© Foto fra bogen 'Iris Grace'/Arabella Carter-Johnson

6-årig Monet: Den autistiske kunstner, gallerierne flokkes om

Engelske Iris Grace er født med autisme og var ikke til at nå i sine første leveår. Så fik hun katten Thula og er nu en af verdens mest omtalte kunstnere.

Iris er ikke Rainman

Iris Grace's forældre vil ikke have, at deres 6-årige datter kaldes et 'vidunderbarn', men det engelske ord 'prodigy' følger pigens historie overalt i medierne for øjeblikket.
Forældrenes modvilje mod begrebet er formentlig, at det i deres øjne forsimpler fortællingen om Iris.
Hun er ikke Rainman eller på anden måde en klichéfyldt autist. For de findes ikke - i virkeligheden. Alle former for autisme er forskellige og kan gradbøjes og igen sættes ind i nye skemaer og herefter fortolkes på nye måder.

Var uden for rækkevidde de første leveår, men så ankom Thula

For Iris' vedkommende startede det meget mørkt. Hun blev født i Leicestershire for seks år siden, og i de første år var der nærmest ingen kontakt til den lille pige, ikke engang mellem hende og forældrene.

Men for et års tid siden besluttede familien sig til at få en kat, Thula, og den kantede sig ind på Iris med sin egen terapeutiske snilde. Kattekillingen låste op for noget i pigen, og det er stadig uforklarligt, hvad der skete herefter. Iris Grace begyndte at male, og pludselig skabte hun værker, som nærmest vibrerede af naturens egne hemmeligheder.

Den 6-årige har samme intuitive blik som Monet

Thula, The Therapy Cat, og Iris er uadskillelige, og den gradiøse skovkat følger sin ven i alle aktiviteter.
Den sidder tålmodigt ved hendes side, når hun maler, som om den genkalder sig motiverne, og Iris er blevet et helt andet barn – eller, hun er blevet den, hun hele tiden har været, men ikke kunne folde ud.

Iris Graces kunstværker er ikke bare klatmalerier, som en sentimental verden klapper i hænderne over, ligesom hendes liv ikke er en Hollywood-film.
Gallerier og kunstsamlere anerkender de kunstneristiske kvaliteter i hendes udfoldelser, og hun bliver ofte sammenlignet med Claude Monet, som skabte impressionismen.

Den 6-årige kunstner har nemlig samme tilgang til motiverne som den gamle knarvorne franskmand. Hun maler naturen og dyrker de samme steder og oplevelser igen og igen. Iris Grace-værkerne sælges til private samlere og gallerier i hele England, og udenlandske kunsteksperter viser også stor interesse.

Der er netop udkommet en bog om Iris Grace skrevet af Arabella Carter-Johnson – læs mere her.

Du kan også få levende billeder af Iris og katten Thula på videoen herunder.