det var lidt for saftigt i mit hjem, så min mor vendte konsekvent illustrationen ind mod væggen. Men nu står den i en af vores stuer – med motivet ud, så man nu kan se det, ler hun. Og kunne man tilføje: Over hænger nu et billede af Kvium med en ældre mand med et fyldt kondom.

Den danske kunstner Jesper Christiansens malerier er fulde af detaljer, og billedet over sofaen har motiv fra Vestsjælland, hvor han bor. Den dansk-italienske designduo GamFratesi står bag sofaen Étiquette fra DePadova, og puden er lavet af et ægte tæppe. Michael Kviums portræt af en mand med et fyldt kondom skaber en sjov kontrast til lampen under, som Henry Heerup har illustreret med Leda og Svanen. Begge skulpturer er af den tyske kunstner Tjorg Douglas Beer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Soveværelset domineres af et stort værk af Kathrine Ærtebjerg, og på den anden side af den store grønne plante ses et billede af den finske kunstner Lucander. Gardinerne kommer fra Bjarne Bo Jensen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den franske kunstner Renaud Delorme arbejder i krydsfeltet mellem pop- og genbrugskunst. Her et foto af fotomodellen Kate Moss, hvorunder man finder pilleglas og lightere ... Hvad der ved første øjekast kan synes at være en optisk illusion, viser sig ved nærmere undersøgelse at være en kompliceret mosaik af former og farver. Stolen Jakkens Hvile er fra PP Møbler.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kunst giver ro i sindet

– Om aftenen, lige inden vi går i seng, hælder vi måske et glas godnatvin op, og så går vi på besøg i vores eget hjem. Går rundt fra rum til rum, ser på kunsten med det lys, der nu er der i øjeblikket – og så snakker vi om det ene billede eller den anden skulptur, siger hun.

– Det er en fantastisk måde at vende dagens oplevelser på, og kunstens udtryk får ens hjerne til at falde til ro. Man sover så godt, afslutter hun.

Lejligheden har også fået plads til et badeværelse i højeste klasse. Naturstenen Calacatta Quartzite kommer fra Brasilien og bruges her i næsten tre meters højde i baderummet. Læg mærke til, hvor flot stenens mønstre er gennemført på væggen. Armaturet er fra Fantini Rubinetti.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det flotte badekar kommer fra Boffi, og det tilhører serien Fisher Island, som den italienske topdesigner Piero Lissoni står bag. Karret er anbragt på grå fliser fra Mosa Tiles. Armaturet er fra Fantini Rubinettis Aboutwater-kollektion. Glasdøren ind til brusebadet er specialfremstillet hos italienske Adl. Ved vinduet er der blevet plads til en bordplade i amerikansk valnøddetræ og et vægmonteret skuffemøbel beklædt med naturstenen Calacatta Quartzite. Begge kommer fra Boffi. Taburetten er fra Living Divani.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad